SAĞLIK
İlk Yardım Eğitimi Veren Doktora Ceza Verildi
Isparta’da küçük bir ilçe hastanesinin acil servisine kalp krizi geçiren bir hasta gelmiş, personellerin yeni mezun veya tecrübesiz olması nedeniyle hastaya müdahale konusunda yetersizlikler yaşanmıştır. Tüm müdahalelere rağmen hasta kurtarılamamış ve hayatını kaybetmiştir. Duyarlı bir hekim olarak bu duruma çok üzülen üyemiz Dr. Özgür DEDECAN durumu başhekime ileterek, soruna çözüm bulunmasını istemiş, acil servis sorumlusunun serum takmasını dahi bilmediğini, birçok personelinse yeni mezun veya tecrübesiz olduğunu iletmiştir. İdarenin konuya karşı ilgisiz ve duyarsız davranmasından dolayı ertesi günlerde yine benzer durumlar yaşanmıştır. Bunun üzerine;
Acil Servisteki personellerinde isteği ve katılımıyla nöbetten çıkan ve nöbete girecek sağlık personellerine “İlk Yardım ve Acil Müdahale Eğitimi” verilmiştir. Acil serviste görev yapan üyemiz bu amaçla kurumdaki tıbbi cihaz ve malzemelerin nasıl kullanılacağını göstermiş ve ilk yardım tekniklerini anlatmıştır. Eğitim 15-20 dakika sürmüştür. Ayda birkaç gün işe gelen başhekim bu duruma çok kızmış ve ilçe kaymakamı olan eşinin de desteğini alarak üyemiz hakkında disiplin soruşturması açtırmıştır. Üyemizi cezalandırmak amacıyla hazırlanan ısmarlama ve düzmece rapora binaen ilk yardım eğitimi veren üyemize kınama cezası verilmiştir.
İtirazı görüşen İl Disiplin Kurulu iki defa toplanmış, toplantıda mevzuat hükümlerine uyulmadığı gibi ne üyemize nede sendikamıza işlem dosyasını görme ya da inceleme imkanı verilmemiştir. Yönetmeliğe göre toplantıya katılması yasak olan, muhakkik onayında imzası bulunan ve konuya taraf olan kurum yetkilileri de katılmış, hekimlerin görev ve yetkilileri konusunda eksik ve yanlış bilgiler vererek kurul üyelerini etkilemiştir. 14.08.2014 tarihindeki toplantıya müdür yardımcısı, 21.08.2014 tarihindeki toplantıya ise bizzat müdürün kendisi katılmıştır. Buna rağmen “Sağlık Müdürünün toplantıya katılmadığı?” yönünde yalan beyanlar karara işlenmiştir. Şimdi sormak istiyoruz; Bu durum hangi ahlaki veya vicdani anlayışla bağdaşmaktadır? Toplantıya katıldığı halde bir daire müdürünü katılmadı göstermek “resmi evrakta yalan beyan ve sahtecilik” değil midir? İl sağlık müdürü hangi sıfatla bu toplantılara katılmış ve katıldığı halde neden karara imza atmamıştır? Devlet işlerinde adalet, güven ve dürüstlük esas değilmidir?
ISPARTA DEFTERDARI CEZAYA KARŞI ÇIKTI!
Ülkemizde ikinci bir örneği daha bulunmayan bu kararla birlikte başhekimin izni yada bilgisi olmadan hiçbir hekim mesleki bilgi ve tecrübesini paylaşamayacak, ilk yardım ve acil müdahale eğitimi dahi veremeyecektir. Aksi yönde davrananlar üyemizin uğradığı akıbete uğrayabilirler. Ülkemizdeki diğer sağlık kurumları içinde emsal teşkil eden bu yasağı sizler aracılığı ile bütün hekimlere ve sağlık camiasına duyurmak istiyoruz.
Böyle bir kararla birlikte üyemize verilen disiplin cezası değil! Hastaneler ve diğer sağlık Kurumlarındaki eğitim yasağı onaylanmıştır. Eğer 15 dakikalık bir eğitimle kurum huzuru bozuluyorsa! O Kurumda huzur hiçbir zaman olmamıştır. Huzursuzluğun kaynağı ise idarenin bilen ve bilgili personel istemediğinden, bilgiye ve öğrenmeye karşı olduğundandır. Zira; Bilgisizleri yönetmek daha kolaydır
Bu Karar; “Bana bir harf öğretenin kölesi olurum” ya da “İlim Çin’de de olsa arayıp bulun” diyenlerin hayat düsturuyla bağdaşmadığı gibi o yüce şahsiyetlerin kemiklerini sızlatmıştır. Bu kararla birlikte; EĞİTİM VE SAĞLIK başta olmak üzere Isparta’nın ilim şehri değil, her geçen gün “ZULÜM ŞEHRİ” olma yolunda biraz daha ilerlediğini görmekteyiz. Eğitimin değil! Cehaletin, kötülük ve zulmün yasaklandığı bir ülke dileğiyle.
Aktif Sağlık Sen