SAĞLIK
Hemşirelerin Yüzde 90’ı Borçlu
1262 hemşirenin katıldığı anketin sonuçlarına göre hemşirelerin yüzde 90’ı borçlu. Yüzde 91’i ücretlerin yeterli olmadığını düşünüyor. Yüzde 88’i güvenlik önlemlerini yetersiz görüyor.
Ankette hemşirelere yöneltilen Kurum idaresi tarafından çalışanlara yönelik görevlendirme ve ödüllendirmede adil davranıldığını düşünüyor musunuz sorusuna hemşirelerin yüzde 80.6’sı adil davranılmadığı, Yüzde 13.8’i kısmen, yüzde 5.6’sı da adil davranıldığı cevabını verdi.
Ankette hemşirelere mesleklerini icra ederken duydukları en büyük endişe de soruldu. Hemşirelerin yüzde 36.8’i baskı, dayatma, sürgün ve soruşturmaya maruz kalmaktan korktuğunu ifade etti Yüzde 20.4’ü çocuklarına iyi bir gelecek hazırlayamamak, yüzde 25.1’i aileme vakit ayıramamak, yüzde 12,3’ü amirlerle sorun yaşamak ve yüzde 5.5’i de işimi kaybetmek dedi.
Şiddete Karşı Önlemler Yetersiz
Ankette sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarında olan şiddete karşı kurumlarda alınan önlemleri değerlendirildi. Anket sonuçlarına göre hemşirelerin yüzde 50.2’sine göre güvenlik önlemleri yetersiz, yüzde 38.6’sına göre ise güvenlik önlemi alınmıyor. Yeterli güvenlik önlemi alındığını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 11.2. Hemşirelerin ayrıca yüzde 59.4’’ü son 5 yılda çalışma şartlarının gerilediğini düşünüyor. Yüzde 34.2’si aynı kaldığını, yüzde 6.4’ü de iyileştiğini belirtmiş.
Hemşirelerin Ücretleri Yetersiz, Borcu çok Ankette hemşirelerin ekonomik durumu da tespit edildi. Anket sonuçlarına göre hemşirelerin yüzde 91’i aldığı maaş ve döner sermayenin yetersiz olduğunu düşünüyor. Hanenizde en çok harcama, hangi tüketim kalıbına yapılmaktadır ? sorusuna yüzde 48.4’ü kira-ev, yüzde 30.1’i gıda cevabını verdi. Yani temel ihtiyaçları gelirlerinin yüzde 78’ine denk geliyor.
Hemşirelerin yüzde 49,9’u ödeme ve harcamalarını yaptıktan sonra ay sonunda parası kalmadığını belirtiyor.
Yüzde 90.3’ü düzenli olarak ödemek zorunda olduğu borcu var. Yüzde 33.7’si bireysel kredi, yüzde 29.1’i konut kredisi, yüzde 17.5’i kredi kartı borcu her ay ödediği düzenli borç olarak ifade ediyor.
Anket sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “ ülkemizde görev yapan 142 bin hemşire arkadaşımız sorunlarla dolu bir çalışma hayatında hizmet üretiyor. Yoğun bir iş yükü altındalar. Türkiye’de 100 bin kişiye 251 hemşire-ebe düşüyor AB’ye ortalaması ise 836 yani AB’yi yakalamak için 455 Bin hemşireye ihtiyacımız var. Yoğun iş yüküne karşı aldıkları ücretlerde son derece yetersiz. Kısacası hemşirelerimiz mağdur ediliyorlar. Hizmetlerinin karşılığını alamıyorlar. Türk sağlık-sen olarak zor şartlara rağmen fedakarca görevini yürüten tüm hemşire arkadaşlarımızın hemşireler haftasını kutluyor, Sorunlarının çözüme kavuşturulmasını ve taleplerinin yerine getirilmesini istiyoruz.