GENEL
Çalıntı ve kayıp kimliklere dikkat!
Kredi kartı kopyalama ve kişisel bilgileri ele geçirme gibi sahtekarlıklarla ağlarına düşürdükleri vatandaşların hesaplarını boşaltan dolandırıcılar yöntem değiştirdi. Dolandırıcılar artık yeni yöntemleri olan yankesicilik ve cepçilikle kimliklerini ele geçirdikleri vatandaşların üzerine kredi kartı çıkartıp hem borçlandırıyor, hem de hesapları boşaltıyor.İstanbul Siber polisinin son dönemde takibe aldığı bu çetelerden bir tanesi geçtiğimiz hafta suç üstü yapılıp yakalanırken, 606 kişinin kimliğini ele geçirdiği belirlenen 8 kişilik şebekenin ilk incelemelere göre vurgun bedeli 150 bin lira olarak hesaplandı.
HEM ÇALIP HEM PARA KARŞI TOPLUYORLAR
Daha çok toplu taşıma araçlarında harekete geçerek cepcilik ve yankesicilik yöntemiyle çalıp, üzerlerine kendi fotoğraflarını yapıştırarak düzenledikleri kimlik kartlarıylahem kredi kartı çıkarıp, hem de hesap boşaltan şebekenin bir başka yönteminin ise call center dolandırıcılığı olduğu öğrenildi. Aile görünümü yöntemiyle kiraladıkları apartman katlarında kurdukları call centerlar aracılığıyla, çeşitli hizmet adı altında telefonla irtibata geçtikleri vatandaşların kredi kartı bilgilerini ele geçirerip internet üzerinden alışveriş yöntemiyle de dolandırıcılık yaptığı belirlenen şebekenin suçüstü yapılarak gözaltına alınan 8 üyesinden 4'ü sevk edildiği mahkemece tutuklanırken 4'ü ise denetimli serbestlik yasasıyla serbest kaldı.Emniyet yetkilileri kimliklerini kaybeden vatandaşların mutlaka polis merkezlerine başvurmaları gerektiğini belirtti.
KİMLİKLERE KENDİ FOTOĞRAFLARINI YAPIŞTIRIYORLAR
Bu güne kadar kredi kartı kopyalamadan, banka ATM'lerine yerleştirilen aparatlar yardımıyla yapılan dolandırıcılık gibi yöntemlerle binlerce vatandaşı milyonlarca lira dolandıran dolandırıcıların yeni yöntemi şu adımlardan oluşuyor. İlk adımda sokak ve caddelerde yankesicilik ve cepçilik yöntemiyle vatandaşların nüfus cüzdanları çalınıyor. Kendi üyelerinin yaptığı cepcilik yönteminin yanısıra bu yöntemi meslek edinen yankesicilerden para karşılığı kimlik topladığı belirlenen şebekenin, ikinci adımını bu kimliklerin üzerine şebeke üyelerinin uygun fotoğrafının yapıştırılması oluyor. Kimlik düzenlemeyi hallettikten sonra kurdukları call centerlar vasıtasıyla ele geçirdiklleri kredi kartı bilgileriyle internet üzerinden yapılan alışverişlerin kargo tesliminde kullanılan bu çalıntı ve kayıp kimliklerin kredi kartı çıkarmak ve banka hesabı boşaltmak gibi yöntemlerde de kullanıldığını belirlendi.
CALL CENTER KURUP KREDİ KARTI BİLGİSİ
Şebekenin en yaygın yönteminin çalıntı kimlikle kredi kartı çıkarmak olduğu öğrenilirken yine, şebekenin kurduğu call centerlar vasıtasıyla ele geçirdiği telefon numaralarını arayarak, kredi kartı dosya masrafı, check-up sağlık hizmetleri, kredi kartı aidatı ve sigorta hizmeti gibi hizmet yalanlarıyla kandırdıkları vatandaşların kredi kartı bilgilerini ele geçirip, e-ticaret sitelerinden alışveriş yaptığı ve alınan malların kargo teslimi sırasında ise nüfus cüzdanı çalınan kişinin isminin verilip teslimat aşamasında çalıntı kimliğe fotoğraf yapıştırılarak
dolandırıcılığın gerçekleştirildiği polis tarafından tespit edildi.
İHBAR E-TİCARET SİTELERİNDEN, TAKİP POLİSTEN
İstanbul Pendik'te nüfus cüzdanını kaybeden vatandaşların kayıp başvurusuyla polis tarafından sürdürülen çalışmalar esnasında, aynı IP adresinden sürekli alışveriş yapıldığını fark eden bazı e-ticaret sitelerinin durumu Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü'ne bildirmesiyle igenişletilen soruştrumada Siber polisi yeni bir yöntemle vatandaşları dolandıran bir şebekeyi keşfetti.
