SAĞLIK
Ek Ödeme Yönetmeliğini Yayınlamak Bu Kadar mı Zor?
Ek ödeme yönetmeliği yayınlanmadığı için Türkiye Kamu Hastaneler Kurumunun döner sermayelerin ödenmemesi sadece sabit ek ödemelerin verilmesi ile ilgili yayınladığı duyuruya tepki gösteren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Sağlık çalışanlarının hakları söz konusu olunca ne yazık ki idarelerin kılı kıpırdamıyor.
Konu çalışanın alın terine gelince işler ağırdan alınıyor, çalışanların mağduriyeti umursanmıyor. Sorun olacağı baştan bilinse bile bir takım düzenlemeler ne yazık ki bir türlü hayata geçmiyor. dedi.
Sağlık Bakanlığı teşkilat yapısını düzenleyen 2 Kasım 2011′de yayınlanan 663 Sayılı KHK uyarınca hazırlanan ek ödeme yönetmeliği 17 Ağustos 2012′te yürürlüğe girdiğini kaydeden Söz konusu yönetmelikte 12.05.2006 tarihli ve 26166 sayılı ek ödeme yönetmeliğinin yürürlüğünün 31 Aralık 2012 tarihinde sona ereceğinin düzenlendiğini ifade etti.
Arada 5 aylık süre olmasına rağmen ek ödeme yönetmeliğinin yayınlanmadığını belirten Kahveci Ortada bir yönetmelik olmayınca Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu işin kolayını bulmuş yeni yönetmelik yayınlanana kadar döner sermaye ödemeyin sadece ek ödeme verin diye kurumlara yazı göndermiştir. 5 Ayda bir yönetmelik yayınlayamayarak beceriksizliklerinin faturasını çalışanlara yüklemişlerdir. şeklinde konuştu.
Kervan yolda düzülür mantığının bile bir adım ötesine geçilerek Kervan kaldığı yerde arkadan gelen kervana katılır gibi bir tuhaf tutum içerisine girildiğini ifade eden Kahveci Çok merak ediyoruz; 5 ayda bir yönetmelik yayınlamak bu kadar mı zordur ? Niçin çalışanları mağdur etme hastalığından bir türlü Sağlık Bakanlığı kurtulamamaktadır ? Biz yönetmeliği hazırlayamadık, çalışanlara döner sermaye vermeyin demek idarenin çalışanlara karşı sorumluluğunu yerine getirmemesidir. Bunun hukukta da cezası vardır. Bunu hazırlamayanlar çalışan vicdanında da mahkum olmuşlardır. Biz yeni dönemde sağlık çalışanlarının memnuniyeti ile ilgili çalışmalar beklerken, Yeni Bakandan bu yönde adımlar atmasını umarken böyle bir işin yapılması çalışanları üzmüştür. Artık bir an önce bu yönetmelik yayınlanmalı ve sağlık çalışanları mağdur edilmemelidirler. dedi.
Kahveci, yeni hazırlanacak yönetmelikte çalışanların taleplerinin dikkate alınması gerektiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: Burada dikkat çekmek istediğimiz bir başka konuda bu yönetmelikte çalışanları adına değişiklikler yaparak döner sermaye sistemindeki adaletsizliklerin ve haksızlıkların giderilmesidir. Çalışma barışını bozan, çalışanlar arasında ayrımcılığa neden olan düzenlemelere de bir an önce son verilmelidir. Çalışanları mutlu edecek onların, beklentilerini karşılayacak bir döner sermaye yönetmeliği hayata geçirilmelidir.