GENEL
İletişim fakültesi mezunlarına yeni iş alanları
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Atalay, "İnternet mensupları da bundan sonra gazeteci kabul edilecekler" dedi.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü (BİK) Mehmet Atalay, "İnternet mensupları da bundan sonra gazetecikabul edilecekler. Kanunda yapılan değişiklikle internet basınında kamu reklamlarının ve ilanlarının duyurusunu yapmak üzere Basın İlan Kurumu'na görev veriliyor" dedi.
Atalay, kurum olarak 3 ayda bir farklı şehirlerde toplantılar yaparak kurumun geleceğe dair vizyonunu tartıştıklarını, Büyükşehir Yasası doğrultusunda ilçe gazetelerini geliştirmeye yönelik çalışmaları ele aldıklarını söyledi.
İnternetle ilgili Meclis'te bir yasa çalışması olduğunu ifade eden Atalay, şöyle konuştu:
"İnternet mensupları da bundan sonra gazeteci kabul edilecekler. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün kanununda da bir değişiklik var. Hukuki bir zemin hazırlanıyor onlarla ilgili. Kanunda yapılan değişiklikle internet basınında kamu reklamlarının ve ilanlarının duyurusunu yapmak üzere Basın İlan Kurumu'na görev veriliyor."
Şube açılan illerde reklam potansiyelinde artış
Atalay, BİK şubelerinin açıldığı illerde ilk dönemlerde yerel basında bir tedirginlik yaşandığına işaret ederek, amaçlarının yerel basını geleceğe hazırlamak olduğunu belirtti.
"Şube açılmadan önce o gerginliği yaşayanlar, şube açıldıktan sonra, bakıyorlar ki, onlar için geldik, 'reklam pastaları daha da büyüsün' diye uğraşıyoruz, rahatlıyorlar" diyen Atalay, kurum olarak illerdeki bazı kaçak ilanları önleyip, yerel basına yansıttıklarını kaydetti.
Atalay, zaman zaman bir ajans gibi çalıştıklarını dile getirerek, "Sadece kamu ilanlarını dağıtan bir kurum olarak kalmıyor, bir ajans gibi faaliyet yürüterek bugüne kadar hiç reklamla tanışmamış sivil toplum kuruluşları ile diğer kurum ve kuruluşlarını da reklam vermeleri için ikna etmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Şube açtıkları illerin çoğunda reklam potansiyelinin 2-3 kat arttığını ve bunun da doğrudan yerel gazetelere yansıdığını belirten Atalay, bu sayede gazetelerin de yatırım yapmaya, personele iyi maaş vermeye, daha iyi habercilik yapmaya başladığını vurguladı.
"24 saat gazetelerimizle iç içe yaşayan, onların en sıkıntılı anlarında başvuru yapabildikleri, sorunlarını çözebildikleri bir alan olmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullanan Atalay, yerel basına habercilik eğitimi verdiklerini, onları kurumlarla tanıştırıp, buluşturduklarını dile getirdi.
Atalay, "yük olmaya değil, yük almaya geldik" sloganıyla her zaman gazetelerin ve gazetecilerin yanında olduklarını aktardı.
"İletişim fakültesi mezunları için iş alanlarını genişletmeyi amaçlıyoruz "
Sayıları 50'yi aşan iletişim fakültelerinin, yılda binlerce mezun verdiğini anlatan Atalay, bu mezunlara iş alanı açmaya çalıştıklarını söyledi.
Atalay, iletişim fakültesi mezunlarının gazetecilik dışında bir iş yapmasını doğru bulmadıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"İletişim fakültesi mezunları için iş alanlarını genişletmeyi amaçlıyor, bu alanda pozitif ayırımcılık yapmaya çalışıyoruz. Gazetelerin asgari kadrolarında gazete sahiplerinin birinci derecede yakınlarının çalıştırılmasını yasaklayarak, iletişim mezunlarının istihdam edilmesini teşvik ettik. Eskiden iletişim fakültesi mezunu gazetenin asgari kadrosunda sayılabilmesi için en az 12 ay beklemek zorunda iken bekleme süresini sona erdirdik. Belediyelere, kamu kurumlarına, iletişim mezunlarının istihdam edildiği iletişim birimleri oluşturmalarının gerekliliğini anlattık. İletişim mezunlarının sadece televizyonculuk değil, gazetecilikten etkilenen insanların davalarının takibine kadar çok sayıda alanda çalışabilme imkanı var."