POLİS KARGO GÖREVLİSİ OLDU
Yapılan çalışmalarda şebeke üyelerinin Sancaktepe'de call center olarak kullandıkları merkezden vatandaşları arayarak kredi kartı dosya masraflarının geri ödenmesi, sigorta ve check-up gibi sağlık hizmetlerini ileri sürerek ağlarına düşürdükleri vatandaşların kredi kartı bilgilerini temin ettikleri öğrenildi. Elde edilen kredi kartı bilgileriyle bazı e-ticaret sitelerinden alışveriş yapıldığı ve satın alınan ürünlerin yine call center olarak kullanılan Sancaktepe'deki adrese kargolandığı tespit edildi. Bu bağlantıyı belirleyen polis, dolandırıcıların bir sonraki sipariş ettiği ürünleri bizzat kendisi kargo elemanı olarak getirdi. Dolandırıcıların kimlik beyanından sonra tam alışveriş gerçekleştirilecekken şebeke suçüstü yapılıp gözaltına alındı. Baskın yapılan adresten 8 adet cep telefonu, 9 adet sim kart, yüzlerce vatandaşa ait bilgilerin depolandığı 2 adet flash bellek, 2 adet hafıza kartı, 1 adet laptop, 2 adet sahte kimlik, 4 adet sahte kimliklerde kullanılmak üzere şüphelilere ait vesikalık fotoğraf ele geçirilirken şebeke üyeleri Ayhan P., Serhat C., Gökhan Ö., Burak A.'nın yanı sıra Y.E., Z.K.B., M.Y.ve Y.Y. gözaltına alındı.
KARGO PAKETLERİNİ ÇALINTI KİMLİKLERLE TESLİM ALMIŞLAR
Şebekenin el konan bilgisayarları üzerinde yapılan incelemelerde alışverişi yapan kişiler ile kargo teslimatını alan kişilerin farklı olduğu, kargoyu teslim alan kişilerin de sürekli farklı isimler olduğunu belirleyen polis, kargo şirketinin teslim tutanak arşivinde de tarama yaptı. Aynı adresten sürekli faklı kişilerin, kimlik göstererek ve imza atarak kargoları teslim aldığınıda saptayan Siber polis ekipleri kargo teslim tutanak arşivinde gönderilen ürünleri teslim alan kişiler olarak gözüken isimleri de tek tek sorguya aldı.Yapılan sorgulamalarda bu isimlerin kimliklerini kaybettikleri gerekçesiyle karakollara başvuruda bulunan vatandaşlar olduğu tespit edildi. Çalışmaların akabinde şebeke üyelerinin kimliklerinin tamamına yakınını Pendik ilçesi ve çevresindeki vatandaşlardan yankesicilik ve cepçilik yöntemleriyle çaldığını belirledi. Çalıntı kimliklere kendi fotoğraflarını yapıştırarak pvc leyen şebeke üyelerinin, kargo tesliminde sorun yaşamamak için bu yolu seçtikleri bu sayede kargo teslimini kolayca hallettikleri tespit edildi.
KİMLİK KAYBEDEN VE ÇALDIRAN BAŞVURUDA BULUNSUN
Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şebeke üyelerinden Ayhan P., Serhat C., Gökhan Ö., Burak A. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Z.K.B., M.Y.,Y.E. ve Y.Y. isimli şüpheliler ise tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrolle serbest bırakıldı. Şebekenin bu yeni yöntemle bugüne kadar 606 vatandaşı mağdur ettiği belirlenirken, ilk hesaplamalara göre vurgun bedeli de 150 bin lira olarak tespit edildi. Şebekenin vurgun bedelinin tespit edilenden çok daha fazla olduğunu ve soruştrumanın devam ettiğini ifade eden polis yekilileri, kimliğini kaybeden veya çaldıran vatandaşların ise mutlaka adreslerine en yakın polis merkezlerine giderek kyıp başvurusunda bulunmasını istedi.
EMNİYET UYARIYOR
Emniyet yetkilileri, son zamanlarda furya haline gelen bu tür dolandırıcılıklarda vatandaşların hiçbir şekilde kendilerini arayan kişilerle kredi kartlarının ön yüzündeki 16 haneyi, kartın son kullanma tarihini ve arka yüzündeki 3 haneli güvenlik numarasını paylaşmamaları ayrıca güvenli olmayan e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmamaları konusunda uyarıyor.