GENEL
Faruk Çelik neden bekletiyor?
Sayın Bakanımız Faruk Çelik;
Bizler, Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığına atama bekleyen 75 bini aşkın işsiz,zıraat gıda su ürünleri balıkçılık teknolojisi mühendisleri,veteriner hekimler, teknikerleriz.
Mecliste bütçe görüşmelerinde, 2071 kadrolu sözleşmeli,1000 de sözleşmeli personel alacağınızın sözünü verdiniz.Bizler 2014 KPSS puanı ile 6 Bin alım beklerken,3071 alım verilmiştir.75 bini aşkın işsiz mühendisler,veteriner hekim ve teknikerler için bu sayı çok düşüktür.
Ve açıklama yapmanıza rağmen,hala tarih belli değildir.Bu belirsiz beklenti bizi psikolojik çöküntüye sürüklemiştir.Üç yıl boyunca atama bekleyen camiamız,hala beklenti bunanılımı içindedir.Her bakanlık alım tarihini açıklarken,sayın Bakanımız FARUK ÇELİK neyi beklemektedir?
Beklentimizin son bulması için sn Bakanımızdan,alım tarihi ve 3071 in tek seferde alımı için açıklama beklemekteyiz.
Memleketimize faydalı olabilmek için okuduk mezun olduk.Ülkemizin tarım ve hayvancılığını geliştirebilmek,dışa bağımlı olmayan bir ülke için gönüllü neferler olduk.
Sonuçta bugün özel sektörde asgari ücrete talim eden,mesleği ile alakası olmayan işlerde çalışan veya işsiz bırakılan mezunlar olarak ortada bırakıldık.Sesimizi feryadımızı size duyurabilmek için vekillerimizi aradık,destek istedik.Medyada sesimizi duyurabilmek için her yolu denedik.Tweeter de sizlere seslendik.Mailler attık,faxlar çektik.Sizinle görüştük.Çünkü üniversite mezunlarının işsizlik sıkıntısını en iyi sizin anlayacağınızı biliyoruz.
Ülkemizin son yıllarda ithal hayvan,ithal saman,ithal buğdaya yönelmesi zıraat mühendislerinin eksikliğini bir daha göz önüne sermiştir.
Çiftçi,üretici modern tarım ve hayvancılık metodlarından habersizdir.Hala babadan dededen kalan yöntemlerle tarım ve hayvancılık yürütülmeye çalışılıyor.
Modern ülkeler ile kıyasla,tarım ve hayvancılıkta sınıfta kalmışız.Rakamlar ile kağıt kalem hesabı ile bu düzelmeyecektir.
Çiftçiye üreticiye sormanız,derdini sormak yeterli.Nereye geldiğimiz ortada,yaşayan bilir.Zıraat mühendisleri işsiz gezerken,çiftçi bilgisiz iken bu durumun düzelmeyeceği de aşikardır.
Zıraat mühendisleri ülke tarım ve hayvancılığı için olmaz ise olmazıdır.13 FARKLI BRANŞTAN oluşan zıraat mühendisliği için alınacak sayının,13 e BÖLÜNECEĞİ unutulmamalıdır. 1300 Zıraat Mühendisi alınsa,bunun 13 e bölüneceğini ve branş başına 100 kişi düşeceğini unutmayınız.3071 lik alımda hak ve adaletin olduğu bir dağılım olmasını tekrardan rica ediyoruz.
Zıraat mühendisleri 4831,4845,4553,4857 olmak üzere dört koddan alım yapılmaktadır.
Zıraat mühendislerinin 13 branşını kısaca özetlersek,
Hayvansal üretim,Zıraat fakültesinin alt bölümlerinden 4831 kodundan zootekni ve hayvansal üretim süt teknolojisi bölüm mezunlarının işidir.Hayvan ıslahı,besicilik,
Süt teknolojisi zıraat fakültesinin bir alt dalıdır ve bu konuda ki uzmanlaşmış branştır.
Tarım ekonomisi,tarımsal yapılar ve sulama 4853,4857 kodları, alanında eğitim gören ziraat mühendisi, tarım alanlarının belirlenmesi, erozyondan korunması, sulanması, tarımda kullanılan her türlü yapının, makine ve enerji türünün belirlenmesi ve üretimin projelendirilmesi alanında çalışır. Ekim yapılacak tarım arazisinin yapısını inceler, teraslama, düzeltme işlemlerini planlar.
Bitki koruma,tarım ekonomisi,tarla bitkileri,toprak ile alakalı her bölüm 4845 zıraat fakültesinin alt birimleridir.Her bir branş kendi alanında uzmanlaşmış ve atanmayı beklemektedir.Bitkisel hastalıklar zamanında teşhis edilemediği için her yıl milyonlarca lira zarara uğramaktayız.Çiftçi,üretici zarar ederken bundan tüm ülke etkilenmekte,pahalı sebze,meyve tüketmek zorunda kalmaktayız.İşsiz bırakılan her zıraat mühendisi,ekonomi için görmezden gelinen değerlerimizdir.
Zıraat mühendisi alımları aynı ilçeye çoklu kodlar ile alımı yapılmaktadır.Bu yanlış bir uygulamadır.Her branş,TEK KOD ile alınmalıdır.(Ağrı Doğubeyazit 4831) (Artvin Yusufeli 4845) gibi..Hayvancılığın olduğu yere hayvansal üretim,bitkisel ürünlerinin olduğu bölgeye bitkisel üretim.Zıraat mühendislerinin hangi branşına ihtiyaç varsa o koddan alımı o bölge tekli olarak almalıdır.
