GENEL
Gthb Atama Bekleyen Tüm Branşlardan Başbakan'a Açık Mektup
SAYIN BAŞBAKANIM,
PROF.DR.AHMET DAVUTOĞLU
Öncelikle bayrağını devraldığınız,Başbakanlık görevinizde başarılar diliyoruz.Bu ülkenin vatandaşları olarak,birlik ve beraberlik içinde yaşamak,bu uğurda mücadele vermek hepimizin asli görevidir.
Sayın Başbakanım,
Bizler, Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığına atama bekleyen 70 bini aşkın işsiz,zıraat gıda su ürünleri balıkçılık teknolojisi mühendisleri,veteriner hekimler,tekniker ve teknisyenleriz.Memleketimize faydalı olabilmek için okuduk mezun olduk.Ülkemizin tarım ve hayvancılığını geliştirebilmek,dışa bağımlı olmayan bir ülke için gönüllü neferler olduk.Maalesef,memlekete hizmet aşkıyla yanan bizler,gerekli desteği göremedik.Tarım bakanımız sn Mehdi Eker'in ilgisiz politikasının kurbanı olduk.Maliye bakanımızı sn Mehmet Şimşek'in,bütçede size yer yok sözlerine şahit olduk.Sn Faruk Çelik'in 2013 de görüş bildirmediği 6 binlik GTHB alımının mağdurları olduk.
Sonuçta bugün özel sektörde asgari ücrete talim eden,mesleği ile alakası olmayan işlerde çalışan veya işsiz bırakılan mezunlar olarak ortada bırakıldık.Sesimizi feryadımızı size duyurabilmek için vekillerimizi aradık,destek istedik.Medyada sesimizi duyurabilmek için her yolu denedik.Tweeter de sizlere seslendik.Mailler attık,faxlar çektik.Ve size sesimizi duyurabilmek içinde devam edeceğiz.Çünkü üniversite mezunlarının işsizlik sıkıntısını en iyi sizin anlayacağınızı biliyoruz.
Sayın Başbakanım,
Bugüne kadar yapılan tarım bakanlığı alımları,ülkemizin ihtiyacının çok gerisindedir.Son 10 yılda GTHB bakanlığına Tar-Gel alımı ile birlikte küçük çaplı alımlar yapılmıştır.10 binlik Tar-Gel alımının yaklaşık 4500 ü zıraat mühendisidir.13 bölümden oluşan zıraat fakültelerine bölününce 350 kadar personel alınmış.10 yılda bu rakam,yılda sadece 35 zıraat mühendisi alındığını gösteriyor.Geriye de 25 bin işsiz zıraat mühendisi kalmasının sebebi de budur.Ve fakülteler hala mezun vermeye devam ediyor.
Ülkemizin son yıllarda ithal hayvan,ithal saman,ithal buğdaya yönelmesi zıraat mühendislerinin eksikliğini bir daha göz önüne sermiştir.Çiftçi,üretici modern tarım ve hayvancılık metodlarından habersizdir.Hala babadan dededen kalan yöntemlerle tarım ve hayvancılık yürütülmeye çalışılıyor.Modern ülkeler ile kıyasla,tarım ve hayvancılıkta sınıfta kalmışız.Rakamlar ile kağıt kalem hesabı ile bu düzelmeyecektir.Çiftçiye üreticiye sormanız,derdini sormak yeterli.Nereye geldiğimiz ortada,yaşayan bilir.Zıraat mühendisleri işsiz gezerken,çiftçi bilgisiz iken bu durumun düzelmeyeceğide aşikardır.Zıraat mühendisleri ülke tarım ve hayvancılığı için olmaz ise olmazıdır.13 bölümden oluşan zıraat mühendisliği için en az 6500 kişi alınmalıdır.
Hayvansal üretim,Zıraat fakültesinin alt bölümlerinden zootekni ve hayvansal üretim bölüm mezunlarının işidir.Hayvan ıslahı,besicilik,
Süt teknolojisi zıraat fakültesinin bir alt dalıdır ve bu konuda ki uzmanlaşmış branştır.
