GENEL
Kadın Akademisi Kuruldu
Boşanmaların önüne geçebilmek için "Kadın Akademisi" kurdular - Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde boşanma oranının düşürülmesi ve kadına şiddetin önlenmesi amacıyla "Kadın Akademisi" kuruldu.
06 Nisan 2014, Pazar
Oluşturulan komisyon tarafından kadınların sosyal yaşamlarından ekonomik durumlarına, çocuk sayılarından eğitim durumlarına kadar her şey irdelenerek, aileler hakkında yol haritası çıkartılıyor - Kaymakam Kartal: "Kadınları toplumda daha etkin hale getirebilmek, sorunlarıyla daha yakından ilgilenebilmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı yetiştiren annelerin daha iyi koşullarda yaşamalarını sağlamak amacıyla projeyi hayata geçirdik"
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde boşanma oranının düşürülmesi ve kadına şiddetin önlenmesi amacıyla "Kadın Akademisi" kuruldu. Kaymakam Serdar Kartal, belediye, müftülük ve Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı (SYDV) yetkililerinden ilçede boşanma oranlarının arttığını öğrenince, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü öncülüğünde "Kadın Akademisi" kurmaya karar verdi. İlk etapta Müftülük, Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Belediye ve SYDV personelinden oluşan 10 kişilik komisyon kuruldu. Tamamı kadınlardan oluşan komisyon üyeleri, sorunlu aileleri tespit ederek, akademiye kaydını yapıyor. Oluşturulan komisyon tarafından kadınların sosyal yaşamlarından ekonomik durumlarına, çocuk sayılarından eğitim durumlarına kadar her şey irdelenerek, aileler hakkında yol haritası çıkartılıyor. Akademiden çıkan kararla aile bireyi kadınlar, içinde bulundukları duruma göre iş, eğitim ve sosyal anlamda yönlendiriliyor.
Kaymakam Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güzel bir toplumun temelinin kadınları eğitmekten geçtiğini söyledi. Yaklaşık 8 ay önce göreve başladığını anımsatan Kartal, ilçede yaptığı ön araştırmada, boşanma oranlarında artış gördüğünü, bu nedenle Kadın Akademisi'ni kurmaya karar verdiklerini dile getirdi. Ellerinde "sihirli bir değnek" bulunmadığına işaret eden Kartal, şöyle konuştu: "Her şeyi yüzde 100 çözeceğiz diye bir durum yok. Böyle bir söylemle yola çıkmak inandırıcılığımızı kaybetmemize neden olur. Amacımız sorunu tespit ettiğimiz zaman, 'çözümünde ne yapabiliriz, nasıl taraf olabiliriz' bunları araştırmaktır. Ama kadına yönelik şiddetin arkasında yatan temel sorunlardan biri, kadınların kendilerini iyi yetiştirememesi ve buna bağlı olarak yetiştirdikleri çocukların ebeveyn olduklarında düzgün hareket etme kabiliyetlerinin olmaması. O zaman biz anneleri öyle yetiştireceğiz ki onlar da o kadar güzel çocuklar yetiştirecek."
Annelerin eğitim tarzı çocukları etkiliyor Sorunun çözümü için taraf olacaklarını belirten Kartal, "balık vermeyi değil, tutmayı öğretmeyi" planladıklarını ifade etti. Annelerin eğitim tarzının, çocukların düşünme ve kavrama yetenekleri ile ahlaki gelişimlerini yakından etkilediğini vurgulayan Kartal, şunları kaydetti;: "Toplumun farklı kesimlerinden katılımla oluşturulan komisyon, öncelikle kadınların nabzını tutarak ilçede yaşam kalitesini artırmanın öncelikli hedeflerini araştırıyor. Toplumda kadınlar, erkekler kadar sosyal ortamlarda bulunamıyorlar. Dezavantajlı gruplar olarak görünüyorlar. Kadınları toplumda daha etkin hale getirebilmek, sorunlarıyla daha yakından ilgilenebilmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı yetiştiren annelerin daha iyi koşullarda yaşamalarını sağlamak amacıyla projeyi hayata geçirdik."