SAĞLIK
Hastaneler 'uzman eczacı' çalıştıracak
Türkiye'de 2023 yılından itibaren 100'den fazla yataklı tüm hastanelerde "uzman eczacı" çalıştırılacak.
25 Ocak 2014, Cumartesi
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu gündeminde bulunan ve alt komisyona gönderilen "Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne son şekli verildi.
Alt Komisyon Başkanı ve teklif sahibi AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, yaptığı açıklamada, eczacılıkta uzmanlık getirilmesinin, ülkede sağlık bilincinin artmasına, nitelikli sağlık hizmeti verilmesine katkı sağlayacağını, ayrıca mesleği daha cazibeli hale getireceğini söyledi.
Teklifle, uzmanlığın yeniden tanımlandığını belirten Domaç, uzmanlığı "klinik ve fitoformasi" olarak ikiye ayrıldığını ve daha önce 4 yıl olarak belirlenen uzmanlık süresinin 3 yıla çekildiğini anlattı.
Düzenlemenin yürürlük tarihinin 2023 olarak belirlendiğine işaret eden Domaç, "Yeterli sayıda uzmanının yetişmesi, yönetmeliklerin çıkarılması, Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu oluşumu için 2023 tarihini belirledik. Şu anda yasayı çıkarsak bile bir uzmanının yetişmesi, 5 yılı alır. Bu tarihten itibaren özel dahil tüm hastanelerde klinik uzman eczacı çalıştırılması zorunlu olacak" dedi.
Domaç, 100 yatağa kadar uzman çalıştırma zorunluluğu olmayacağına dikkati çekerek, 300 yatağa kadar bir, sonraki 200 yatak için artı bir uzman çalıştırılmasının zorunlu olacağını söyledi.
"Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu"nun 11 kişiden oluşacağını, Sağlık Bakanlığı'ndan 7, YÖK'ten 3 ve Türk Eczacıları Birliği'nden bir kişinin yer alacağını anlatan Domaç, Sağlık Bakanlığı'ndan gelecek 7 kişiden 3'ünün de öğretim üyeleri olacağını söyledi.