Bitki koruma,tarım ekonomisi,tarla bitkileri,toprak ile alakalı her bölüm zıraat fakültesinin alt birimleridir.Her bir branş kendi alanında uzmanlaşmış ve atanmayı beklemektedir.Bitkisel hastalıklar zamanında teşhis edilemediği için her yıl milyonlarca lira zarara uğramaktayız.Çiftçi,üretici zarar ederken bundan tüm ülke etkilenmekte,pahalı sebze,meyve tüketmek zorunda kalmaktayız.İşsiz bırakılan her zıraat mühendisi,ekonomi için görmezden gelinen değerlerimizdir.
Gıda mühendislerinin durumu da aynıdır.Yıllardır görmezden gelinen gıda mühendisleri,bu mağduriyeti fazlası ile yaşamaktadırlar.Hemen her gün haberlerde çıkan gıda zehirlenmeleri,denetimsiz gıdalar,kontrolsüzlüğün nedenidir.Gıda denetimi,gıda mühendislerinin işidir ve devlet eli ile yapmakta gıda mühendislerinin hakkıdır.En az 3000 personel alınmalıdır.
Ülkemizin üç tarafı denizlerle kaplı iken,Su ürünleri mühendisleri neden görmezden geliniyor? Su ürünlerinin değerlendirilmesi,projelerin üretilmesi,su ürünlerinde dünya pazarında yer almak su ürünleri mühendislerinin işidir.Devlet eli ile yürütmekte su ürünleri mühendislerinin mühendislerinin işidir.Balıkçılık teknolojisi mühendisleri yıllardır görmezden gelinen bir bölümdür.Ülkemizin su ürünleri potansiyeli göz önüne alındığında bu bölümlerin önemi daha da iyi anlaşılacaktır.En az 3000 personel alınmalıdır.
Bakanlık veteriner hekimlerin çok alındığını söylüyor.Ülkemizdeki hayvan sayısına,hayvan hastalıkları ile ölen,kontrol edilemeyen hayvan sayısına bakılmalıdır.Geçen yıl şap hastalığı yüzünden binlerce hayvan telef oldu.Atanmış bir veteriner hekim 6-7 köyün hayvanlarının kontrolünü yapmak,aşısını yapmak durumunda.Bu sayı çoğu yerde 7-8 bin hayvanı aşıyor.Atanan personel ortada.Bir hekim bu kadarına nasıl yetişecek?Hayvancılıkta geldiğimiz nokta ortada.Veteriner hekimler işsiz gezerken,hayvan kontrolünü kim yapacak?En az 5 bin hekim alınmalıdır.
Tekniker ve teknisyenlere gereken önem verilmeli,devlet bu bölümlerin alımı için gerekli çalışmaları yapmalıdır.
Sayın başbakanım,
Atamalar yapılırken en büyük sıkıntımız,tekrar tercihlerdir.Daha önce atanmış kişilerin,atama esnasında tercih butonları açık bırakılmaktadır.Örneğin,
85 Puan alan biri,önce tigeme atanıyor.Ardından ilk sözleşmeli alıma tercih yapıyor.Sonra kadrolu alıma tekrar tercih yapıyor.Aynı puan ile dört atamada yer değiştiren binlerce kişi gördük.Bazıları da tercih hakkı olmamasına rağmen,tercih butonu açık olduğu için keyfi tercih yapmaktadır.Geçmişi yakındır,
2012/6 tar-gel'de Hatay-Cilvegözü'ne atanan veteriner hekim,2013/4 alımında Hatay-Kumlu-Aktaş kadrosunu tekrar tercih ederek boş bırakmıştır.
2012/6 tar-gel'de Ankara-Bala-Küçükcamili'ye atanan veteriner hekim,2013/4 alımında İzmir-Foça-Kozbeyli kadrosunu tekrar tercih yapmış ve orayı boş bırakmıştır.
2012/6 tar-gel'de Sivas-Yıldızeli'ne atanan zıraat mühendisi,2013/4 alımlarında Gümüşhane-Kelkit'i tercih ederek kadroyu boş bırakmıştır.
2012/6 tar-gel'de Ağrı-Hamur-Karaseyit'e atanan zıraat mühendisi,2013/4 alımlarında Bitlis-Mutki-Kavakbaşı'yı tekrar tercih yaparak kadroyu boş bırakmıştır.
