EMNİYET
İç güvenlik paketinde kabul edilenler
"İç Güvenlik Paketi"nde, il ve ilçe jandarma komutanlarının İçişleri Bakanı tarafından atanmasını öngören, jandarma personelinin görevden uzaklaştırılmasında İçişleri Bakanı'na yetki veren, valilerin il ve ilçe jandarma komutanı hakkında yıllık değerlendirme raporu düzenlemesini içeren maddeleri TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi.
-Kabul edilen maddeler-
Komisyonun bugün kabul ettiği maddelere göre, düzenleme yürürlüğe girdiğinde polis akademisi başkanı, güvenlik bilimleri fakültesi dekanı, akademik ve idari personelin görevleri sona erecek ve 20 gün içinde başkan seçilecek, takip eden süreçte boşalan kadrolara atama yapılacak.
Görevi sona erenlerden yeni seçilen polis akademisi başkanının uygun gördüğü ve İçişleri Bakanı'nın onayladığı kişiler iki ay içinde durumlarına uygun kadrolara atanacak. Yeniden görevlendirilmeyen akademik personel durumlarına uygun yükseköğretim kurumlarına atanacak.
Güvenlik bilimleri fakültesi, polis amirleri eğitimi merkezi müdürlüğüne dönüştürülecek. Kapatılacak fakültenin öğrencileri, YÖK tarafından belirlenecek iktisadi ve idari bilimler fakültelerine tercihlerine göre yerleştirilecek.
Emniyet teşkilatının ilk kademe amir ihtiyacını karşılamak üzere KPSS'de bakanlıkça belirlenecek taban puanı alan ve yönetmelikle belirlenecek diğer şartları taşıyan lisans mezunları arasında yapılacak sınavda başarılı olanlar polis amirleri eğitim merkezinde bir dönem eğitime tabi tutulacak.
Belediye sınırları içinde olmakla birlikte hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler, jandarmanın görev ve sorumluluk alanı olarak tespit edilecek.
Jandarma teşkilatında general rütbesinde olmayan daire başkanlarıyla il ve ilçe jandarma komutanlarının atama, yer değiştirme ve geçici görevlendirmelerini İçişleri Bakanı yapacak. Gerektiğinde Jandarma Genel Komutanı bu konuda teklifte bulunacak.
Generallerin müşterek kararnameyle atanmasında, Genelkurmay Başkanı'nın teklifi üzerine İçişleri Bakanı inha işlemi yapmazsa, Genelkurmay Başkanı talebini yazıyla Başbakan'a gönderecek. Başbakan kararını yazıyla İçişleri Bakanı'na bildirecek.
Subaylar ile ihtisaslaşma gereği özel eğitim görmüş personel, nokta atamasına tabi tutulacak. Nokta ataması yapılmayıp il jandarma komutanlıkları emrine atanan astsubay ve uzman jandarmalardan emniyet ve asayiş görevi alacakların istihdam yeri, il içi yer değiştirmeleri, il jandarma komutanının teklifi üzerine valinin onayıyla belirlenecek.
Askeri nitelikte olmayan görevleri sebebiyle işledikleri iddia edilen bir suçtan dolayı grevi başında kalmasında sakınca görülen jandarma personeli, İçişleri Bakanı tarafından görevinden uzaklaştırılabilecek. İl jandarma komutanı hariç, il jandarma komutanlığı personeli ise vali tarafından görevden uzaklaştırılabilecek. Görevden uzaklaştırma tedbiri iki ayı geçemeyecek. Bu süre, zorunlu hallerde iki ayı geçmemek üzere bir defa uzatılabilecek.
Jandarmanın askeri görevleri haricindeki diğer görevleriyle ilgili eylem ve işlemleri İçişleri Bakanlığı, valiler ve kendi amirleri tarafından denetlenecek ve teftiş edilecek.
İl jandarma komutanı ile merkez ilçe jandarma komutanı hakkında il valisi tarafından, ilçe jandarma komutanı hakkında kaymakamın değerlendirmesi alınarak il valisi tarafından her yıl sonunda askeri görevler dışındaki görevleriyle ilgili değerlendirme raporu düzenlenecek.
