GENEL
İİBF’liler Nisan’da 20 Bin Kadro Talep Ediyor!
Her sabah kalkıp işe gidiyorsunuz. Sürekli alım gücünüzde bir düşme olsa da ay sonunda alacağınız bir maaş var. Her sabah kalkıp işe gidiyorsunuz yorgun argın. Aldığınız ücret kıt kanat geçinmenizi sağlamaya yetse de bir işiniz var. Bir işe yarıyorsunuz, üretiyorsunuz.
Belki de siz de işsizler için onların tembel olduğunu, beceriksiz olduğunu düşünüyorsunuz, onların onun için işsiz kaldığını içinizden geçirmişsinizdir? Ancak işsizlerin dörtte biri diplomalı, yani üniversite mezunu gençlerdir.
Daha önce beş kişinin yaptığı işi, bilgisayar ve internetin devreye girmesiyle bir kişi yapabiliyor. Ama ne kuyruklar azalıyor nede beklememiz. Çünkü nüfus artmasına rağmen nüfusa oranı bakımından memur sayısı azalıyor. İİBF mezunu binlerce insan elinde diplomayla bekliyor. Bunun için haftalık çalışma süresinin düşürülmesi talebiyle de mücadele etmek gerekiyor. Bu aynı zamanda yeni bir istihdam da yaratacaktır. Ücretler artırılmalı, çalışma saatleri düşürülmeli, herkese iş güvencesi sağlanmalıdır.
Onlar yıllardır okumuş, diploma sahibi olmuş ataması yapılmayan işsizler. Yani artık üniversiteden mezun olmak yetmiyor. Büyük bir umutla girdikleri sınavın sonunda okuyup bir diploma sahibi oldular. Ama atamaları yapılmadığı için diplomalı işsizler durumuna düştüler. Uğruna yıllarını verdikleri kâğıdın sandıkları gibialtınbilezik olmadığını düşünmeye başladılar. Biz niye onca yıl okuduk? diye soruyorlar.
İİBF’liler Ortak Kaderi Paylaşıyor!
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi 400 bin mezun işsiz kadro bekliyor. Onun için merkezi atama ile adalet bekliyorlar. Birçoğu devletin resmi kayıtlarında bir sayı değeri bile taşımıyor. Sayıları yüz binlerle ifade edilse de kendilerini yalnız sanıyorlar. Oysa bu kaderi birlikte paylaşanlar birleştiğinde bir şeyler değişmeye başlayacak.
İİBF’liler 24 Saat Sosyal Medyada!
Atama bekleyen İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunu on binlerce genç mezunları sosyal medyada sürekli çağrı yapıyor "sesimizi duyan bizi gören yok mu?" diye soruyorlar. Her gün bıkmadan onlarca mesaj gönderip seslerini duyurmamızı istiyorlar.
Yıllarca okuyup, mezun olmuşlar, sınavlara girmişler. 85'in üzerindeKPSSpuanı alıp evde işsiz beklemenin ne demek olduğunu anlamamızı, duygudaşlık kurmamızı ve taleplerini dillendirmemizi bekliyorlar. "Yeter artık bizim sesimiz duyun" diyorlar.Onlar sadece adalet istiyor. Yıllardır verdikleri emeğin karışlığında güvenceli bir işlerinin olmasını istiyor. Üretmek, hizmet etmek, bilgilerini, becerilerini paylaşmak, toplum yararına çalışmak istiyorlar. Yaşamlarını sürdürmek, yeni bir hayata atılmak istiyorlar.
Kocaman İİBF Ailesi Olundu!
Kendilerine İİBF ailesi diyorlar. "400 bin mezun sayımızla adeta ülkemizin içinde küçük bir ülke gibiyiz" diyorlar. Bizden kendi seslerine ses katmamızı istiyorlar. Taleplerinin karşılık bulmasını bekliyorlar. İİBF mezundaşları olarakAnkara'da Meclis'in kapısını dahi aşındırmışlar. "Asla yalnız yürümeyeceğiz" diyorlar, birleşmeye, örgütlenmeye ve taleplerini her kesin gündemine taşımaya çalışıyorlar.
