GENEL
İİBF’liler ne istiyor?
Özellikle kamuda istihdam noktasında yaşanan sıkıntılarını ve taleplerini dile getirdikleri yazılarına katılmamak mümkün değil. Buradan bizde karınca kararınca taleplerini, sıkıntılarını dile getirelim istedik.
Okurumuz Elif Mutlu, Ayşegül Aygün ve diğer İİBF mezunlarından gelen e-postalarda özetle;
“Sayın Resul Kurt,
Dün size tweetler yolladık. Bunun sebebini merak etmişsinizdir. Adnan Menderes Üniversitesi Maliye Bölümü 2009 yılı mezunuyum. KPSS’ye hazırlandım, 81.97 puan aldım fakat atanamamaktan korkuyorum. İşsizim. Özel sektörde tecrübeli olduğum halde iş bulamıyorum. Gelecekten çok umutsuzum. Birçok arkadaşımız da aynı durumdan muzdarip. Hem özel sektörde tercih edilmiyoruz hem de kamuda yeterince istihdam edilmiyoruz.
Kadrolar ve niteliklerimiz hor görülüyor ve büyük bir haksızlığa uğruyoruz. Size bu yazımda kısaca ne tür haksızlıklarla boğuştuğumuzu özetleyeceğim. 2014 KPSS’ye girmiş 1 Milyon 118 Bin aday içinde en büyük dilimi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunları oluşturmaktadır. Sınava her sene dahil olan yeni mezunlarımızla birlikte, memur olmak için yarışan İİBF’li aday sayısı 400.000’i geçmiştir.
Ancak, sınav puanı baz alınarak yapılan merkezî atamalarda İİBF’ye açılan kadro sayısı, aday sayısıyla paralellik göstermemektedir. Adaylar iki sene boyunca memuriyet beklerken, atanmalarını neredeyse imkânsız hâle getiren yetersiz kadrolarla karşılaşmaktadır. Mesela, Kasım 2011 atamasında 400 civarında kadro verilmiştir ki, bu sayı sınava giren İİBF’li adayların sadece binde 2’sine tekabül etmektedir. Kadro sayısının yetersizliği resmî makamlara iletilmesine rağmen, mağduriyetimiz çözülmemiştir. Şöyle ki; Haziran 2012 ataması için talep ettiğimiz kadro sayısı 15.000 iken ve bu talep memur olmayı bekleyen adaylarımızın sadece %5’i iken, verilen kadro 2.900 olmuştur. Yani aday sayımızın yaklaşık %1’ine atama yolu açılmıştır.
Her sene memur alımları ciddi rakamlarla telaffuz edilirken, İİBF mezunlarına hak ettikleri kadrolar verilmemiştir. Vatandaşlarımız kamu kurum ve kuruluşlarında işlem yapabilmek için sıra beklerken, İİBF mezunları da her sınavdan sonra 2 sene atama beklemektedir.
Verilen kısır kadroların zaman zaman Eğitim, Fen Edebiyat ve Mühendislik gibi farklı fakültelere paylaştırılması ve özellikle Genel İdare Hizmetleri kadrolarına başka adayların yerleşmesi, mağduriyetimizi artıran diğer bir unsurdur. Üniversiteye hazırlanırken ÖSYM kılavuzunda SGK, Tapu, Yurt-Kur, İş-Kur, Maliye, PTT gibi çalışma alanları özellikle belirtilmişken, Genel İdari Hizmetler sınıfına dahil bu kurumlar, şimdiye kadar ya yeterli miktarda alım yapmadı ya da başka kodlar üzerinden alım yaparak, İİBF mağduriyetine yol açtı. Bizlere taahhüt edilen bu kadrolar için, diğer fakülte mezunlarıyla 4001 (herhangi bir lisans programından mezun olmak) kodu altında yarıştırılmak istemiyoruz. İş Hukuku, Vergi Hukuku, İdare Hukuku, Kamu Yönetimi, İşletme, İktisat, Muhasebe gibi, kamu kurum ve kuruluşlarında en gerekli derslerde başarılı olan arkadaşlarımız atama beklerken, diğer fakülte mezunlarının bu işlerde istihdam edilmesi doğru bir uygulama değildir.
Mesela; Yurt-Kur, 4001 kodu altında alım yaparak, Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi mezunu adayların yerleşmesine imkân tanıdı. Aynı şekilde, adı işletme olmasına rağmen, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, 4001 koduyla alım yapmaya devam etmektedir.
SGK, son iki atamada, memur alımlarına ön lisans mezunu adayları da dahil etmeye başladı. 4 sene, maddi manevi fedakârlıkta bulunarak okul bitirmiş İİBF mezunlarının yerleşmesi gereken bir kuruma, ön lisans mezunu adaylar yerleştiriliyor. Bu arada geçtiğimiz yıl çizgi film mezunu birini özel nitelik kodu ekleyerek SGK gibi bir kurum istihdam etmiştir. 66 puan ile atama yapılmıştır. Çizgi film mezunu bir bireyim SGK’da ne iş yapacağını biz İİBF’liler anlayamadık.
Yine PTT; Endüstri Mühendisliği, İstatistik ve Matematik mezunu adayların kodlarını alımlara ekleyerek, istihdam sağlamaktadır.
Yeterli sayıda atamanın yapılmaması ve kurumlarımızın yol açtığı olumsuzluklar sonucunda, İİBF mezunları sürekli mağduriyet hâlindedir. Bizler, bu güzide ve lokomotif fakültemizin mezunlarının kamuda daha çok istihdam edilmesi için mücadele ediyoruz. Bundan sonra yapılacak memur alımlarında, sınava giren aday sayımızla orantılı kadro talep ediyoruz.” diyorlar.
Bu vesileyle İİBF mezunu 400,000 gencimizin sesini buradan duyurmuş olduk. Umarız başta Maliye ve SGK olmak üzere iktisadi alanda faaliyette bulunan kamu kurumları işe alımlarında İİBF, SBF gibi hukuk ve ekonomi altyapısı olan mezunlara da yer verir.