EMNİYET
Emniyet personeli başka kurumlara nasıl nakledilecek?
Emniyet Teşkilatı personelinden bazılarının başka kurumlara nakledilmesine ilişkin kanun yürürlüğe girdi. Ceza verme yetkisi zamanaşımına uğradığı için cezalandırılamayan Emniyet Teşkilatı mensupları, bir ay içinde kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere İçişleri Bakanlığı tarafından Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilecek ve bu kurum tarafından da başka kurumlara nakil işlemi gerçekleştirilecek. Bu yazımızda konuyu detaylarıyla izah etmeye çalışacağız.
Hangi personel nakle tabi olacak?
Emniyet Teşkilatı mensuplarının başka kurumlara naklini düzenleyen 6638 sayılı Polis Vazife Ve Salâhiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 33 üncü maddesinde hangi personelin başka kurumlara nakledileceği açıklanmıştır.
Buna göre; 4 Nisan 2015 tarihinden önceki son beş yıl içinde disiplin kurullarınca meslekten veya Devlet memurluğundan çıkarma cezasıyla tecziye edilmesi gerektiği hâlde 657 sayılı Kanun'un 127 nci maddesine göre ceza verme yetkisi zamanaşımına uğradığı için cezalandırılamayan Emniyet Teşkilatı mensupları, bir ay içinde kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere İçişleri Bakanlığı tarafından Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilecektir.
Dolaysıyla 4 Nisan 2015 tarihinden önceki son beş yıl içinde yani 4 Nisan 2010 - 4 Nisan 2015 tarihleri arasında disiplin kurullarınca meslekten veya devlet memurluğundan çıkarma cezasıyla tecziye edilmesi gerektiği hâlde 657 sayılı Kanun'un 127'nci maddesine göre iki yıllık ceza verme yetkisi zamanaşımına uğradığı için cezalandırılamayan Emniyet Teşkilatı mensupları nakle tabi olacaktır.
Bunlardan hala adli yargı süreci devam edenler de bu kapsamda yer almaktadır. Çünkü, disiplin cezası zaman aşımına uğradığı halde adli yargılama süreci devam edebilmektedir. Daha garip olan durum ise bu personelden son derece kritik görevlerde bulunanlar da nakle tabi olabilecektir. Disiplin cezası zamanaşımına uğradığı için dava açma gereği duymayan ve hakkını aramayan personel şu an şaşkına dönmüştür.
Yüksek disiplin kurulları önüne gelen dosyalarda zamanaşımı olduğunu düşünüyorsa konuyu çok detaylı incelememektedir. Çünkü, zamanaşımı durumunda personele ceza verme söz konusu olmadığından yüksek disiplin kurulları önüne gelen dosyalarda; “her ne kadar işlenen disiplin suçu memuriyetten çıkarmayı gerektirmekte ise de iki yıllık zamanaşımı süresinin geçmiş olması nedeniyle yapılacak herhangi bir işlem bulunmadığına” ifadesini kullanarak dosyayı işlemden kaldırmaktadır. Bu durumda da ilgililer dava açma yoluna gitmeyebilmektedirler. Ayrıca, zamanaşımı durumlarında bir alt ceza uygulamasına da gerek duyulmamaktadır.
İşte yıllar sonra belki de masum olan birçok insanın başka kurumlara nakli söz konusu olacaktır.
Şayet bu personeller sıkıntılı iseler başka kurumlara nakledilmeleri sıkıntının başka kurumlara nakli anlamına gelecektir. Bu personellerin başka kurumlara nakledilmesi ise daha büyük sorunlara yol açabilecektir. Her şeyden önce, bu personeller açısından masumiyet karinesi ortadan kalkmış olacağı için gittikleri kurumlarda potansiyel suçlu olarak muamele göreceklerdir. Belki de birçoğunun psikolojisi bozulacaktır. Keşke bu personeller kendi teşkilatlarında değerlendirilmiş olsaydı.
Bu personellerin nakil işlemi nasıl gerçekleşecektir?
Bu personel, bir ay içinde kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere İçişleri Bakanlığı tarafından Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilecektir. Bu personelin, Devlet Personel Başkanlığı'nca 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'un 22'nci maddesinin ikinci, üçüncü, beşinci ve altıncı fıkralarında belirtilen esas ve usuller çerçevesinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarına, Devlet Personel Başkanlığı'na bildirim tarihinden itibaren kırk beş gün içinde atama teklifleri yapılır. Bunlardan müdür ve üstü kadrolarda olanlar araştırmacı unvanlı kadrolara, diğerleri ise Devlet Personel Başkanlığı'nca tespit edilen kadrolara atanırlar. Personel nakledildiği kurumda göreve başlayıncaya kadar eski kurumunda çalışmaya devam eder ve bu personelin her türlü mali ve sosyal hakları çalıştıkları kurum tarafından karşılanır.
Bu madde kapsamında yer alan personele ilişkin kadrolar; atama teklifi gerçekleştirilen kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgililere ilişkin atama onaylarının alındığı tarih itibarıyla diğer kanunlardaki hükümlere bakılmaksızın ve başka bir işleme gerek kalmaksızın ihdas, tahsis ve vize edilmiş sayılır. İhdas edilmiş sayılan memur kadroları, 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye ekli cetvellerin ilgili bölümüne eklenmiş sayılır. Atama işlemi yapılan personele ilişkin bilgiler ve bu bilgilerdeki değişiklikler, en geç on beş gün içinde Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilir.
Özellikli kurumlara naklen geçebilmek için talep yazısı getirilmesi gerektiğini de belirtmek isteriz.
4046 sayılı Kanun'a göre nasıl nakledilecekler?
4046 sayılı Kanun'un 22'nci maddesinin ikinci, üçüncü, beşinci ve altıncı fıkralarında belirtilen esas ve usullerde personelin hangi kadroya nakledileceği ile tebligat usulleri yer almaktadır. Ayrıca, nakledilen personelin fark tazminatının nasıl ödeneceğine yer verildiğini de görüyoruz. Dolayısıyla naklen atanan Emniyet Teşkilatı personeli atandığı kurumlardaki kadro ve pozisyonlardaki maaşları ile önceki maaşları arasındaki farkı alacaklardır. Ancak, maaşın her unsuru fark tazminatında dikkate alınmamaktadır. Örneğin fazla çalışma ödemesi fark tazminat hesabında dikkate alınmamaktadır. Dolayısıyla buna benzer ödemelerin fark tazminatında dikkate alınmaması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak, Emniyet personeline ödenen tayın bedelinin ise ödenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Sonuç olarak, naklen atanacak personellerin 4046 sayılı Kanun'un 22'nci maddesine bakmalarını öneririz. Aksi takdirde başlarına daha büyük sıkıntılar çıkabilir. Her ne kadar özelleştirme uygulaması nedeniyle personel nakli yeni olmasa da böyle bir uygulama kamuda ilk defa yapılmaktadır. Ahmet Ünlü Yeni Şafak