SAĞLIK
Çalışanlar Yüzde 25 Bireysel Emeklilik Payı İstiyor
Yarın gerçekleştirilecek Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısında, Sağlık-Sen’in, öncelikli olarak 4/C'liler, vekil ebe hemşireler ile kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanlarına kadro isteyeceği, fiili hizmet süresi zammıyla, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasının da öncelikli talepler arasında olduğu öğrenildi. Sağlık-Sen ayrıca hizmet koluna bağlık tüm kurum ve kuruluşlarda çalışanlara bireysel emeklilik sisteminde yüzde 25 işveren payı verilmesini de talep edecek.
Toplu Sözleşme’nin devamı niteliğindeki KPDK’da, toplu sözleşme talepleri içinde yer alan, ancak üzerinde çalışılmasına karar verilen konuların yanı sıra konfederasyon ve sendikaların talepleri ele alınacak.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları adına toplantıya katılacak olan Sağlık-Sen’in talepleri arasında çalışanların merakla beklediği konular yer alıyor.
4/C, vekil ebe-hemşireler ve kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanlarının kadroya geçirilmesini talep edecek olan Sağlık-Sen, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına fiili hizmet süresi zammı da talep edecek. Bütün ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını da isteyen Sağlık-Sen, Sağlık hizmetleri sunumu esnasında hayatını kaybedenlerin ailelerinin şehit ailesi/yakını gibi değerlendirilerek ilgili haklardan yararlandırılmasını isteyecek.
4/C’lilerin döner sermaye ek ödemesinden yararlandırılmasını da isteyen Sağlık-Sen, 4/B, 4/C, vekil ebe ve hemşireler, aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının da Giyecek Yardımı Yönetmeliği kapsamına alınmasını talepleri içine aldı.
Sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik öneri de getiren Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarına, görevi nedeniyle, görevi başında olsun ya da olmasın herhangi bir şiddet uygulandığında, şiddet uygulayan kişinin sağlık giderlerinin, 6 ay süre ile SGK tarafından değil, bizzat şiddet uygulayan kişi tarafından ödenmesini teklif edecek.
Hizmet koluna bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda çalışanlara primleri kurumca karşılanmak suretiyle ferdi kaza sigortası yaptırılmasını da isteyecek olan Sağlık-Sen, tüm kurum ve kuruluşlarda çalışanlara bireysel emeklilik sisteminde %25 oranında işveren payı verilmesini istiyor.
Mesai saatinin 08.00-16.00 olarak düzenlenmesini de talepleri içine alan Sağlık-Sen, 16.00’dan sonra yapılan hizmetlerin karşılığının fazla mesai ücreti olarak ödenmesi talebini de gündeme getirecek.
Üniversite hastanelerinde Döner Sermaye Yönetmeliğindeki Kadro/Görev Unvan Katsayısı Cetvelindeki katsayılardan yüksek olanın uygulanmasını isteyen Sağlık-Sen, yönetim kurullarına herhangi bir takdir hakkı verilmemesini, ayrıca üniversite hastaneleri ile Adli Tıp Kurumundaki hekimlere garanti gelir ödenmesini de talepleri içine aldı.
Kadroları yardımcı hizmetler sınıfında olanlardan memur olma şartlarını taşıyanların herhangi bir sınava tabi olmaksızın memur kadrolarına atanmasını da talep edecek olan Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarına mesleki mali sorumluluk sigortası yapılması ve primlerin tamamının kurum tarafından ödenmesini istiyor.
0-6 yaş grubundaki çocuklar için kreş açılmasını da talepleri arasına alan Sağlık-Sen, kreşlerde 24 saat hizmet verilmesi ve 0-6 yaş grubuna giren çocukları için 300 TL kreş yardımı yapılması talebini masaya getirecek.
Aile hekimlerinden kesilen sendika aidatı hesabına gider kalemlerinin dahil edilmemesi, Kamu Hastane Birliklerinde sözleşmeli statüde görev yapan tabip dışı personele sabit ek ödeme verilmesi, Kamu Hastane Birliklerinde sözleşmeli statüde görev yapan personele yapılacak ek ödemede Kamu Hastane Birliklerinde Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönergenin 8. Maddesinin değil, 663 sayılı KHK’da belirtilen oranların uygulanması da Sağlık-Sen’in talepleri içinde yer alıyor.