GENEL
'Domuz'lar Açıklansın
Domuz ürünleriyle ilgili skandallara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. En son bir vatandaşa hediye edilen deri montun domuz derisi olduğunun ortaya çıkması dikkatleri yeniden domuz çiftliklerine çevirdi. Gıdadan giyime kadar birçok alanda domuz mamulleri kullanılmasına rağmen çiftliklerde yetiştirilen domuzlardan ne yapıldığının bilinmemesi, bu konuda hassasiyetleri olanların endişelerini artırıyor. Bakanlığın, domuz çiftliklerini soran milletvekillerine verdiği cevap ise kamuoyunu tatmin etmiyor. Kahvaltı sofrasına gelen herhangi bir yumurtanın hangi tavuğa ait olduğunun bilinmesine karşın bir domuzdan hangi ürünlerin yapıldığı ile ilgili bilgi bulunmaması kafaları karıştırıyor. Vatandaşlar, bakanlıktan Avrupa ülkelerindeki gibi çiftliklerde ne kadar domuz yetiştirildiği, nerelere satıldığı ve bunlardan neler imal edildiğine kadar her ayrıntının izlenebilmesini talep ediyor.
DOMUZ, KASAPLIK HAYVAN OLDU
Türk Gıda Kodeksi, 2006 yılında yapılan değişiklikle Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uygun hale getirildi. AB mevzuatına uygun olarak at ve yaban domuzu da kasaplık hayvan olarak tanımlandı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın hazırladığı, ‘Türk Gıda Kodeksi-Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği’ ile ‘Çiğ Kanatlı Eti ve Hazırlanmış Kanatlı Eti Karışımları Tebliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından domuz ve domuz ürünlerinin kasaplarda ve et reyonlarında satılmasının önü açıldı. Kırmızı et tebliğinde, kasaplık büyükbaş hayvanlar sığır, manda ve deve, kasaplık küçükbaş hayvanlar koyun ve keçi, diğer kasaplık hayvanlar da domuz, yaban domuzu, at ve tavşan olarak sayıldı.
DENETİMLERLE İLGİLİ VERİLER NEDEN PAYLAŞILMIYOR?
Milletvekilleri tarafından domuz çiftlikleri ile ilgili sorulan sorulara Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın geçiştirerek genel ifadelerle cevap vermesi kuşkuları akıllara getiriyor. Cevaplarda domuzla ilgili işletmelerin önceden haber vermeksizin, şüphe, şikâyet, ihbar, halinde denetlendiği belirtilirken, açıklamada şimdiye kadar yapılan denetimlerle ilgili bilgiler yer almıyor. Cevaplarda denetimler sonucunda mevzuata uygun olmadığı tespit edilen işletmeler hakkında mevzuat doğrultusunda; idari para cezası, faaliyet durdurma, ürün toplatma veya savcılığa suç duyurusunda bulunma gibi işlemler yapıldığı ifade edilirken, şimdiye kadar herhangi bir işletmeye verilen para cezası ya da kapatma gibi cezalara yönelik en ufak bir bilgi yer almıyor.
YILDA SADECE 74 DOMUZ KESİLMİŞ!
Domuz çiftliklerine belediyeler tarafından ruhsat verildiğini vurgulayan bakanlık, Türkiye’de Antalya'da ve İzmir'de 2’şer adet kayıtlı domuz çiftliği bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye'deki domuz çiftliklerindeki hayvanların; bakanlığın kontrolü ve denetimi altında değerlendirilerek turistlere yönelik olarak otellere ve bilimsel araştırmalar için kullanılmak üzere üniversitelere gönderildiği ifade edilen cevapta, bu amaçla 2007-2012 yılları arasında toplam 572 adet canlı hayvan sevk edildiği, toplam 37.078 kg domuz eti üretildiği kaydedildi. Ortalama 100 kilogram ağırlığa gelince kesilen domuzlardan yılda ortalama 74 adet kesildiğinin resmi verilerde yer alması ise vatandaşları şaşırttı. Cevapta daha önce birçok kez gündeme gelen onlarca kaçak domuz çiftliklerinde kesilen domuzların ne yapıldığı ile ilgili bilgi ise yer almadı.
CEVAPTA KAÇAK DOMUZ ETİ İLE İLGİLİ VERİ YOK
Yakalanan kaçak domuz eti miktarı ile ilgili yöneltilen sorulara da bakanlık geçiştirici cevaplar veriyor. Bakanlık cevabında daha önce yaban domuzu ve kaçak domuz eti satmaları ile gündeme gelen oteller, lokantalar gibi yerlerde yasa dışı olarak bulunan domuz etleriyle ilgili bilgi paylaşmaktan kaçındı. Cevapta denetim ve kontrollerde tespit edilmesi halinde kaçak domuz etlerini nakleden, bulunduran, satan ve işleyen kişi ve kuruluşlar ve sağlığı tehdit eden tarihi geçmiş gıda ürünlerinin satışını yapan kişi ve kuruluşlar hakkında uygunsuzluğun içeriğine göre, yediemin, el koyma, mülkiyetin kamuya geçirilmesi, imha, idari para cezası, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu gibi gerekli yasal işlemlerin yapılması hükmü getirildiği belirtildi.
VATANDAŞ DOMUZ YEDİĞİNİ HASTALANINCA ANLIYOR
Gıda ürünlerinde kaçak domuz eti kullanılması birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Vatandaş ise yediği üründe domuz eti olduğunu ancak hastalanınca anlıyor. Daha önce Antalya ve İzmir’de çiğ köftede kullanılan domuz eti yüzlerce vatandaşı ölümle burun buruna getirmişti. Yedikleri domuz etli çiğköfte nedeniyle yüzlerce kişi trişinelloz epidemisi hastalığına yakalanırken, ne kadar kişinin de domuz etli bu ürünlerden tükettiği ise bilinmiyor.
TURİZM SEZONUNDA DOĞADA YABAN DOMUZU KALMIYOR
Türkiye’de kayıtlı dört çiftlikte gelen turistler için domuz yetiştirilmesine karşın otellerin daha ucuza geldiği için yaban domuzlarını tercih ettikleri öne sürüldü. Turizm bölgelerindeki yaban domuzu popülâsyonunda turizm sezonunda önemli oranda azalma olduğu öne sürülürken, avcıların avladıkları yaban domuzlarını çok ucuz fiyatlara otellere sattıkları iddia edildi.
BAKANLIKTA DETAY BİLGİ YOK
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz bakanlık yetkilileri ise domuz çiftlikleri ile ilgili ellerindeki bilgileri milletvekillerinin sorularına verdikleri cevapta paylaştıklarını, ellerinde bunların dışında bilgi olmadığını demekle yetindiler.
habervaktim