İİBF’lilerinMağduriyeti Nereden Nereye Geldi!
İİBF mezunları, kendilerine büyük haksızlık yapıldığını düşünüyor ve açıklamaları, talepleri şöyle: "İİBF kamunun memur ihtiyacını karşılamak ve devlet-vatandaş ilişkisini en iyi şekilde yürütecek kişileri yetiştirmek için kurulmuştur. İİBF günümüzde; 1 milyon 494 bin 441 öğrencisi bulunan, yılda 107 bin 573 kişinin kayıt yaptırdığı bir fakülte haline gelmiştir. Yarım milyona yakın mezunuyla mağduriyet giderek büyümektedir. Örneğin; 2012 KPPS'ye giren 931 bin 307 adayın yaklaşık 350 bini İİBF'lidir. 2012-2014ÖSYMmerkezi 1. atama döneminde İİBF'lilere 722, 2. atama döneminde bin 781, 3. atama döneminde 420, 4. atama döneminde 393 ve toplamda 3 bin 316 kadro verilmiştir. Bu sayılar salt İİBF bölümlerine ait değildir; Matematik, Endüstri Mühendisliği, İstatistik, Hukuk gibi bölümler de tercih yapabilmektedir yani saf İİBF kadrosu daha azdır. Atama Sayısı Sıkıntısı Devlet Personel Başkanlığının 2013 açıklamasına göre, hizmet sınıflarının doluluk oranları, eğitim-öğretim hizmetleri için yüzde 94.15, sağlık hizmetleri için yüzde 70.54, genel idare hizmetleri için ise yüzde 58.67'dir ve boş olan yüzde 41.33'lük kısım yaklaşık 277 bin kadroya tekabül etmektedir.
Ancak öğretmenlere bir seferde verilen 40 bin kadroyu İİBF'liler merkezi atamada 16 atama döneminde dahi alamamaktadır. Maliye dersi almamış biri Maliye Bakanlığı'na; iş hukuku, sosyal politikalar vb. dersi almayanların SGK'ya ya da hiç vergi hukuku, maliye, devlet bütçesi gibi dersleri almayan kişiler vergi müfettişliğine başvurabilmektedir. Fakat İİBF mezunu mühendislik, öğretmenlik kadrolarına başvuramamaktadır." İİBF mezunlarının derdi özetle böyle.
İİBF’liler Nisan’da 20 Bin Atama Talep Ediyor!
Fakülte ve öğrenci sayısıyla devletin ihtiyacına rağmen kendilerine yeteri kadar kadro vermemesinden yakınıyorlar. Genel idare hizmetler sınıfı kadrolarının İİBF, İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi'ne verilmesi, İİBF, İktisat Fakültesi ve İşletme Fakültesi sayısının ve fakültelerin kontenjanların indirilmesi, Kadro sayılarının en azından her merkezi atama dönemi için 10 bin ve 4 atama dönemi toplamında 40 bin kadronun altına düşmemesi, Merkezi alımlardan çıkan PTT, belediye ve gümrük memurluklarının merkezi alıma dönmesi, DHMİ, SGK, YURTKUR, Tapu Kadastro, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kadrolarının tekrar İİBF'ye verilmesi. Bankalara İİBF, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi ve bankacılık eğitimi almış kişiler dışında eleman alınmaması, Eğitimini aldığımız derslerle uyuşan iş ve meslek danışmanlığının bizlere ayrılması, Vergi müfettiş yardımcılığı gibi uzmanlık gerektiren kadroların eğitimini almış kişilere verilmesi.
Mezun sayısı her geçen gün çığ gibi büyüyen Biz İİBF mezunlarının Tek İsteği 2015 Nisan Atamasında Mağdur Edilmemek. 2015 Nisan Atamasında Mezun Sayısıyla Orantılı Adaletli Kadro Dağılımı İstiyoruz. 400 Bin Mezunuz Ve Mezun Sayımızın Sadece %5'ine tekabül eden 20 Bin kadroyu Nisan atamasında talep ediyoruz"
Halil İMREK-Yazar