Komisyon, tasarıyı görüşmeye 20 Ocak Salı günü devam edecek.
TBMM İçişleri Komisyonu, kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 10 maddesini daha kabul etti.
Komisyonun 10 saat süren toplantısında, muhalefet milletvekilleri jandarma teşkilatıyla ilgili düzenlemeleri, jandarmanın siyasallaşacağı gerekçesiyle eleştirdi.
CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, jandarma teşkilatına ilişkin önemli düzenlemeler getirildiğini belirterek, bu konuda Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan alınan görüşlerin bilinmediğini ifade etti.
İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, tasarının temellerinin 2011'e dayandığını dile getirerek, güvenlik birimleriyle ilgili yeniden yapılandırma ihtiyaçları göz önüne alınarak yapılan çalışmaların son 1 yılda hızlandırıldığını söyledi.
İlgili tüm birimlerin görüşlerinin yazılı olarak alındığını kaydeden Güneş, "Genelkurmay'dan da görüş alındı. Görüşleri dikkate alarak, zaman zaman görüşlere uymayarak hazırladığımız tasarıyı Bakanlar Kurulu'na arz ettik. Bakanlar Kurulu'nda iki toplantıda görüşüldü. Hükümet tasarısı olarak Meclis'e sevk edildi" diye konuştu.
Güneş, MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu'nun, terör örgütü elebaşının bazı kesimlere "Ortadoğu'da konfederasyon hedeflendiğine" ilişkin yazdığı mektubun kimler tarafından gönderildiğini sorması üzerine, "İçişleri Bakanlığı'nın mektup götürüp, getirme görevi yok. Ben bu haberi okudum. Görev alanımıza girmeyen hususları bilmem mümkün değil" dedi.
- "Jandarma iktidarın kontrolüne alınıyor"-
Tasarının, Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki bazı subay, astsubay ve uzman jandarmanın atanmasında İçişleri Bakanı'na yetki veren maddesi uzun süre tartışıldı.
CHP'li Serindağ, 176 yıllık kurumun gelenekleri ve uygulamalarının gözardı edildiğini belirterek, il ve ilçe jandarma komutanlarını İçişleri Bakanı'nın atamasının jandarmanın ve TSK'nın siyasallaşmasına yol açabileceğini öne sürdü. "İktidar, 'bunları siyasallaştırmak istiyoruz' derse ona diyecek bir şeyimiz yok" ifadesini kullanan Serindağ, jandarma personelinin bu düzenlemeden sonra siyasilerin değerlendirmesine göre hareket edeceğini savundu.
CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer de jandarmanın büyük ölçüde iktidarın kontrolüne alındığını savunarak, "Tasarıyla generallerin de bakan tarafından görevden uzaklaştırılmasının yolu açılıyor. Hükümet general atamalarını eline alarak, Genelkurmay Başkanlığı'nı devre dışı bırakmak istemektedir" diye konuştu.
MHP Osmaniye Milletvekili Türkoğlu ise yolsuzluk ve rüşvet başta olmak üzere ortaya çıkan büyük soruşturmalar ya da terör örgütüyle müzakerenin tasarının getirilmesindeki en önemli saiki oluşturduğunu öne sürdü.
"Tasarı, operasyonlar daha jandarma karakolundayken imha edilmek için getirildi" diyen Türkoğlu, bu düzenlemeyle güvenlik zafiyeti oluşacağını savundu.
Türkoğlu, atama ve denetlemede siyasi iradenin yetkilendirilmesinin jandarmayı siyasallaştıracağını dile getirerek, "Bundan sonra "Jan Bir-Sen sendikası kurulabilir. Atamayla ilgili maddeler teşkilatı kökten sarsacak" yorumunda bulundu.
MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan da son 12 yılda Jandarma Genel Komutanlığı içinde bir çete ya da paralel yapı yuvalanmasına ilişkin hiçbir açıklama yapılmadığını kaydederek, "Sizin ifadenizle İçişleri Bakanlığı'nın içinde paralel yapı, terör örgütü var. Siyaseten birini birinin tahakkümü altına geçireceksek, İçişleri Bakanlığı'nı jandarmaya bağlamanız lazım" diye konuştu.