EMNİYET
'İç Güvenlik Paketi'nde 5 madde daha kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 5 maddesi daha kabul edildi.
Kabul edilen maddelere göre, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi, enstitü ve polis meslek yüksekokullarından mezun olup olmadığına bakılmaksızın, mecburi hizmetle yükümlü olduğu süre içinde istifa edenler, ilişiğinin kesilmesini gerektiren bir suç işleyenler ya da sağlık sebebi hariç, başka herhangi bir sebeple ayrılanlar, yükümlülük sürelerinin eksik kısmı ile orantılı olarak kendilerine yapılan öğretim masraflarını yasal faiziyle tazminat olarak ödeyecek. Mevcut düzenlemede, öğretim masraflarının 4 katını tazminat olarak ödüyorlardı. Ödemesi devam edenlerden fazla ödeme yapmış olanlar ile bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ödemesini tamamlamış olanlara geri ödeme yapılmayacak.
Belediye sınırları içinde olmakla birlikte, hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler jandarmanın görev ve sorumluluk alanı olarak tespit edilebilecek.
General rütbesinde olmayan daire başkanlarıyla il ve ilçe jandarma komutanlarının atanmaları, yer değiştirmeleri ve geçici görevlendirmeleri İçişleri Bakanı tarafından yapılacak. Gerektiğinde Jandarma Genel Komutanı da bu konuda teklifte bulunabilecek. Diğer subaylar ile astsubaylar ve uzman jandarmaların atanması, yer değiştirmesi ve geçici görevlendirmeleri Jandarma Genel Komutanı'nın yetkisinde olacak.
"Kapıyı kilitlesek mutlu olurum"
CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, ailelerin çocuklarını istihdam garantisi olduğu için Polis Koleji'ne gönderdiklerini ifade ederek, "Polis Kolejindeki çocukları kapı dışarı ediyorsunuz. Güvenlik Bilimleri Akademisini de kapatıp onları iktisadi ve idari bilimler fakültelerine aktaracaksınız. Buna hangi vicdan elveriyor? Suç yok, ceza var" diye konuştu.
CHP'nin yeni madde ihdasına ilişkin önergesinin oylanmasında muhalefet karar yeter sayısı istedi. Elektronik oylama yapıldığı sırada kulisteki AK Parti milletvekillerinin salona gelmeye başlaması üzerine CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Başkanvekili Meral Akşener'e, salondakilerin bir daha çıkmaması için "Kapıları kapatın efendim" dedi. Gök'ün bu önerisine MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de destek verdi.
Bunun üzerine Akşener, "Aranızda böyle bir karar alın, çok mutlu olurum kapı kilitletme işinden" deyince AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Millet iradesini dışarıda mı bırakacaksınız?" ifadesini kullandı.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da Akşener'e, "Düğmeye basacaksınız, kapılar kapanacak" diye seslenirken, Akşener, daha önce de kapıların kapanmasının iyi olacağını söylediğini anımsattı.
Akşener, Genel Kurul Salonunun kapısını kapatma yetkisi olmadığı için sonraki oylamalarda karar yeter sayısı istenmesi halinde bir dakika süre vereceğini belirterek, "Sağlıklı yaşam için size idman yaptıracağım" diye espri yaptı.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de tasarıyla polis devletinin teşkilatlanmasının kurulduğunu öne sürerek, "Bir ülkede polise, jandarmaya olağanüstü yetki veriliyorsa, o ülkede anayasaya göre ilan edilmiş sıkıyönetim hali söz konusu değilse faşist yönetim biçimine gidiliyor demektir. Polisin yakalama ve gözaltı yetkisi faşist düzenlemedir" diye konuştu.
MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz da Polis Koleji ve Güvenlik Bilimleri Akademisi'nin kapatılmasını öngören düzenlemeyi eleştirerek, "AKP tekerine çomak sokan emniyet kadrolarını tasfiye etme derdine düştü. Devleti güvenlik zafiyetine soktuğunun farkında değil" dedi.
Tasarının, il ve ilçe jandarma komutanlarını atama yetkisini İçişleri Bakanı'na veren 51. maddesinin kabul edilmesinin ardından Başkanvekili Akşener, birleşime ara verdi.
Akşener, aranın ardından komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine, birleşimi saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.