SAĞLIK
Eczacılar Odası'ndan İlaç Uyarısı
Akkuş, karaborsadan kaynağını bilmeden alınan ilaçların hangi şartlarda nerede üretildiği belli olmadığı ve hangi şartlarda saklandığı bilinmediği için her türlü hastalığa yol açabileceğini söyledi.
Eczacı Odası Başkanı Uğur Akkuş, karaborsada satılan kanser ilaçlarına vatandaşların itibar etmemesini istedi. Kanser ilaçlarının maliyetinin yüksek olduğuna ve çok uzun sürede geliştirilebildiğine dikkat çeken Akkuş, Cihan Haber Ajansına (Cihan) yaptığı açıklamada, Bu tür ilaçlar kanserli hücreyi öldürürken sağlıklı hücreyi de etkileyebiliyor. Bunun la ilgili hem teknolojik olarak hem medikal hem de eğitimi anlamında çok iyi araştırılması gerekiyor. şeklinde konuştu.
Bu ilaçların Türkiyede üretilmediğini, yurt dışından ithal edildiğini belirten Akkuş, sağlıkta ülkelerin dışa bağımlı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: Türk Eczacılar Birliği(TEB) ile Sağlık Bakanlığı arasında anlaşması gereği Türk Eczacılar Birliği'nin ithal ilaç birimi piyasada bulunmayan bu tür ilaçlar, Birliğe müracaat yapılması halinde Sağlık Bakanlığından izin alınarak ithal edilebiliyor. Parasını da SGK ödüyor. Türkiyede ruhsatlı olup ta bulunmayan ya da üretilmeyen ilaçlar, Eczacılar Odası olarak yardımcı oluyoruz ve getirtiyoruz. Bu güvenli bir yoldur.
Karaborsada satılan ilaçlara yönelmemek gerektiğini anlatan Akkuş, "İnsanlara bu pirimi vermemek lazım. Türk Eczacılar Birliği piyasada olmayan ilaçları resmi kanaldan getiriyor. Sağlık Bakanlığından izin alınması, gümrüğü beklemesi zaman aldığı için bazı hastalar karaborsaya yönelebiliyor. ifadesini kullandı.
Dışarıdan kaçak yollarla temin edilen ilaçlarda özel şartlarda üretilmiş olması, özel şartlarda muhafaza edilerek taşınması gereken ilaçlar olduğuna işaret eden Uğur Akkuş, şunları kaydetti: Dışarıdan kaynağını bilmeden aldığınız ilacın hangi şartlarda nerede ne kadar beklediği, hangi sıcaklıkta bekletildiği bilinmediği için bozulma riski yüksektir. Kullansanız bile hastalığı tedavi etmeyebilir. O nedenle zamanını bekleyerek, prosedürü takip ederek gerekli müracaatları yaparak yasal yollardan TEBin Sağlık Bakanlığı izniyle getirdiği ilaçları tercih etmeleri halk sağlığı açısından önemli.
İnternet yoluyla ilaç olup olmadığı belli olmayan kutusu şişesini taklit ederek fason merdiven altı yöntemiyle ilacı yaparlar içinde ne olduğunu bile bilemezsiniz. diyen Akkuş, ruhsatlı ilaçların satışını Sağlık Bakanlığı denetliyor. Bir kutu ilacın bile nerede üretildiği biliniyor, hata varsa toplatılıyor. Sağlık Bakanlığı değil de daha çok Tarım Bakanlığı ruhsatlı gıda takviyesi diye geçen ama ilaç olarak sunulan reklamlarla bu tür ilaçları insanlar internetten alıyorlar. Bu tür ilaçlar halk sağlığını da tehdit ediyor. görüşünü savundu.