EMNİYET
Güvenlik Paketi'nin 11. maddesinde değişiklik
TBMM Genel Kurulu'da İç Güvenlik Paketi görüşmeleri devam ediyor. Genel Kurul'da, paketin görüşmelerine geçilirken HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, önceki birleşimde karar yeter sayısı ve bazı benzer taleplerinin Başkanlık Divanı'nca dikkate alınmayarak hatalı bir tutum sergilendiğini, işlemin tekrarlanması gerektiğini, buna ilişkin divana dilekçeyle de başvurduğunu belirterek, söz talep etti.
Kaplan, söz konusu birleşimde karar yeter sayısı talepleri dikkate alınmaksızın oylama yapılmasının hukuksuz olduğunu savundu. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut ise yeni bir birleşime geçildiğini hatırlatarak işlemi tekrarlatmasının söz konusu olmadığını, iç tüzük gereği kendisinin yapabileceği bir işlem bulunmadığını, Kaplan'ın Meclis Başkanlığı'na başvurması gerektiğini aktardı. Kaplan duruma itiraz ederek, işlemin tekrarlanıp tekrarlanmayacağına Meclis Başkanlığı'nın karar vermesi gerektiğini, bu yapılana kadar da herhangi bir çalışma yapılmamasının doğru olduğunu savundu.
MHP ve CHP Grup Başkanvekilleri de aynı yönde dilekçeleri olduğunu belirterek, Yakut'a itiraz ettiler. Muhalefet Grup Başkanvekilleri Meclis Başkanlığı'nın önceki birleşimde yaşandığını savundukları iç tüzük ihlalleri sonrasında işlemlerin tekrarlanıp tekrarlanmayacağına ilişkin karar vermesi gerektiğini, bu nedenle yeni bir işleme başlanamayacağını kaydettiler.
Kaplan itiraz etti
Yakut, Kaplan'ın itirazının incelendiğini, başkanlık divanı olarak yapacakları bir işlem bulunmadığını, yetkinin Meclis Başkanlığı'nda olduğunu, Başkanın divanı toplayarak nasıl bir yol takip edileceğini kararlaştırılacağını kendilerinin de dilekçeleri üst yazı ile Başkanlığa göndereceklerini söyledi. Kaplan'ın itirazlarının devam etmesi üzerine Yakut, usul tartışması açtı. Daha sonra HDP, tasarıdaki bir maddenin sırasından önce görüşülmesi yönünde talepte bulundu. Yakut ise tasarının temel kanun olarak bölümler halinde görüşüldüğünü bir maddenin öne alınmasının söz konusu olmadığını belirterek, iç tüzüğün "Genel Kurulda bir maddenin diğerinden önce konuşulmasına işaret oyuyla karar verilebilir" maddesini hatırlattı. Görüşmelerin ardından Yakut tutumunda değişiklik olmadığını belirterek tasarının görüşmelerine geçti. Divandaki AK Partili katip üye Bayram Özçelik'in 11. maddeye ilişkin önergeleri okumaya başlaması üzerine HDP milletvekilleri divan önüne gelerek itirazlarını sürdürdüler. Bu sırada HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Özçelik'in önündeki mikrofonu okumaya devam etmemesi için iterek büktü. Bu sırada mikrofonun kırıldığı gözlendi. Bazı milletvekileri de sıralara vurarak duruma tepki gösterdi.
Uyuşturucu satana 22,5 yıl
Gece yarısına doğru "bonzai düzenlemesi" olarak bilinen 11. madde üzerindeki görüşmelerde Ak Parti ile CHP, MHP ve HDP sürpriz uzlaşma sağladı. "Bonzai"ye ağır ceza getiren 11. madde CHP, MHP ve HDP'nin de desteği ile kabul edildi. Bu arada Ak Parti'nin verdiği son dakika önergesiyle maddede değişikliğe gidildi. Bonzai ve türevi uyuşturucu maddeler de TCK kapsamına alındı. TCK'da uyuşturucu satan, başkalarına veren, depolayan veya alan kişilere öngörülen 15 yıllık hapis cezası, bu suçun okul, yurt, hastane, kışla ve cami gibi ibadethane ile askeri ve sosyal amaçlı toplu tesislere 200 metre mesafede işlenmesi halinde 22,5 yıla çıkarılacak.
Tasarının 12. maddesi ile de kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Bu hükme aykırı hareket edenlere, bu fiilleri; okul, yurt, askeri alanlar, hastane veya ibadethane gibi tedavi, eğitim ve sosyal amaçla toplu bulunulan yerlere 200 metre içinde işlemeleri halinde 7,5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Zozani: Mikrofonu Özçelik kırdı
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ise Milliyet'e olayı anlatırken, "Katip Bayram Özçelik, mikrofonu kullanarak bize vurmaya çalıştı, ben de elimle ittim. Özçelik bize vurmaya çalışırken zaten mikrofon kırılmıştı. Ben kırmadım. O kırdı" milliyet