SAĞLIK
İlaç sektörü bu olayı tartışıyor
‘Hayali ilaç satışı’ yaptıkları iddiasıyla işten çıkarılan 300 kişinin ardından sektördeki çarpıklıklar bir bir su yüzüne çıkıyor.
06 Aralık 2013, Cuma
Abdi İbrahim'de çalışmış bir yönetici şirket içinde '3 nolu bütçe' adında bir bütçe oluşturularak doktorlara ilaç yazmaları karşılığında tablet bilgisayar ve çamaşır kurutma makinesi gibi ürünler alındığını iddia etti. Abdi İbrahim'in patronu Nezih Barut ise "Adını bilmem ama böyle bir bütçemiz var. Doktorların defter, kalem gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ben böyle biliyorum" dedi.
ABDİ İbrahim firmasında ve sektörde yaşanan 'hayali ilaç satışı' şokunun ardından sular durulmuyor. İşten çıkarılan bir yönetici bazı doktorlara 'Abdi İbrahim'in ürettiği ilaçları yazmaları karşılığında' hediyeler verildiğini iddia etti. Şirket içinde '3 nolu bütçe' olarak adlandırılan bütçeden karşılanan hediyeler arasında tablet bilgisayar, buzdolabı, televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi ürünler bulunduğu da öne sürüldü.
Adının gizli tutulmasını isteyen eski üst düzey yönetici, "İlaç mümessilleri doktorlara ilaç tanıtımına gidiyor. Tanıtımlar bu ilaçların hastalara yazılması için yapılıyor. Ancak bazı doktorlar ilaçları yazmak için çeşitli şeyler istiyor. Bunların arasında buzdolabı, tablet bilgisayar ve çamaşır kurutma makinesi bile bulunuyor" dedi.
ŞİRKETE MAİL İLE BİLDİRİM
İlaç mümessillerinin doktorlardan gelen istekleri şirket yetkililerine mail yoluyla ya da birim müdürleri aracılığıyla bildirdiğini öne süren eski yönetici, "Atılan maillerde şu şekilde oluyordu: 'Görüştüğümüz doktor ilaç yazılması konusunda destek vereceğini söyledi. Ancak ilaç yazması için çamaşır kurutma makinesine ihtiyacı varmış.' Yetkililere bildirilen bu istek, '3 nolu bütçeden' karşılanıyordu. Şirket kime ne hediye edildiğinin listesini de tutuyor" diye konuştu.
NEZİH BARUT: BÜTÇE DOĞRU
İddilalarla ilgili görüşüne başvurduğumuz Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut doktorlara bir takım hediyeler verildiğini doğrularken "Şirket içinde böyle bir bütçe var. Bu bütçeden doktorların defter kalem, kitap ve benzeri bazı ihtiyaçları karşılanıyor.
Ben sistemin bu şekilde olduğunu biliyorum" dedi.
Mümessiller kendi cebinden para harcıyor
'HAYALİ ilaç sattığı' iddiasıyla işte çıkarılan bir başka ilaç mümessili de konu ile ilgili şunları söyledi: "Bu yöntem bir çok firma tarafından kullanılıyor. Hatta bazı mümesiller sırf kotalarını tutturabilmek için kendi cebinden bile istekleri karşılıyor. Firmalar mümessiller üzerinde çok baskı kuruyor. Mümessiller de işini kaybetmemek için doktorların isteğini yerini getiriyor" dedi. Birçok arkadaşının 'kota baskısı' yüzünden cebinden para harcadığını belirten mümessil, "Sistem büyük aksaklıklar içeriyor. Şirketler yapılanlara göz yumuyor" ifadesini kullandı.
Hayali satışı bildirdim yine de kovuldum
ANKARA'da kendi bölgesinde 16 bin kutu fazla ilaç satışı yapıldığını gördüklerini ve hemen bunu yöneticilere bildirdilerini iddia eden ve işten çıkarılmış bir ilaç mümessili, "Hemen bölge müdürümle beraber satışı bizim yapmadığımızı bildirdik. İlaç satış kotamızdan düştü. Ancak şirketin genel satışından düşülmedi. Bu bildirimden yaklaşık 2 ay sonra da hayali satışı bildirdiğim halde, söz konusu gerekçeyle işime son verdiler. Bu işi yapan ilaç mümessileri olabilir. Sonuçta benim bölgemde de fazladan satış çıktı. Ancak kimin yaptığını bulmak yerine, ellerine geçen kozu kullanarak tazminat vermemek için herkesi işten çıkardılar" diye konuştu.
İşten atılınca liste yayınlamıştı
BAŞKA bir ilaç firmasından 2008 yılında işten çıkarılan bir çalışan da intikam amacıyla internette bine yakın doktora 'promosyon' adı altında verilen değerli hediyelerin tam listesini yayınlaması sağlık dünyasını sarsmıştı. Hürriyet'in gündeme getirdiği haberde de eski çalışanın açtığı sitede, derbi maç biletinden uçak biletine, koltuk takımından muayenehane badanasına kadar değişen hediyeleri yayınlamıştı. Site, firmanın başvurusu üzerine kapatılmıştı.
(Hürriyet)