SAĞLIK
Hastanelere Kürtçe Tercüman
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Kürt vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde hastanelerde Kürtçe tercüman görevlendirileceğini söyledi. Uygulama ülke genelinde faaliyete geçecek.
20 Ekim 2013, Pazar
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sağlık hizmetlerinin daha iyi verilebilmesi için hastanelere Kürtçe tercüman alımı yapacaklarını söyledi. BUGÜN’e konuşan Müezzinoğlu, doğu illerinin yanı sıra batıda Kürt vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki hastanelerde görevlendirilecek Kürtçe tercümanlar için “Vatandaşın kendini ifade etmesini sağlayacak tedbirler almamız gerekiyor” dedi. Müezzinoğlu, bu bölgelere özel olarak Kürtçe bilen doktor ve hemşirelerin gönderilmesi gibi bir çalışma yapmadıklarını da ifade etti.
KÜRTÇE RANDEVU SİSTEMİ
Randevu sisteminde Kürtçe hizmetin sunulduğunu kaydeden Müezzinoğlu, “Tercümanlar doktor ile hasta arasında köprü vazifesi görecek. Doktora yardımcı olacak. Davalarda hâkimin sanığın dilini bilme zorunluluğu yok. Burada vatandaşın kendini ifade etmesi için nasıl bir yol izlendiyse biz de onu yapacağız” diye konuştu.
Hastanelerin acil bölümüne başvuru oranının yüzde 40’a yaklaştığını belirten Müezzinoğlu, acil vaka oranının ise yüzde 7-8 olduğuna dikkat çekti. Müezzinoğlu, acillerdeki kırmızı alanda trafik kazası, ambulansla gelmiş hasta, yangınlar, afet ve olağanüstü durumda gelen hastaların değerlendirileceğini kaydetti. Müezzinoğlu, bakanlığın bu konudaki çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.
Aile Hekimi Sayısı 40 Bin Olmalı
Aile hekimlerine Uzaktan Uzmanlık Eğitimi’ne karşı çıkanları eleştiren Müezzinoğlu, 22 bin olan aile hekimi sayısının 40 bine ulaşması gerektiğini belirtti. Aile hekimi uzmanı olmak için 600 asistanın olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, pratisyen hekimlerin hastanelerde yarı zamanlı olarak eğitim alacaklarını dile getirdi.
2 Milyon Kişi Sigarayı Bıraktı
Müezzinoğlu, son 5 yılda 2 milyon kişinin sigarayı bıraktığını bildirdi. Bu sayede 1 milyon kişinin sigaraya bağlı kanser ve kalp hastalıkları nedeniyle erken ölümünün engellenmiş olduğunu vurguladı. Müezzinoğlu, “Mücadele edilmeseydi, akciğer kanseri yüzde 20 daha fazla olurdu” dedi.
Gemi Hastanesinin Adı ‘Gülnihal’ Olabilir
Bakan Müezzinoğlu, gemi hastanesi projesi hakkında bilgi verdi. Osmanlı padişahlarından 2. Abdulhamit döneminde hastane olarak kullanılan savaş gemisinin adının Gülnihal olduğuna dikkat çeken Müezzinoğlu, “Bu isim olabilir. Önerilen isimler çıkarsa bunları da değerlendiririz” dedi.(Bugün)