GENEL
Her Köye Bir Ziraat Mühendisi / video
Büyük Anadolu Oteli'nde yapılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği 26. Olağan Genel Kurulu'na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisinden önce Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuştuğunu belirterek, "Sayın Başbakana göre hiçbir sorunumuz yok, çiftçilerin durumu da gayet iyi. Ama ben alanlarda öyle görmüyorum, sorun var, sorunu açık yüreklilikle konuşmamız lazım" diye konuştu.
2003-2014 yılında devletin resmi rakamlarına göre, Türkiye'nin canlı hayvan ithalatının 2,5 milyarın üzerinde olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Fransa bizim Tarım Bakanı'na ne yaptı biliyor musunuz? Fransız tarımına yaptığı katkılar nedeniyle şövalye unvanı verdi, madalya verdiler. 'Kendi ülkenin tarımına' yok. Fransızlar kutladı. Bizden canlı hayvan götürdünüz diye. 'Bizim çiftçimiz kazandı.' dedi. 'Sizin çiftçiniz' önemli değil, batsın ne olacak Fransızların derdinde mi?" diye konuştu.
"Alacağınız var, dava açın"
"Siyasi anlamda mazotu niye kullanıyorsun?" diye eleştirildiğini aktaran Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
"Bu ülkenin insanı ekecek. Bu ülkenin insanı kazanacak, üretecek. Üretecek ki Türkiye güçlü olsun, istihdam yaratılsın. Kimse kimseye muhtaç olmasın. Mazot 3,5- 4 kat arttı, tohum gübre arttı, köylü elektrik fiyatlarından isyan ediyor. Tarımda teşvikten söz ettiler. Şunu herkesin bilmesini isterim, dünyanın hangi ülkesi olursa olsun bütün ülkelerde tarım devlet tarafından özel olarak korunur ve teşvik edilir. Dünyada tarımı teşvik etmeyen hiçbir ülke yoktur. 2007 yılında Meclis'te bir Tarım Kanunu kabul edildi. 21'nci maddesi diyor ki 'her yıl milli gelirin en az yüzde 1'i oranında tarıma teşvik verilir' diyor. 2014'te tarıma teşvik 17 milyar lira olması lazım. Ne kadar teşvik verildi 9 milyar civarında. Sizin alacağınız var. Kanun diyor ki 'yüzde 1'ini teşvik olarak vereceksin.' Hesabını yaptık, kuruşu kuruşuna 7 yılda çiftçinin bu hükümetten alacağı 44 milyar liradır Tarım Kanunu'nun 21. maddesine göre. Gayet açık ve net. Verdin mi? Vermedin. Ben o nedenle Sayın Başkanı eleştirmiştim, 'niye dava açmıyorsunuz' diye. Herhangi bir çiftçi arkadaşımız ve oda dava açarsa kazanır, Meclis'teki kanun verilebilir demiyor, verilir diyor."
Kendisinin eski maliyeci olduğunu ve verginin nasıl toplanacağını, nasıl harcanacağını çok iyi bildiğini iddia eden Kemal Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"Petrol rafineride işleniyor. Fiyatı ne kadar? 1 lira 21 kuruş. Biz kaç diyoruz 1,5 lira. Ne yapıyoruz? 'ÖTV ve KDV'yi almayacağız' diyoruz. 'Efendim nasıl yapacaksın?' Sorum şu, sen yata verirken ben sana sormadın 'niye yata ÖTV'siz, KDV'siz veriyorsun' diye ama ben çiftçiye verince sen itiraz ediyorsun. Sen pırlantadan, yakuttan, elmastan ÖTV'yi kaldırdın e ben de mazottan kaldıracağım. Senin siyasi görüşün öyle, benim ki böyle. Sen onlardan yanasın ben çiftçiden, üretenden, emekten, halktan yanayım."
"Tam 17 kat vergi alıyorsunuz"
Kılıçdaroğlu, "Çiftçi üretecek ve kazanacak. O kazanınca kim kazanır? Esnaf kazanır, köylü kazanır. Bu işin kaybedeni yok, çiftçiye sözüm söz mazotu 1,5 lira yapacağım, kimsenin en ufak bir endişesi olmasın" dedi.
İktidarın çiftçiye verdiği mazot desteğinin 550 milyon lira olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Mazot üzerinden çiftçiden kaç lira vergi alıyorlar? Bir yılda çiftçi 4 milyon ton mazot tüketiyor. Litre başına 2 lira 30 kuruş vergi alıyorlar. Toplam vergi 9 milyar 200 milyon lira. Çiftçiye verdikleri ne kadar 550 milyon lira. 9 milyar alıyorsunuz, tam 17 kat vergi alıyorsunuz. Bunun adı da çitfçiye mazot desteği oluyor. Böyle destek olmaz, çiftçiye mazotu KDV'siz ve ÖTV'siz vereceğiz" diye konuştu.
İktidara gelmeleri durumunda, Tarım Kanunu'nun 21. maddesini eksiksiz uygulayacaklarını, her köye bir ziraat mühendisi atayacaklarını, ayrıca tarımsal piyasaları düzenleme ve denetleme kurumunu oluşturacaklarını anlatan Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında, çiftçinin bir yıl önceden devlet hangi ürüne, ne kadar destek vereceğini, görme imkanını bulacağını söyledi.
Kılıçdaroğlu, fındık borsasını Karadeniz'de kuracaklarını ve fiyatının Türkiye'den belirleneceğini, şeker politikasını yeniden gözden geçireceklerini, et ve süt kurumunu oluşturacaklarını, bu kurumun TMO gibi çiftçinin kara gün dostu olacağını bildirdi.