SAĞLIK
Hekimler 7/24 çalıştırılamaz
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Ankara’da 24 Tabip Odası temsilcisiyle birlikte yaptığı basın toplantısında Aile Hekimlerinin uzun ve esnek çalışmasıyla ilgili düzenlemeye tepki gösterdi.
TTB Merkez Konseyi’nde yapılan basın toplantısında konuşan Adana Tabip Odası Aile Hekimlik Komisyon Başkanı Yaşar Ulutaş “Sağlık Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre Aile Hekimleri ile Aile Sağlık Merkezi çalışanları, ilk aşamada Cumartesi-Pazar dahil her gün 12 saat, ardından da bankamatik gibi 7/24 çalışacaklar diyor. Yani Aile Sağlık Merkezi (ASM) çalışanları canlarını dişlerine takıp hiç durmadan çalıştırılmak isteniyor” sözleriyle düzenlemeye tepki gösterdi. Düzenlemenin sağlık hizmetlerinde yaratacağı tahribata dikkat çeken Ulutaş, ASM çalışanlarının zorunlu nöbet uygulamalarının, tıbbın “önce zarar verme” ilkesi gereğine aykırı olduğunu ve acil servislerin güçlendirilmesi gerekirken tüm sorumluluğun ASM’lere devredilmesiyle yaşanabilecek tehlikelere dikkat çekti.
GÖREVDEN KAÇMIYORUZ
ASM çalışanlarının uzun ve esnek çalışmalarının, temelde acil servislerde verilmesi gereken sağlık hizmetlerinin ASM’lere yaptırılması amacını taşıdığına dikkat çekilen toplantıda “Göz doktoruna doğum yaptırabilir misiniz?” örneği ile, son günlerde gündemde olan iş cinayetlerine değinilerek şunlar vurgulandı: “24 saat çalışma sadece maden ve inşaatlarda bir risk teşkil etmiyor. Sağlık personelinin de 24 saat çalışması, hem çalışan hem hasta açısından hayati risk taşıyor. Günde 150 hastaya bakan bir doktorun 151. hastası olmak ister misiniz? Bizler sağlık hizmetlerinin 24 saat olması gereğine karşı çıkmıyoruz. Ancak mesai saati dışında verilecek sağlık hizmetleri acil servis hizmetleri olarak, acil servis uzmanları tarafından verilmelidir. Herkes kendi işini yapabilmelidir.”
DAHA ÖNCE DE UYARMIŞTIK
Basın toplantısında bulunan 24 tabip odası temsilcisinden söz alan hekimler, sorunların temel kaynaklarını düşünmeksizin alınan kararlara karşı yaptıkları bu açıklamaların, Mecidiyeköy’de yaşanan asansör faciası öncesinde yaptıkları uyarılar gibi algılanması gerektiğini de hatırlattı.
Hükümetin, kendilerini “ideolojik yapılar” olarak tanımlayıp dikkate almadığını ancak uyarılarının dikkate alınmaması durumunda ciddi “iş kazalarının” yaşanabileceğine değinen hekimler, bu uygulamaya karşı boykot seçeneğini gündeme getireceklerini ancak bunun bir mağduriyete sebebiyet vermeyecek biçimde, çocuklar, gebeler, kanser hastaları gibi yüksek aciliyet gerektiren durumları kapsamayacağını ekledi. birgün