GENEL
En Büyük İnsan Hakkı İhlali Taşeron İşçilerinin Haklarının Verilmemesidir
İnsan hakları konusunda uluslararası hukukta en önemli belge olarak nitelendirilen "Evrensel Bildirge"nin kabul edilişinin 66. yılında Bildirge` de yer alan hakların sadece metin üzerinde kaldığını söyleyen Başkan KARATAŞ; ''Özellikle son yıllarda artan savaşlar, bölgesel çatışmalar sürekli birbirini beslemekte ve bu durumdan en büyük zararı ise yoksul ve savunmasız halklar görmektedir.İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi`nin kabul edilişinin yıldönümünde, insan hak ve özgürlükleri açısından bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye`de de ciddi bir geriye gidiş yaşanmaktadır.
Son dönemde hızla artan kadın cinayetleri, ihmallere kurban giden madenciler, güvencesiz ve alın teri çalınan taşeron işçileri, maaş artırımında ve diğer özlük haklarında ayrımcılığa maruz kalan memurlar, emekliler gibi pek çok konuda insan hakları ihlallerinin yaşandığına dikkat çekti.
En çok ihlal edilen hakkın Sağlık Çalışanı Hakkı olduğunu belirten AKTİF SAĞLIK-SEN ŞUBE BAŞKANI ÜMİT KARATAŞ sözlerine şöyle devam etti;''Bugün Türkiye’deki resmi raporlara bakıldığında, en çok ihlal edildiği gözlenen hak konularının başında SAĞLIK ÇALIŞANI HAKKI ihlalleri gelmektedir.Sağlık Çalışanlarının idareciler tarafından MOBBİNG' e maruz kalmaları,hasta yakınları tarafından şiddet ve darp edilmeleri, hakkettikleri ücreti alamamalari ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler gibi sorunlar hala daha çözüme kavuşturulmuş değildir.Bu nedenle, ülkemizde SAĞLIK ÇALIŞANI HAKKININ, adalet ve eşitlik düzeyinin düştüğü nün öncelikle tüm sorumlular tarafından kabul edilmesi ve bu alandaki sorunların yeni bir bakış açısıyla çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından“Mümkün olan en yüksek sağlık standardına ulaşma hakkı” olarak tanımlanan sağlık hakkı hem sağlık hizmetinden faydalanan tüm toplum hem de bu hizmetin sunucuları olan SAĞLIK ÇALIŞANLARI açısından eş zamanlı olarak düşünülmeli ve sadece kağıt üzerinde kalmamalıdır.Çünkü sağlık hakkı, vazgeçilmez ve ertelenemez bir insan hakkıdır.
Yine en büyük hak ihlali Kul hakkı yemektir. Özellikle Sağlık Kurumlarında çalışan Taşeron işçilerinin haklarının verilmemesi, aynı işi yapmalarına ve aynı diplomaya sahip olunmasına karşı meslektaşlarından farklı olarak asgari ücrete mahkum edilen ve taşeron yasasının bir türlü çıkmaması sonucu çok zor şartlarda çalışan ve yaşama mücadelesini sürdüren Taşeron işçilerinin hakları hepimizin üstündedir.
Türkiye`de 12 Eylül döneminden kalan, yasakçı ve özgürlükleri kısıtlayıcı çok sayıda düzenleme, sendikal haklar ve demokrasi mücadelesi yürütenlerin önünde bir duvar gibi yükselmeyi sürdürmektedir. Ancak tuğlaları egemen sistem tarafından örülmüş hiçbir duvarın halkın örgütlü mücadelesi karşısında ayakta durmasının mümkün olmadığı bilinmelidir.
Bugün Türkiye`de, insan hakları alanında, özellikle düşünceyi ifade ve örgütlenme özgürlüğü önünde hâlâ ciddi yasal ve fiili engeller bulunmaktadır. Sendikaların üye ve yöneticilerine yönelik baskılar, sürgünler ve MOBBİNG' in idarelerin tasarrufu ve yönlendirmesi ile yapıldığının bilinmesine rağmen, sendikaları "hizaya getirme" amaçlı olarak yapılan her türlü girişim karşısında bütün gücümüzle duracağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır.
10 Aralık İnsan Hakları Gününün çalışma hayatındaki haksızlıkların ve adaletsizliklerin ve çalışma barışını olumsuz yönde etkileyen ayrıcalıkların sona erdirilmesine vesile olmasını diliyor,Basta Dogu Türkistan ,Kerkük, Irak, Suriye ve tüm Ortadoğu Coğrafyasında işkence gören,hunharca öldürülen kardeşlerimizin acılarının son bulmasını temenni ederek Tüm Sağlık Çalışanlarının ve halkımızın İnsan Hakları Günü’nü içtenlikle kutluyor,Dünyada ve Türkiye`de kalıcı barışın sağlanması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğine inanıyor, toplumun tüm kesimlerini haklarına, özgürlüklerine ve geleceklerine sahip çıkmaya çağırıyorum'' dedi.