GENEL
Ehliyetten sonra, sıra pasaport harcında
Ehliyet yenileme ücretinin gelen tepkiler nedeniyle 101 liradan 15 liraya düşürülmesinin yankıları sürerken, gözler pasaport harçları ile noterlerde ödenen diğer harçlara çevrildi. Ehliyet bedelindeki indirim sonrasında Hürriyet’i arayan veya e-maille ulaşan okurlarımızdan ‘Dünyanın en pahalı pasaport harcını ödüyoruz. Son yıllarda uçak biletleri ucuzladı ama pasaport harçları el yakmaya devam ediyor. Asıl bu harcın inmesini bekliyoruz’ talebi geldi.
Son yıllarda ortalama yüzde 10 artış gösteren bu harçlardan bazıları şöyle:
· 6 aya kadar olan pasaportlara 72 liralık defter bedeliyle birlikte 164 lira, 1 yıllık pasaporta 207 lira, 2 yıl için olan pasaporta 292 lira, 3 yıl için olan pasaporta 385 lira para ödeniyor. 4-10 yıl arası olan pasaportlara da yine defter bedeliyle birlikte 513 lira ödeme yapılıyor.
· Damga vergisi 37 lira. Bu miktar, makbuz senetlerinde 13 lira, rehin senedinde 776 lira, gelir vergisi beyannamesinde 37 lira, kurumlar vergisi beyannamesinde 49.69 lira ve KDV beyannamelerinde de 24.63 lira olarak uygulanıyor.
AİLE CÜZDANLARINA 66 LİRA
· 2013 yılında noter kağıtları için 7.25 lira, protesto, vekaletname, resen senet için 14.50 lira yabancılar için ikamet tezkeresi için 198 lira, nüfus cüzdanı almak için 6.5 lira, aile cüzdanı için 66 lira, motorlu araç trafik belgesi için 89, motorlu araç tescil belgesi için 66.5, iş makinesi tescil belgesi için 66.5, bankaların her bir çek yaprağı için 4.5 lira para ödüyoruz.
· Yabancıların 1 yıl süreli çalışma izin belgesi için 148, 3 yıla kadar çalışma izin belgesi için 446 lira ödeniyor. Noterler, ayrıca her ne suretle olursa olsun yazdıkları kağıtların dairede kalan nüshasıyla iş sahibine verilen asıl ve örneklerinin her sayfasından 3 lira 40 kuruş yazı ücreti tahsil ediyor.
MAHKEMEYE PARALI BAŞVURU
· Sulh mahkemelerinde icra tetkik mercilerinde başvuru harcı için 10 lira, asliye ve idare mahkemelerinde 21,8 lira ödeniyor.
· Evlatlıklar dahil füruğ ve eşten her birine isebat eden miras hisselerinde istisna 140.7 lira olarak uygulanıyor. İvazsız suretle meydana gelen intikaller ise 3 bin 245 lira olarak alınıyor.
AB’de en ucuz pasaport İspanya’da
DÜNYADA en pahalı pasaport kullanan ülkeler arasında ilk sıralarda olan Türkiye’de, 10 yıllık bir pasaporta sahip olmak için 513 lira bedel ödeniyor. Diğer ülkelerle karşılaştırma yapıldığında Ermenistan’da pasaport ücreti alınmıyor. En ucuz pasaport 7 lira ile Swaziland tarafından veriliyor. Botswana, Kenya, Gana gibi ülkeler pasaport ücreti olarak vatandaşlarından 10 lira alıyor. Avrupa’da en pahalı pasaport 320 lira ile Belçika, en ucuz ise 46 lira ile İspanya’da.
Çipte izleme olacak mı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, değişecek yeni çipli ehliyetlerle ilgili İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Oran’ın önergesi şöyle: “15 TL’ye karşılanabilecek bir sürücü belgesi maliyeti için niçin 89-101 TL’lik meblağ belirlediniz? Bunun gerekçesi nedir, bu rakamlara nasıl ulaştınız? Yeni ehliyetlerde elektronik çip takılacak olmasının gerekçesi nedir? Bu çipte hangi bilgiler yer alacaktır? Bu çip hangi koşullarda okunacaktır? Bu çiple herhangi bir izleme, konum belirleme imkanı trafik memurlarına, kolluğa sağlanacak mıdır? Yeni tip ehliyetlerde Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi (RFİD) veya benzeri bir sistem bulunacak mıdır?”
101 lira tartışması
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, ehliyet yenileme ücretinin 101 lira yerine 15 lira olarak belirlenmesi konusunda, “101 lira nere, 15 lira nere? Bu da AKP’nin ne kadar hesap bilmediğini gösteriyor. Memleketin tüm hesaplarını böyle yapıyorlarsa, vay halimize” dedi. Öztrak, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, ekonomik verilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Öztrak, enflasyon rakamlarına bakıldığında dar gelirlilerin bütçelerinde önemli ağırlığı olan gıda fiyatlarında ciddi artışlar olduğunu, gıda fiyatlarının Ramazan ayında yükseleceğini söyledi. Öztrak, hükümetin enerji zamlarını biriktirip tek bir seferde telafi etmeye kalkışması halinde yüksek zamlarla karşılaşılabileceğini belirterek, “Enflasyonun önümüzdeki aylarda da yüksek seyredeceği görülüyor” dedi. Öztrak, “Türkiye’nin önemli kırılganlıkları bulunmaktadır. Ancak geldiğimiz noktada en önemli kırılganlık Başbakan’ın artan otoriterleşme eğilimidir” dedi. (Hürriyet)