GENEL
İşsiz Ziraat Mühendislerinin Feryadı
Ülkemiz mevcut hayvan varlığı göz önünde bulundurulduğunda, hayvan yetiştiriciliği ve hayvansal ürünlerde ülke problemlerimizin hala çözülmemiş olması yalnızca uygulanan tarım politikalarından kaynaklı olduğu dikkat çekmektedir. Ülkemizde hayvan yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizin gelişmiş tarım ülkelerinde olduğu gibi ileri seviyede, ekonomik karlılığı bulunan ve kaliteli üretim yapan hayvan yetiştiricileri seviyesine ulaşamamasının sebebi, modern ve teknik hayvancılık usullerine yabancı bırakılması ve çiftçilerimizi bu usullere göre yetiştiricilik yapmaları konusunda örgütleyecek teknik personel yetersizliğidir. Bu konuda ziraat fakültelerinin zootekni bölümü mezunlarına devlet istihdamlarında acilen daha fazla atama şansı vermesi gerekmektedir.
Ülkemiz mevcut hayvansal ürün ve hayvan yetiştirme sorunlarının temel sebeplerinde yetersiz kaldığımız konular öncelikli olarak düşük rekolte ve ürün kalitesi olmakla birlikte hayvan barınakları, hayvan beslemesinde bilinçsiz ve dengesiz rasyon hazırlama, sürü yönetimi ve organizasyon eksiklikleri, ürün muhafaza ve değerlendirme hataları, ırk seçimi hataları gibi bir çok nedeni sayabiliriz. İşte bu ülke hayvancılık sektöründeki eksikliklerin giderilmesi için teknik ve modern tarım olanaklarını hayata geçirebilecek, hayvan yetiştirmede gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşabilmemiz adına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına zooteknist ziraat mühendislerinin daha fazla istihdam edilmesi şarttır.
İşsiz binlerce zooteknist ziraat mühendisi Mayıs 2013 ayı içerisinde 500 istihdam beklemekte ve bunun sebeplerini de şöyle sıralamaktadırlar:
İnsanoğlunun hayatını devam ettirmesi için sürekli ihtiyaç duyduğu hayvansal ve bitkisel kaynaklı besin/gıda maddelerinin, mevcut ve sınırlı kaynakların en etkin kullanılması ile sürekli bir durumda üretilmesi gerekmektedir. Bu konuda hayvansal orjinli gıda maddelerinin üretilmesi ve ürünlerin değerlendirilmesi, hayvancılık sektöründe kullanılan girdilerin temini ve hayvan yetiştirme ilkeleri eğitimi ile insanoğlu için ekonomik karlılığı bulunan, etinden, sütünden, yumurtasından, tüy, bal, yapağı, deri, kıl, ipliğinden faydalandığımız ve hatta spor ve gösteri amaçlı, süs ve hobi maksatlı yetiştiriciliğini ve besisini yaptığımız her canlının temel ve teknik yetiştiricilik ilkelerinin eğitimini zooteknistler lisans eğitimi olarak almaktadırlar. Bu eğitimlerimiz doğrultusunda;
- Ülkemizde canlı hayvan ithal edilirken, kurbanlık ve kasaplık canlı hayvan ithal edilirken, karkas ve damızlık düve/dana/tosun ithal edilirken biz zooteknistler ülke öz kaynakları ile kendine tarımda her alanda yetebilen bir Türkiye olabilmek için Mayıs 2013 de 500 atama istiyoruz.
- Gelişmiş hayvancılık ülkelerinde sap/saman yalnızca hayvan altlığı/yataklığı olarak kullanılırken, bizim ülkemizde samanın bile ithal besin maddesi olmasından rahatsızlık duyuyoruz. Ülkemizde 20 milyon hektardan fazla tarım arazisi varken sap/saman bile ithal etmemek, kalitesiz sap/samanı hayvan yemi olarak kullanmamak adına çiftçilerimizi kaliteli kaba yem üretmeye teşvik etmek için, yem teknolojilerinin yayımı için zooteknistler 2013 Mayıs içerisinde 500 atama istiyoruz.
- Piyasada sahte bal, taklit ipek kaoslarını engellemek, alternatif beyaz ve siyah et üretiminin yetersizliğini kırmak için, ham hayvansal protein ve hayvansal materyal üretimimizi zenginleştirmek için biz zooteknistler 2013 Mayıs içerisinde 500 atama istiyoruz.
- Çiftçilerimizi teknik ve modern hayvancılık olanaklarından haberdar etmek, devlet hibe ve destek politikalarını yaymak, çiftçilerimizi bilinçli tarıma yönlendirmek ve devlet tarım politikalarını yetiştiricimize örgütlemek adına, hayvancılık organizasyonlarımızda başarılı olmak adına biz zooteknistler 2013 Mayıs ayı içerisinde 500 atama istiyoruz.
gazetekamu / özel haber