EMNİYET
Güvenlik paketine askerden 4 itiraz
İçeriği tartışma konusu olan 'yeni güvenlik paketi' dün Meclis'e sunuldu. Hükümetin, Meclis'e sunduğu pakette Jandarmayı ilgilendiren maddelere TSK'dan itiraz geldi. Hürriyet'ten Aysel Alp'in askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre askerin TBMM'deki güvenlik paketinin Jandarma ile ilgili bölümüne itirazlar şu ana başlıklarda toplanıyor;
1- Eğer tasarı yasalaşırsa, Jandarma askeri görevlerini layıkıyla yerine getiremez.
2- Milli güvenlikte zafiyet oluşur.
3- Personel istikbalini siyasilerde görmeye başlar ve jandarma tamamen siyasallaşır.
4- Jandarma içinde ‘mutlak itaat’ tarih olur.
Askeri yetkililer TBMM'ye gönderilen tasarıya ilişkin şu uyarılarda bulundular:
ATAMALARDA JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI DEVRE DIŞI
Jandarma Genel Komutanlığı Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemli bir parçasıdır. Mevcut sistemde jandarma personelinin atama, yer değiştirme ve ceza işlemlerinin İçişleri Bakanlığı ile koordineli olarak Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülür. Ancak tasarının yasalaşması halinde Jandarma Genel Komutanlığı atamalardan haberdar olmayabilir.
LİYAKATSİZ VE DİSİPLİNSİZLER ATANABİLİR
Personeli hiç tanımayan İçişleri Bakanlığı'nın bu yetkiyi doğrudan kullanması durumunda; liyakatsiz ve disiplinsiz personelin hak etmedikleri görevlere atanmaları kaçınılmaz olur. İşlerin bu şekilde yürütülmesi personel arasında huzursuzluk yaratır, çatışma doğurur.
VALİ, KAYMAKAMA CEZA YETKİSİ SIKINTILI
Tasarıda vali veya kaymakama Jandarma personeline ceza verme, görevden alma yetkisi veriliyor. Böyle bir durumda başta Jandarma Genel Komutanlığı olmak üzere sıralı askeri amirler devre dışı bırakılmış olur ve makamlar arasında çatışmaların yaşanması; buradan hareketle de personelin görev esnasındaki moral ve motivasyonunun olumsuz şekilde etkilenmesi kaçınılmaz olur.
İTAATSİZLİK VİRÜSÜ TSK'YA TÜMÜNE SİRAYET EDER
Ceza verme, atama ve görevden uzaklaştırma yetkilerinin, askeri amirlerin bilgisi olmadan mülki amirler tarafından resen kullanılması halinde, disiplin anlayışı ciddi şekilde zedelenir ve mutlak itaat kavramı sarsılır. İtaatteki zafiyet tehlikeli bir virüs gibidir ve bu virüs sadece Jandarmayla sınırlı kalmayıp, askeri görevlerin icrasında tüm Silahlı Kuvvetlere de sirayet edebilir.
'KOMUTAN İLE BAKAN BİRLİKTE ATASIN!'
Askeri kesimin yasaya ilişkin önerisi ise, il jandarma komutanlarının atamasının ‘Jandarma Genel Komutanı'nın teklifi ile İçişleri Bakanı tarafından yürütülecek’ şeklinde değiştirilmesi.
Böyle bir düzenleme ile, hem askeri hem de mülki makamların ortak bir noktada buluşabileceklerini vurgulayan kaynaklar, “Aksi takdirde personelinin nereye atandığından haberdar olmayan bir Jandarma Genel Komutanlığımız olacak” uyarısını yaptılar.
TIR'LAR SORUN OLMUŞTU
Ocak ayında Adana’da MİT tırlarının Jandarma tarafından durdurulması büyük tartışma yaratmıştı. Ankara kulislerinde, TBMM'ye gönderilen tasarısında il ve ilçe Jandarma komutanlarını atama yetkisinin İçişleri Bakanlığına verilmesinin Adana’da yaşanan tır olayıyla bağlantılı olduğu konuşuluyor.
TASARIDA NE VAR?
Hükümetin Meclise gönderdiği güvenlik paketinde şu yenilikler yer alıyor: Jandarma Komutanlığı’nda askeri nitelikteki görevlerle askeri olmayanlar ayrı değerlendirilecek.
General düzeyindeki personel İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak. Üçlü kararnameyle atanan general rütbesinde olmayan daire başkanları ile il ve ilçe jandarma komutanlarını atama yetkisi İçişleri Bakanlığı’nda olacak. Radikal