SAĞLIK
Diyanet Anne Sütü İçin Ne Dedi?
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, anne sütü bankası ve süt kardeşliği konusunda yürüttükleri çalışma ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığından görüş aldıklarını söyledi. Diyanet'in kendilerine dinen sakıncası olmadığını bildirdiğini kaydeden Müezzinoğlu, Yahudi cemaati liderleri ile görüştüm. Onların inançları konusunda bir değerlendirmeleri olmadığını çalışma yapıp geri döneceklerini söylediler. Hristiyan cemaati lideri ile görüşmeyi arzu ettiğimi kendilerine ifade ettim." dedi.
Mehmet Müezzinoğlu, Ankara Hekimevi'nde sağlık muhabirleri ile tanışma amaçlı kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.
Anne sütü bankacılığı ve süt kardeşliği konusunda önümüzdeki günlerde farklı katmanlar ve kesimlerle projenin bütün detaylarını görüşeceklerini anlatan Müezzinoğlu, Burada iki temel başlığımız var. Birincisi, fayda. Fayda kısmında bir hekim olarak dünya literatürüne bakıldığında anne sütünün yerini tutabilecek herhangi bir besin gıda yok. Anne sütünü anne sütü olmayan bir bebeğe bu faydalı gıdayı vermek Sağlık Bakanlığı olarak sorumluluğumuz arasında. Bunu başarabilmeyi arzu ediyoruz. Diğer taraftan bunun riskleri, tereddütleri yanı tedbir kısmı. Fayda da ideal bir faydayı hedefliyoruz. Tedbir de ise hiçbir tereddüdün kalmadığı önlemleri almayı düşünüyoruz. diye konuştu.
"KAMUOYU UYARILARINI DEĞERLENDİRECEĞİZ"
Kamuoyundan gelen bütün uyarı ve tereddütleri değerlendirerek, projenin tedbir kısmını güçlendireceklerini kaydeden Müezzinoğlu, İlkesel olarak durduğumuz nokta bir annenin yalnız bir tane süt evladı olmalı. Kız çocuğu doğurdu ise o süt bir başka kız çocuğuna verilmeli. Annenin sütü tıbbi anlamda tüm tetkikler yapılarak alınmalı. Alacak ve verecek ailenin rızası olmalı. dedi.
Süt kardeşlerinin nüfus kütüğüne işlenmesi gerektiğini vurgulayan Müzezzinoğlu, şunları kaydetti: "İki tarafında nüfus kütüğünde kardeş bilgileri olmalı. Her 5 yıllık dönemde çocuklara bu işi yapacak kurum tarafından bilgilendirme yapılacak. Şuan da 5er yıllık periyotlarda en az 5 kez bu bilgilendirmeyi yapmayı planlıyoruz. Çocukların birbirleri ile bilgi alışverişinde bulunacağı ve bilgilendirmelerin yapılacağı bir ilkeyi uygulayacağız. Verici ve alıca ailenin rızası var ise bebeğin dini anlamında devlet ve yönetici olarak kural koymuyoruz.