EMNİYET
Emniyetteki piramit bozulacak yeni düzen kurulacak
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu hafta TBMM'ye sunulacağını duyurduğu iç güvenlik reform paketi 21 başlıkta önemli yenilikler getiriyor. Düzenleme, molotofun silah olduğunu daha belirgin hale getirirken, toplantı ve gösterilerde yakıcı yaralayıcı madde kullananlara ceza artırımı öngörüyor. Düzenleme, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın emniyetteki hiyerarşik durum için "Şef çok, Kızılderili yok" diye tarif ettiği piramidi düzeltmeyi de amaçlıyor.
Emniyete yeni personel alınacak
Bu hafta TBMM'ye sunulması beklenen "Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu ve Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nda dikkat çekici düzenlemeler yer alıyor. Özellikle Emniyetteki bozulan personel piramidini düzeltmek ve kadrosuzluk nedeniyle emekliliği özendirici hale getirmeyi amaçlayan düzenleme, çok sayıda yeni alımları da öngörüyor.
Tepe yönetimi emekli olacak
Emniyetteki amir sınıfı personeline ait piramidin üstü ile altı arasındaki orantısızlığın giderilmesi için emeklilik şartları cazip hale getirilecek. Böylece piramidin en tepesinde bulunan16 1/1.sınıf emniyet müdürü emekli edilecek. 1754 olan 1.sınıf emniyet müdürü sayısı ise 646'ya indirilecek. 684 olan 2.sınıf emniyet müdürü sayısı 879'a çıkarılacak. 2164 olan 3.sınıf emniyet müdürü sayısı ise 2015'e indirilecek.
Emniyet müdürü sayısı düşecek
4.sınıf emniyet müdürlerinin sayısı 2437'den 2273'e düşürülecek. 2735 olan emniyet amiri sayısı 2402'ye çekilecek. Alt kademe amirlerin sayılarında ise önemli artışlar öngörülüyor. Buna göre 1055 olan Başkomiser sayısı 7516'ya, 2174 olan komiser sayısı 10021'e ve 6679 olan komiser yardımcısı sayısı ise 12500'e çıkarılacak.
İlk kademe amirler üniversiteli olacak
İçgüvenlik paketinde yer alan diğer düzenlemelerden bazıları şöyle:
-2. sınıf emniyet müdürlerinin ilçe emniyet müdürü olarak görevlendirilme.
-Güvenlik bilimleri fakültesi kapatılarak yerine polis amirleri eğitimi merkezi açılıyor.
-Polis akademisi başkanının görev süresindeki sınır kalkıyor.
-Polis meslek Yüksek Okullarının (PMYO) Polis Eğitim Merkezlerine (PEM) dönüştürülmesi imkanı getiriliyor.
-İlk kademe amir ihtiyacının üniversite mezunlarından karşılanmasının önü açılıyor.
-Yeni yapılanma kapsamında mevcut kadrolardakilerin görevleri sona eriyor.
-Polis koleji ve fakülte yüksek okulu uygulamasının dayanağı olan hükümler ile uygulama imkanı kalmayan disiplin hükümleri kaldırılıyor.
Molotofa silah, uyuşturucuya terör cezası
-Acele hallerde kolluğa üst ve araç arama yetkisi veriliyor.
-Topluma yönelik mevcut açık ve yakın bir tehlikeyi veya suç işlenmesini önlemek
amacıyla; kişileri uzaklaştırma yetkisi veriliyor.
-Molotofun silah olduğu belirgin hale getiriliyor.
-Molotof ve benzeri maddelerle saldırılması hallerinde kolluğa silah kullanma yetkisi veriliyor.
-Terör örgütü propangadasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde yüzünü bez ve benzeri şeylerle kapatan kişilerin cebir ve şiddete başvurmaları ya da her türlü silah, molotof ve benzeri patlayıcı, yakıcı ya da yaralayıcı maddeler bulundurmaları veya kullanmaları halinde verilecek ceza artırılıyor.
-Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine silah, taş, sopa, sapan, demir bilye, havai fişek, yakıcı, yaralayıcı maddeler kullanlar için cezalar arttırılıyor.
-Bonzai, eroinle aynı kategoride muamele görecek.
-Okul çevresinde uyuşturucu kullanımı ve satışına ilişkin cezalar arttırılıyor.
-Kolluğa 24 saate kadar (şiddete dayalı toplu suçlarda 48 saate kadar) gözaltı yetkisi veriliyor.
-Vali ve kaymakamların yaygın şiddet olaylarına yönelik olarak aldıkları tedbirlere uymayanların oluşan zararı tazmin sorumluluğu getiriliyor.
-Terör olaylarında verilen zararların rücu durumunda zaman aşımı süresi arttırılıyor.
-Evde ifade verme imkanı getiriliyor.
star