EMNİYET
İç Güvenlik Paketinde Polis Ücretlerine Düzenleme Talebi
Kalaycı Genel Kuruldaki konuşmasında, “Emniyet teşkilatı personelinin en başta gelen sorunları özlük hakları ve çalışma şartlarıyla ilgilidir. Polislerimiz emekli olunca maaşı yarı yarıya düştüğünden yaş haddine kadar çalışmak zorunda kalmaktadır. Emekli polislerimiz ise şiddetli geçim sıkıntısı çekmektedir.” dedi.
"Onbinlerce polis icralık"
On binlerce polisin icralık durumda olduğunu, ağır çalışma şartlarının, geçim sıkıntısının ve ödenemeyecek boyuta yükselen borçları nedeniyle bunalıma giren, intihar eden polislerin olduğunu dile getiren Kalaycı, “Türk polisinin özlük haklarının iyileştirileceği yıllar önce Başbakan düzeyinde vadedilmiş, yıllardır her gelen AKP'li İçişleri Bakanı da umut veren sözler sarf etmiş ama gelen aldatmış, giden kandırmıştır.” ifadelerini kullandı.
Polislere 3600 ek gösterge
132 maddelik tasarıda her konuya yer verirken polislerin özlük hakları ile ilgili bir düzenlemeye yer verilmemesini eleştiren Kalaycı, “Polisin en başta gelen isteği, ek göstergelerinin yükseltilmesidir. Tamamına yakını yükseköğrenimli olan polisler 3600 ek gösterge istiyor, birçok kadroya verilen 3600 ek göstergenin kendilerine de verilmesini bekliyor.” dedi.
İçişleri Bakanından, İç Güvenlik Paketine, polise 3600 ek gösterge verilmesi yönünde madde ilave edilmesini isteyen Kalaycı, aynı zamanda çalışma şartlarında da polisin bir çok sorunu belirtti.
Polislerin çalışma şartları sorunlarla dolu
Kalaycı konuşmasında polislerin çalışma şartları konusunda yaşanan sıkıntıları ise şöyle dile getirdi:
“Ağır ve yıpratıcı çalışma koşulları göz önüne alınarak polislerin senelik ve haftalık izinleri ile fazla mesai ücretleri de mutlaka yeniden düzenlenmeli, Nuh Nebi zamanından kalma yönetmelikler, insanı insan gibi görmeyen Polis Disiplin Tüzüğü değiştirilmeli, ikinci emirler kaldırılmalıdır.
Polis, istirahatlı dahi olsa amir tarafından verilen emirle tekrar göreve dönmek zorunda kalmaktadır. Görevde iken hangi saatte istirahata ayrılacağını bilmeyen polislerin ikinci emir ihtimali özel yaşamını etkilemektedir.
Polis, programlı bir yaşamdan yoksun kaldığı içindir ki sürekli olarak görünmeyen bir iş stresinin baskısı altındadır. Bu ise kaçınılmaz olarak görevi yanında, eşi ve çocuklarıyla olan ilişkisini ve aile içindeki güvenilirliğini olumsuz yönde etkilemektedir.
Polislerimizin çalışırken ve emekli olduktan sonra ele güne muhtaç olmadan, huzurlu, itibarlı ve insanca bir hayat sürdürebilmeleri bir an önce temin edilmelidir.”