Ve bu kişiler,halen 2012/6 da atandıkları yerde görevlerine devam etmektedirler.
Tarım Bakanımızın -ALDIM-dediği personel sayısı çok düşüktür.Bizler tekrar tercih ve de tarım bakanlığının takipsizliğinin kurbanlarıyız.Az sayıda personel alımı ve de tekrar tercihler.Bu yüzden atanamıyoruz.
Bu tabloyu bir daha yaşamak istemiyoruz.Lütfen gerekli hassasiyetin gösterilmesini sağlayınız.
70 BİN İSSİZ MÜHENDİS VE VETERİNER HEKİM,ÜLKEMİZ İÇİN NELER YAPABİLİR?
ELBETTE MODERN TARIM VE HAYVANCILIK,SU ÜRÜNLERİNDE İLERLEME,SAĞLIKLI GIDA ÜRETİMİ DE DAHİL BİRÇOK EKONOMİK KATKISI OLACAĞI TARTIŞILMAZ GERÇEKTİR.
KISACA ÖNEMİNE DEĞİNİRSEK;
ZIRAAT MÜHENDİSLERİ;
Hayvansal üretim alanında eğitim gören ziraat mühendisi (ZOOTEKNİ), ekonomik değeri olan hayvanların üretilmesi, ırklarının iyileştirilmesi, bakımı, beslenmesi ve değerlendirilmesi konularında çalışır. Ürünlerinden yararlanılan inek, keçi, koyun, tavuk gibi hayvanların verimliliklerinin artırılması yönünde çalışmalar yapar. Hayvan ırkını iyileştirmek üzere damızlık hayvan yetiştirme çalışmaları yapar, yemlerin besin değerini belirlemek amacı ile araştırmalar yapar.
Tarım teknolojisi(TARIM EKONOMİSİ,TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA,PEYZAJ M. Başta olmak üzere) alanında eğitim gören ziraat mühendisi, tarım alanlarının belirlenmesi, erozyondan korunması, sulanması, tarımda kullanılan her türlü yapının, makine ve enerji türünün belirlenmesi ve üretimin projelendirilmesi alanında çalışır. Ekim yapılacak tarım arazisinin yapısını inceler, teraslama, düzeltme işlemlerini planlar. Ahır, ağıl, gölet, sera inşaatı için planlar hazırlar, yapımını denetler. Tarımsal üretimde kullanılan alet ve ekipmanları tasarlar, üretimini denetler.
Ziraat mühendisleri tarım, çevre, işgücü, sermaye, bitki ve hayvan unsurlarını bütün olarak değerlendiren ve ekonomiye bu şekilde katkı sağlayan kimselerdir(BİTKİ KORUMA,TARLA BİTKİLERİ,TOPRAK,BAHÇE BİTKİLERİ başta olmak üzere). Ziraat alanları; bitkisel üretim, hayvansal üretim, tarım teknolojisi olarak ayrılmaktadır.Bitkisel üretim alanında eğitim gören ziraat mühendisi, yüksek kaliteli tahıl, sebze, meyve, endüstri ve süs bitkilerini bilimsel ve ekonomik yöntemlerle yetiştirir. Bulundukları yörenin toprak analizini yapar, çeşitli bitkilerin yetiştirilmesi için uygun toprağı belirler. Tohumların ekilmesi, fidelerin / fidanların dikilmesi, gübrelenmesi, ilaçlanması ve ürünün toplanması ile ilgili zamanı ve yöntemleri belirler. Bitkilerin hastalıklardan, zararlılardan korunması ve türlerinin iyileştirilmesi, kalite ve verimliliğinin artırılması için araştırmalar yapar.
GIDA MÜHENDİSLERİ;
. Gıda maddelerinin özelliklerini kaybetmeden uzun süre korunması, hammaddelerden daha verimli olarak yararlanılması, artık maddelerin değerlendirilmesi, yeni ürünlere dönüştürülmesi ya da en az düzeye indirilmesi konularında araştırma yapar,
– Yaptığı araştırmalar doğrultusunda, yeni ürünlerin oluşturulması ve daha ekonomik üretim tekniklerinin geliştirilmesine yönelik projeler hazırlar, bunların uygulanmasını sağlar,
– Üretim sırasında çıkabilecek sorunları teknik bilgi ve becerisiyle gidererek, işlerliğin devamını sağlar,
– Üretici olarak, diğer üreticilerle rekabet edebilecek en uygun yöntemleri seçer, en az maliyetle en iyi ürünün üretilmesi konusunda çalışmalar yapar,
– Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler, kalite kontrolünü yapar.
SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLERİ,
Su ürünlerinin ve yan sanayisinde tüm ürünlerin en ekonomik şekilde üretilmesi amacı ile kurulacak işletmenin projesini hazırlar.
- Su ürünlerinin değerlendirilmesi, işlenmesi, avlanması, ambalajlanması ve pazarlaması vb. faaliyetleri yürütür ve yönetir.
- Veri ve istatistikleri değerlendirir. Gerekli analizleri gerçekleştirir. Üretim ve stok yönetiminde idari ve teknik sorumluluk alır.
- Kurulacak tesis için gerekli araç ve gereç tipini belirler.
- Tesisin kuruluşunu denetler.
- Su ürünleri akuakültür ve işleme tesislerinin planlamasını ve işletilmesini gerçekleştirir ve gerekli teknikleri uygularlar.
- İşletmenin verimli bir biçimde çalışması için üretim aşamasında ürünün kalite kontrolünün yapılmasını sağar.
- Su ürünlerinin üretilmesinde projelendirme ve verimlilik çalışmaları yapar.
- Balık unu ve yem fabrikalarında üretim ve kontrolör görevi yapar.
- Su analizleri yapar veya yaptırır.
- Balıkların doğal ve yapay yemlerle beslenmesi çalışmalarını yürütür.
- Yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütür.
- Doğal ve yetiştiriciliği yapılan su ürünlerinin hastalıkları, teşhis, tedavi ve kontrolleri üzerine çalışmalarda bulunur.
- Havuzların zararlılardan arındırılması ve kullanılabilmesi için gerekli çalışmaları yapar.
- Deniz ve iç sular ekolojisini, su kirliliğini sağlığa uygunluk ve kalite kontrollerini yapar.
BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLERİ;
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği programı, iç sularda ve denizlerde yaşamakta olan canlıların hayatını inceler, avlanma yöntemlerini belirler, su ürünleri işleme ve değerlendirme teknolojisi, genel oşinografi ve gemi yapımı, onarımı, yönetimi ile sualtı tekniği konularında çalışacak insan gücünün yetiştirilmesini sağlar, gerekli araştırmaları yapar.
VETERİNER HEKİMLER;
Veteriner hekim hayvanı muayene eder, gerekirse röntgen filmi çeker, inceler, hastalık, sakatlık ve yaraları teşhis eder, gerekli tedavi ve ameliyatları yapar. Hayvansal besinlerin sağlıklı bir biçimde ve yeterince üretilmesini sağlar. Salgın ve paraziter hayvan hastalıklarının önlenmesi için her türlü tıbbi çalışmayı yapar, gerekli tedbirleri alır.
Sayın başbakanım,
Ekonomiye her türlü katkıyı sağlayacak bizlerin sesini duyunuz.
70 bini aşan işsiz mühendisler ve veteriner hekimler olarak,
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINA 10 BİN ATAMA İSTİYORUZ.
Ülkemizin tarım ve hayvancılık potansiyeli düşünüldüğünde bu atama yetersiz olacaktır.Yine de ülkemiz için dev bir adım olacağı aşikardır.
Lütfen bu değerleri işsiz bırakmayınız.
Ülkemin her ferdi önemlidir,sıkıntısı bizim sıkıntımızdır diyen size güveniyor,inanıyoruz.Atama bekleyen sadece bizler değiliz.Ailelerimiz.
GIDA TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI’NDAN 10 BİNLİK SÖZLEŞMELİ ATAMAYI BEKLEYEN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ, GIDA MÜHENDİSLERİ, SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLERİ, BALIKÇIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLERİ, VETERİNER HEKİMLER VE TEKNİKERLER VE TEKNİSYENLER OLARAK SAYGI İLE SELAMLIYORUZ.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINA ATAMA BEKLEYEN TÜM BRANŞLAR ADINA,
SEDAT METEROĞLU
SAYGILARIMIZLA...