Gıda mühendislerinin durumu da aynıdır.Yıllardır görmezden gelinen gıda mühendisleri,bu mağduriyeti fazlası ile yaşamaktadırlar.Hemen her gün haberlerde çıkan gıda zehirlenmeleri,denetimsiz gıdalar,kontrolsüzlüğün nedenidir.Gıda denetimi,gıda mühendislerinin işidir ve devlet eli ile yapmakta gıda mühendislerinin hakkıdır.
Ülkemizin üç tarafı denizlerle kaplı iken,Su ürünleri mühendisleri neden görmezden geliniyor? Su ürünlerinin değerlendirilmesi,projelerin üretilmesi,su ürünlerinde dünya pazarında yer almak su ürünleri mühendislerinin işidir.Devlet eli ile yürütmekte su ürünleri mühendislerinin mühendislerinin işidir.Balıkçılık teknolojisi mühendisleri yıllardır görmezden gelinen bir bölümdür.Ülkemizin su ürünleri potansiyeli göz önüne alındığında bu bölümlerin önemi daha da iyi anlaşılacaktır.43 Su ürünleri mühendisi bölümüne yüksek sayıda atama yapılmalıdır.
Ülkemizdeki hayvan sayısına,hayvan hastalıkları ile ölen,kontrol edilemeyen hayvan sayısına bakılmalıdır.Geçen yıl şap hastalığı yüzünden binlerce hayvan telef oldu.Atanmış bir veteriner hekim 6-7 köyün hayvanlarının kontrolünü yapmak,aşısını yapmak durumunda.Bu sayı çoğu yerde 7-8 bin hayvanı aşıyor.Atanan personel ortada.Bir hekim bu kadarına nasıl yetişecek?Hayvancılıkta geldiğimiz nokta ortada.Veteriner hekimler işsiz gezerken,hayvan kontrolünü kim yapacak?
Tekniker ve veteriner sağlık teknikerleri için gereken önem verilmeli,devlet bu bölümlerin alımı için gerekli çalışmaları yapmalıdır.
Sayın Bakanım,
Atamalar yapılırken en büyük sıkıntımız,tekrar tercihlerdir.Daha önce atanmış kişilerin,atama esnasında tercih butonları açık bırakılmaktadır.Örneğin,
85 Puan alan biri,önce tigeme atanıyor.Ardından ilk sözleşmeli alıma tercih yapıyor.Sonra kadrolu alıma tekrar tercih yapıyor.Aynı puan ile dört atamada yer değiştiren binlerce kişi gördük.Bazıları da tercih hakkı olmamasına rağmen,tercih butonu açık olduğu için keyfi tercih yapmaktadır.Geçmişi yakındır,
2012/6 tar-gel'de Hatay-Cilvegözü'ne atanan veteriner hekim,2013/4 alımında Hatay-Kumlu-Aktaş kadrosunu tekrar tercih ederek boş bırakmıştır.
2012/6 tar-gel'de Ankara-Bala-Küçükcamili'ye atanan veteriner hekim,2013/4 alımında İzmir-Foça-Kozbeyli kadrosunu tekrar tercih yapmış ve orayı boş bırakmıştır.
2012/6 tar-gel'de Sivas-Yıldızeli'ne atanan zıraat mühendisi,2013/4 alımlarında Gümüşhane-Kelkit'i tercih ederek kadroyu boş bırakmıştır.
2012/6 tar-gel'de Ağrı-Hamur-Karaseyit'e atanan zıraat mühendisi,2013/4 alımlarında Bitlis-Mutki-Kavakbaşı'yı tekrar tercih yaparak kadroyu boş bırakmıştır.
Ve bu kişiler,halen 2012/6 da atandıkları yerde görevlerine devam etmektedirler.
Tarım Bakanımızın -ALDIM-dediği personel sayısı çok düşüktür.Bizler tekrar tercih ve de tarım bakanlığının takipsizliğinin kurbanlarıyız.Az sayıda personel alımı ve de tekrar tercihler.Bu yüzden atanamıyoruz.
Bu tabloyu bir daha yaşamak istemiyoruz.Lütfen gerekli hassasiyetin gösterilmesini sağlayınız
......
TEKRAR TERCİHLERİN OLMAMASINI ÖNEMLE VE ISRARLA size tekrar bildiririz.Sizinle görüşmeye gelen arkadaşlarımıza,tekrar tercihin olmayacağının sözünü verdiniz.
Şu an çalışan tüm 4-B ve 4-A kadrosunda ki her memurun,tekrar tercih yapmaması için,tercih butonunun kapatılmasını istiyoruz.
Eğer 3071 alımı sözleşmeli ve kadrolu olarak, sözleşme Nisan ve kadrolu Mayıs ayında alırsanız,yine tekrar tercihler olacak,yine atanamayacağız.
Ekonomiye her türlü katkıyı sağlayacak bizlerin sesini duyunuz.
70 bini aşan işsiz mühendisler ve veteriner hekimler olarak,
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINA 3071 ATAMAYI TEK SEFERDE VE EN GEÇ NİSAN AYINDA İSTİYORUZ.
Ülkemizin tarım ve hayvancılık potansiyeli düşünüldüğünde bu atama yetersiz olacaktır.Yine de ülkemiz için dev bir adım olacağı aşikardır.
Lütfen bu değerleri işsiz ve merak içinde bırakmayınız.
GIDA TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI’NDAN SÖZLEŞMELİ ATAMAYI BEKLEYEN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ, GIDA MÜHENDİSLERİ, SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLERİ, BALIKÇIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLERİ, VETERİNER HEKİMLER VE TEKNİKERLER OLARAK SAYGI İLE SELAMLIYORUZ.
SEDAT METEROĞLU
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINA ATAMA BEKLEYEN TÜM BRANŞLAR