EMNİYET
Emniyette Açığa Almalar Başlıyor
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarından sonra görevden almalarla sarsılan Emniyet’te bu kez ‘açığa alma’ furyası başlıyor.
01 Nisan 2014, Salı
İçişleri Bakanlığı kaynaklarına göre bin kişilik yeni bir tasfiye listesi hazırlandı. Personel Daire Başkanlığı’na iletilen isimleri açığa alma işlemi birkaç hafta içerisinde kademeli olarak hayata geçirilecek.
Emniyet Genel Müdürlüğü ’nde (EGM) sular durulmuyor. Eski İstihbarat Dairesi ve Teftiş Kurulu Başkanı Ramazan Akyürek, eski Muş Emniyet Müdürü Muharrem Durmaz ile istihbarattan sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Hami Güney ile birlikte 400’e yakın Emniyetçinin açığa alınmasının ardından, bin kişilik yeni bir listenin hazırlandığı belirtiliyor. İçişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre açığa alınacaklar listesi bakanlık tarafından onaylanarak EGM Personel Daire Başkanlığı’na iletildi. Birkaç hafta içerisinde kademeli olarak devreye sokulacak.
İçişleri kaynaklarından alınan bilgilere göre bakanlık ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde (EGM) görevli beş kişilik ekip, Cemaat ile irtibatlı olduğu iddia edilen emniyet müdürü, amir ve polislerle ilgili kapsamlı bir çalışma başlattı. Zaman'ın haberine göre, Bu kişilere yönelik önce görevden alma işlemi uygulandı. Kaynaklar, 17 Aralık sonrasında görevden alınan personel sayısının 15 bine ulaştığını aktarıyor. Yaz döneminde yapılacak atamalarla birlikte bu sayının 20 bine çıkacağının altını çiziyor. Bununla birlikte İçişleri Bakanlığı’nda yeni bir çalışma için daha düğmeye basıldı. Edinilen bilgilere göre İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ramazan Akyürek, Muharrem Durmaz, Hami Güney ve Zeki Güven gibi üst düzey emniyetçilerin açığa alınmasının ardından, kapsamlı bir liste oluşturulması talimatını verdi. Ardından İstihbarat Dairesi Başkanlığı tarafından daha önce Ömer Altıparmak, Akyürek, Durmaz, Güney ve Güven ile birlikte çalışan aralarında emniyet müdürü, amir ve polis memurlarının bulunduğu yaklaşık bin kişilik bir liste oluşturuldu. Bu kişiler döneminde yapılan Ergenekon, Balyoz, El Kaide, 28 Şubat ve KCK başta olmak üzere onlarca soruşturma ile ilgili kapsamlı incelemeler yapıldı. Araştırmaların ardından da belirlenen kişiler hakkında, ‘usulsüz dinleme, bazı verilerin kaçırılması, silinmesi, görevi kötüye kullanmak ve yasa dışı veri elde etmek ve servis etmek’ suçlamalarıyla raporlar hazırlandı. Yapılan bazı soruşturmaların illegal olduğu yönünde değerlendirmelerde bulunuldu. Daha sonra ise hazırlanan rapor, beş kişilik kurula sunuldu. Kurul da yaptığı incelemelerin ardından belirlenen şahısların bir an önce açığa alınması yönünde değerlendirme sundu. Belirlenen şahıslar hakkında öncelikli olarak EGM ve İçişleri Bakanlığı tarafından idari soruşturma açıldı. Soruşturmaların takibi için de Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görevli iki müfettişin yanı sıra İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görevli iki mülkiye müfettişi görevlendirildi.
Edinilen bilgilere göre hazırlanan listeler, seçimler öncesinde EGM Personel Dairesi Başkanlığı’na iletildi. Vatandaşların tepkisini çekmemek için bekletilen açığa alma listeleri, önümüzdeki günlerde kademeli olarak uygulamaya konulacak. Açığa alınan personellerle ilgili olarak müfettişler, yaklaşık 3 ay inceleme yapacak. Sürenin bitmesinin ardından bu süreye ek bir 3 ay daha eklenecek. Kaynaklar, bu sürenin ardından da belirlenen şahısların Emniyet ile irtibatlarının kesilmesi için gerekli adımların atılacağı uyarısında bulunuyor. İçişleri Bakanlığı kaynakları ayrıca İstihbarat Başkanlığı’nda 8 aydır kaybolduğu iddia edilen ‘böcek’ denetlemesi yapan polis başmüfettişlerinin terfi ettiklerinin de altını çiziyor. Bu kişilerden 4’ünün il emniyet müdürü olduğunu, 3 kişiye de kritik başkanlıklar verildiğine vurgu yapılıyor.
Fişlemeler, cemaatle irtibatlı olduğu düşünülen emniyet mensuplarıyla ilgili MİT ve EGM istihbaratı tarafından hazırlanan raporlar. Fişlemenin içeriğinde emniyet mensuplarının referansları, çocuklarının hangi okula gittiği ve emniyette kimlerle irtibat halinde oldukları bilgisi yer alıyor. 17 Aralık soruşturmasının ardından işleme konulan fişlemeler özellikle KCK soruşturmalarının devam ettiği 7 Şubat 2012 sürecinde devreye sokuldu. Bu fişlemelerle 5 emniyet müdürü görevden alındı. (ZAMAN)