SAĞLIK
Diploma için zorunlu hizmet aranmayacak
Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesine göre tıp fakültesi mezunları ‘zorunlu hizmet’lerini yapmadan önce de diplomalarını alabilecek...
28 Mart 2014, Cuma
Sağlık Bakanlığı'ndan Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) gönderilen bir yazı ile bundan böyle tıp fakültesi mezunları, zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeden diplomalarını alabilecek. Ancak hem kamuda hem de özel hastanelerde çalışacak hekimler için mecburi hizmet zorunluluğu devam edecek. Sağlık Bakanlığı'nın, 5 Temmuz 2005'te uygulamaya koyduğu sisteme göre, hekimler tıp fakültesini bitirince 2 yıl, uzman olunca 2 yıl, yan dal bitirince 2 yıl olmak üzere ortalama 6 yıl mecburi hizmet yapmak zorundaydı. Tıp fakültesinden mezun olan hekimlerin diplomaları, onay için Sağlık Bakanlığı'na gidiyor, bakanlık, diplomaların onay işlemlerini tamamlayıp mezun hekimin üniversitesine iade ediyordu.
Bakanlık onayı alınıyordu
Üniversite de bakanlıktan, mezun hekimin, "zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirdiğine dair" belgesi gelmeden diplomasını teslim edemiyordu. Bakanlık YÖK'e gönderdiği bir yazı ile bu uygulamaya son verdi. Bakanlığın yazısına göre bundan böyle tıp fakültesi mezunları, zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeden diplomalarını alabilecek.
Konuya ilişkin Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Uygulamanın kaldırılmış olması, mecburi hizmetin kaldırılması ya da mecburi hizmeti yapmadan meslek uygulamasının mümkün olduğu anlamına gelmemektedir. Sadece, hekimler, diplomalarını fiziken de alabilme hakkını elde etmişlerdir. Yurtdışında uzmanlık eğitimi ya da yine yurtdışındaki akademik olanaklardan yararlanmak isteyenlerin tıp doktoru olduklarını kanıtlamaları kolaylaşmış olmaktadır." (Milliyet)