GENEL
Çelik grev kararını değerlendirdi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TUSİAD tarafından düzenlenen "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun Getirdiği Yenilikler ve Uygulama Boyutu" konulu seminere katıldı. Toplantı çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, işten çıkarılan çalışanların mahkeme yerine hakem heyetlerine başvurmasını öngören çalışma ile ilgili olarak, "Konunu bir boyutu da Adalet Bakanlığı. Adalet Bakanlığı ile görüşme yaptık. Aynı zamanda sosyal güvenlik uygulamaları ile ilgili kamu ve yargının önemli kesimleri ile de değerlendirmeler yapıyoruz. Bu ülke bizim. Yargısı ile bizim idaresi ile bizim. Aksayan yönlerin acaba uzun süreçlere yaymadan bir çözümü mümkün olabilir mi diye adalet bakanlığını bir çalışması var" dedi.
Faruk Çelik, erken emeklilikle ilgili bir çalışmalarının olup olmadığının sorulması üzerine ise, "Yaş'a takılanlar diye ifade edilen kardeşlerimizle bir araya geldik ve sorunlarını anlattılar. Çözüm önerilerini sundular. Çözüm önerisi onlardan geldi. Bizden gelecek bir öneri yok ki. Yasa çıkmış uygulamaya girmiş ve 14 yıldır uygulama var. Bu yasa çıkarken şöyle çıksaydı demenin de faydası yok. Onlardan gelen bakış açısı ile biz değerlendirme yapacağımızı kendilerine söyledik. Konu bundan ibaret. Diyolar ki Avrupa'da bazı devletlerde uygulamalar var. Acaba daha düşük maaşla bizim emekliliğimiz erkene alınabilir mi' Bunun bir maliyet getirisi söz konusu ise, biz uzun vadede sosyal güvenlik sistemini rayına koymuşken bu şekilde bir mali yükü taşıma şansımızın olmadığını kendilerine de söyledik. Ama bu dediğiniz çözüm 30-40 yıllık projeksiyonda bizim sosyal güvenlik sistemine yük getirmiyorsa bunu bir tabloda görmemiz gerekiyor. Tablo dediğiniz 2000 yılından önce işe başlamış 5 milyon SSK'lı. Kimini 3 ayı var kiminin 3 yılı. Yani çok farklı. İncelenmesi kolay bir hadise değil. Ama biz iyi niyetle samimiyetle dinledik ve çözüm var mı diye bakanlık olarak ilgileniyoruz. Diğer bakanlıkların ya da hükümetin gündeminde olan bir hadise değil. Hükümetin gündemine gelebilmek için bir tablonun ortaya çıkması gerekiyor" şeklinde konuştu.
"THY grevi konusunda sendikayla son bir görüşmeniz olacak mı" sorusuna Çelik, "Çaykur'da böyle bir talep olmuştu. Biz araya girdik ciddi şekilde yardımcı olmaya çalıştık. Şimdi de THY. Nedir sorun. Ne derece konuşuldu. Bilemiyorum ama bakanlık olarak bize düşen görev olursa herkesle olduğu gibi THY ile ilgili de görüşmeleri yapabiliriz" ifadelerini kullandı.
THY'nin grev sürecine girdiğine dikkat çeken Çelik, şunları söyledi:
"300 kişi işe alınmadı diye 76 milyonun hukukunu da dikkate almak gerekiyor. 1 kişinin bile hukuku değerlidir. 300 kişinin hakkı varsa, yargı kararı varsa bu ayrı bir durum. Ama yeni 300 kişileri mağdur etme durumu olmamalı. Onun için çözüm bulmamız gerekli. Onunla ilgili bir pazarlık süreci olabilir ama burada yeni bir mağduriyet oluşturmayalım. Biz haksızlığın karşısındayız."
İş kazaları konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydeden Bakan Çelik, "Çalışma hayatının gerek iş kazalarından, gerek meslek hastalıklarından arındırılması için büyük bir çalışma var. Geleceğin daha aydınlık olacağı inancındayım. Bugün çok kötü değiliz ama iyi olmadığımızı da söylüyoruz. Ne bir işverenimizi bir işçisinin iş kazasında hayatını kaybetmesini ister ne de idare olarak biz isteriz. Umarım bu rakamları ilk etapta yüzde 4'lere çekeriz. AB ortalaması 27 ülkede yüzde 4. Ama hedefimiz yüzde 1'lere 2'lere çekmektir" şeklinde konuştu.
Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusunda ise bütün kesimlerden çözüm önerisi beklediklerini ifade ederek, özellikle istihdam alanında büyük tecrübeleri olan TUSİAD'ın bu konuda söyleyebilecek sözlerinin olduğuna dikkat çekti.