GENEL
İşi garanti olan meslekler
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, 2013’ün ilk 9 ayında kuruma kayıtlı işsiz sayısının; 333 bin artarak 2 milyon 455 bine yükseldiğini söyledi. Aynı dönemde yaklaşık 1 milyon 850 bin kişinin iş için kendilerine başvurduğunu kaydeden Yazıcı, 540 bin kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. İşe yerleştirdiklerinin 27 binini engellilerin oluşturduğuna dikkat çeken Yazıcı, 28 bin kişiye de işsizlik ödeneği sağladıklarını ifade etti.
İŞKUR’un günümüzün değişen koşullarına hızlı bir biçimde uyum sağlayarak hizmet kalitesini sürekli artırdığını belirten Yazıcı, “Her geçen gün iş gücü piyasasına olan hakimiyeti ile iş gücü piyasasındaki etkinliği göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaşmaktadır. Bu çerçevede ifade etmiş olduğumuz bu hususları, İŞKUR istatistiklerini inceleyerek somut bir biçimde görmek mümkündür” diye konuştu.
28 BİN KİŞİYE İŞSİZLİK ÖDENEĞİ
İşsizlik ödeneklerine ilişkin rakamlar paylaşan Yazıcı, “2013 yılı Eylül ayı sonu itibariyle işsizlik ödeneğine başvuran kişi sayısı 67 bin 439’dur. İşsizlik ödeneğini hak edenlerin sayısı ise 28 bin 362 olup; bunlardan bin 841’inin işsizlik ödeneği kesilmiş, 99’unun işsizlik ödeneği bitmiş ve 26 bin 422’sinin ise ödemesi devam etmektedir. İşsizlik ödeneği hak eden kişi sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 artış göstermiştir.” şeklinde konuştu.
Yine bu dönemde çalışmak üzere 42 bin 922 kişinin yurt dışına gönderildiğini anlatan Yazıcı, bu konuda geçen yıla göre yüzde 15’lik bir artış gözlendiğini, çalışmak amacıyla kuruma başvuranları ağırlıklı olarak Irak ve Rusya’ya gönderdikleri söyledi.
İŞİ GARANTİ OLAN MESLEKLER
Yazıcı, İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından 2013 Yılı Mayıs ve Haziran aylarında tüm illerde İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Alan çalışmasının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile birlikte tespit edilen 10+ istihdamlı iş yerlerinde yapıldığını ifade eden Yazıcı, toplamda 100 bin 852 iş yerinin bizzat ziyaret edildiğini aktardı. Türkiye genelinde 258 bin 82 kişilik açık iş olduğunun tespit edildiğini bildiren Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buna ek olarak, Türkiye genelinde açık iş oranı yüzde 4,4 olarak hesaplanmıştır. Çalışma kapsamında işverenler tarafından en fazla açık işin; dikiş makinesi operatörü (tekstil), satış elemanı, garson, kaynakçı, güvenlik görevlisi, tornacı, şoför, mobilyacı, elektrikçi, çağrı merkezi görevlisi mesleklerinde olduğu belirtilmiştir.