GENEL
Gıda Mühendisliği Alanı Yok Oluyor!
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, gıda sahasında hiçe sayılan Gıda Mühendislerine kadro ve atamayla ilgili sürekli aynı cevapları vermesi atama bekleyen mühendis adaylarını bıktırdı. Yıllarca büyük umutlarla okuyan Gıda Mühendisleri, maalesefne özel sektörde ne devlette iş buluyor. Her yıl artan mezun sayıları, daraltılan yetki alanları, devlette ihtiyaç olduğu söylendiği halde bütçe gerekçesiyle açılmayan kadrolar ve bu durumları fırsata çevirerek Gıda Mühendislerini asgari ücretle çalıştıran özel sektör,Gıda Mühendisliğini bitirme noktasına getirdi.
Bakanlığın Verdiği Cevaplar Gençleri Bıktırdı!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine istihdam sıkıntıları hakkında sorulan sorular karşısında sürekli aynı cevabı alan Gıda Mühendisleri, devlet kapısında yığılmış atama beklemektedir.Bakanlığın Gıda Mühendisliğinin değerini anlamasını bekleyen gençler, yüksek üniversite puanlarıyla bu bölümü tercih ettiklerine bin pişman!Hemen hemen tüm Bakanlıklar 2015 yılı personel alım planlarını açıklarken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının alım planları bilinmediği için binlerce Gıda Mühendisi aile hayatını düzene sokamamakta ve umutla yetkililerden gelecek olumlu haberleri beklemektedir.
Gıda Mühendislerine Göre Gelişmeler Yetersiz!
2014 Ağustos ayı sonu itibarı ile 384bin gıda denetimi yapıldığı açıklandı. Yıl sonu denetleme sayılarının 512bin civarında kalacağı ve yine yeterli sayıya ulaşılamayacağı açıkça görülmektedir. Eylül 2014 verilerine göre 5023 denetim personelinin sadece 1075'i Gıda Mühendisi. Verilere göre geçen bir yıla rağmen GTHB verilerinde maalesef halk sağlığı adına bir ilerleme olmamıştır.
AB Komisyonu'nun 8 Ekim'de açıklanan 2014 Yılı Türkiye İlerleme Raporu'ndaGıda güvenliğialanındaki ilerlemelerin sınırlı kaldığı belirtilmiştir. Etkin bir gıda denetim ağı kurularak "tarladan sofraya güvenilir gıda" hedeflerinin gerçekleştirilmesi istenmektedir. Bu doğrultuda teknik bilgi sahibi Gıda Mühendisleri sayesinde gıda güvenliğinde, Avrupa Birliği’nden bir adım önde olabilme şansı varken bu fırsat ötelenmektedir. Hatta Gıda mühendisleri alanlarından uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır ve daha önce ellerinde bulunan yetkilerin başka bölümlere dağıtıldığı gözlenmektedir.
Gıda Mühendisleri Zor Durumda!
Yılda yaklaşık 4500 mezunu olan gıda mühendislerinin çalışma alanlarının, önümüzdeki yıllarda daha büyük bir sıkıntıya dönüşmeden halkın güvenilir, sağlıklı gıdaya ulaşması için bir sisteme kavuşturulması gerekmektedir.
Ülke ihtiyaçlarına göre üniversitelerin gıda mühendisliği bölümlerinin kontenjanları ve yeterlilikleri gözden geçirilmelidir. Amaç çok sayıda vasıfsız mühendis yetiştirmek değil, yeterli sayıda kaliteli mühendis yetiştirmek olmalıdır. Mezun olan gıda mühendislerinin atamaları yapılmalıdır.
Her gün haberlere çıkan gıda zehirlenmesi vakaları, ihracattan dönen ürünler, analizi yapılamayan gıdalardan şikayetçi olan Gıda Mühendisleri, gıda sahasında etkin olmak istiyor. Gıda mühendislerine önem verilmediği takdirde gıda sahasında oluşabilecek tehlikeler daha da artacaktır. Önlem için Gıda Mühendislerinin seslerine kulak verilmelidir.