GENEL
Hileli gıda çok denetleyecek mühendis yok
Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak gıda üzerinde yapılan hileler artış gösteriyor. Gıda terörü gurubu, adı sanı bilinmeyenden tutun da, marka yapmış ünlü gıda firmalarına kadar geniş bir alanda eylem gösteriyor. Nitekim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı çalışmalarda da bu isimler teşhir ediliyor. Gıda terörü ve teröristlerine 'dur' diyebilecek gıda mühendisleri ise gerek kamugerekse özel sektörde etkin ve yetkin bir şekilde istihdam edilmesi gerekirken ilgili bakanlıkça önemsenmeyip ve ikinci plana itiliyor. Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, "Türkiye'de olduğu gibi Adana'da da gıda kontrol görevlisi az sayıda. Gıda hilesine karşı mücadele etmek istiyorsak, kamuda acil gıda mühendisi istihdamı sağlanmalı" uyarısında bulundu.
Gıda mühendisleri istihdam istiyor
Gelişmiş ülkelerde hastalıklara karşı mücadele etmede kullanılan en önemli yöntem, önleyici sağlık tedbirleridir. Önleyici sağlık tedbirlerinin başında ise gıda denetimi gelmektedir. Ülkemizde ise gerekli gıda denetimi yapılmadığından hazır gıdalar tüketilmekte ve düzensiz bir beslenme ortaya çıkmaktadır. Denetimsiz bir şekilde üretilip tüketilen gıda ürünleri, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın sebebi olmaktadır. Örneğin, şeker tüketiminin artmasıyla birlikte diyabet hastalığı artmakta ve düzensiz beslenme ile birlikte aşırı tüketilen hazır gıdalar sonucu obezite sayısı gittikçe artmaktadır. Gıdaların daha güvenilir bir şekilde üretilmesini, hazırlanmasını, paketlenmesini, dağıtılmasını ve gıdalardan en uygun şekilde yararlanılmasını sağlayan ise gıda mühendisleridir. Adana'da 18 bin gıda işletmesini denetleyen mühendis sayısı komik rakamlarda yer alıyor. Bu da yetersiz denetim anlamına geliyor. Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, 'Hile ile etkin mücadelede öncelikli olarak istihdam sağlanmalı' dedi.
Gıda Mühendislerinin mevcut sorunları arasında neler bulunuyor?
Şu an en önemli sorunumuz işsizlik. Türkiye'de, kayıt altında 700 bin civarında gıda işletmesi var. Buna karşılık 5 bin 500 mühendis bulunuyor. Mühendislerin arasında yalnızca bin 200 tanesi gıda mühendisi. Geri kalanları veteriner hekim, ziraat ve su ürünleri mühendisleri oluşturuyor. Bunlar, gıda mühendislerinin de işini yapıyorlar. Oysa ülkemizde binlerce işsiz gıda mühendisi var. Gıda denetimlerinin artmasını ve hileye karşı etkin bir mücadele sürdürmek istiyorsak, gıda mühendisi istihdamı sağlanmalıdır. Kaldı ki bir gıda mühendisi bir ziraat mühendisinin işini nasıl yapamıyorsa, bir ziraat mühendisine de gıda mühendisinin görev ve sorumluluğu yüklenmemelidir.
adanamedya