GENEL
İMD'lerin Feryadı
Kanayan Bir Yara... İş ve Meslek Danışmanlığı...
Avrupa Birliği süreci ve Avrupaya uyum sağlanması amacının yanı sıra İŞKUR hizmetlerinin daha fazla kitleye ulaşarak istihdamın artırılması, işverenlerin teşviklerden haberdar olması, gibi daha bir çok konunun çözümü için hayata geçirilen İş ve Meslek Danışmanlığı sonu bilinmeyen yöne doğru yol almaya devam ediyor.
Özellikle 2011 Ağustos ayında başlayan bir süreç olarak çalışma hayatımızda yerini alan İş ve Meslek Danışmanlığı sistemi, önceleri sözleşmeli olarak ataması yapılan yaklaşık 3 bin 800 danışman ile başlamış ardından sözleşmeli danışmanların kadroya geçirilmesi neticesinde maaşlarında yaklaşık 600 lirayı bulan hak kayıpları ile sancılı bir sürece girmişti. Ve gelinen süreçte sorunlar yumağı çığ gibi büyüyerek üzerine birde ataması yapılmayan İş ve Meslek Danışmanları sorununu getirdi
2013 yılının Nisan ayından itibaren yapılan sınavlar neticesinde 7 bine yakın işsiz İş ve Meslek Danışmanı oluşturan sistem artık tartışılır hale gelmiş bulunuyor. İşsizliğe çare olması gereken İş ve Meslek Danışmanlığı projesi kendi içerisinde işsizler ordusu yaratıyor.
Öyle ki 1,5 yıldır işsiz İş ve Meslek Danışmanları, bu ülkeye İş ve Meslek Danışmanı neden gereklidir, 3 bin 800 danışmanın başarıları ve kuruma sağladıkları katkılar ortadayken ve 2023 hedeflerinde işsizliğin yüzde 5'e düşürülmesi hedeflenmişken neden atama yapılmamasına rağmen sınavlar sürekli devam etmektedir sorularını her fırsatta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ve İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı'ya yöneltiyorlar fakat cevap alamıyorlar.
Son olarak TBMM'de görüşülen Torba Yasa görüşmeleri sırasında söz alan MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, sınavları kazandıkları halde atamaları yapılmayan ve sürekli yapılan sınavlar nedeni ile sayıları artan 7 bin dolayındaki işsiz İş ve Meslek Danışmanı adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e bir kez daha bu adayların durumunu sordu. Işık'ın, “İşsiz iş ve meslek danışmanlarının atanmasıyla ilgili bir düzenleme düşünüyor musunuz? '' sorusuna karşılık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik verdiği cevapla bir kez daha adayları hayal kırıklığına uğrattı.
Çelik, konu ile ilgili olarak, ''Sertifikası olup da iş ve meslek danışmanı olarak iş bekleyenlerle ilgili yeni bir kadro bakanlıklarda söz konusu olur ise bu sertifika, tabii, her alanda olduğu gibi önemli iş görecektir ama bizim kesinlikle 4 bin kadronun dışında sizleri kadroya alacağız, bu sertifikayı alırsanız şu, şu şekilde bir işlem yapacağız diye bir vaadimiz söz konusu değildir ama bu sertifika niteliktir. O nitelik, inanıyorum ki yeni iş bulmaları için de ciddi katkı sağlayacaktır '' cevabını kamuoyu ile paylaştı.
Adaylar ise bu cevap karşısında büyük üzüntü yaşarken, bu açıklamaların neden maliyeti 1.000 lirayı bulan sınavlar yapılmadan önce değil de sayılarının arttıktan ve sınavlar yapıldıktan sonra yapıldığını anlamakta güçlük çektiklerini dile getiriyorlar. Ayrıca sertifikanın özel sektörde istihdam imkanı yaratmadığını ve hiç bir işe yaramadığını iddia ederek bakanlığın sorumsuz ve ilgisiz yaklaşımları neticesinde İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarının ise yapılmaya devam ettiğini belirtiyorlar.
Ayrıca İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarının yeni bir kariyer imkanı ve iş fırsatı yaratıyormuş gibi çeşitli sitelerde, sosyal medyada ve yürütülen reklam kampanyaları ile ataması yapılmayan işsiz lisans mezunlarının önüne bir umut olarak konulması durumunun da kaygı verici olduğu dile getiriliyor.
İşsiz danışmanlar, bir plan ve programa sokulmayan gelişi güzel şekilde yapılan bu sınavlar bu hali ile yapılmaya devam ederse 2015 Ocak ayı geldiğinde 10 binden fazla işsiz İş ve Meslek Danışmanı olan bir ülke olacağımızı bunun kime ne şekilde nasıl fayda sağlayacağının da ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları tarafından kamuoyuna ne şekilde izah edileceğini de beklediklerini ifade ediyorlar.
Geldiğimiz noktada ise ataması yapılmayan ve özel sektörde de iş bulamayan 7 bine yakın işsiz İş ve Meslek Danışmanı varken, İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarının 13-15 Eylül tarihlerinde Anadolu Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesinde yapılması beklenmekle birlikte sınavların ardından İş ve Meslek Danışmanı sayısının da katlanarak artmaya devam etmesi bekleniyor.