GENEL
Bunu yapmayanlara 5 milyon ceza!
Milyonlarca tüketicinin yaşamını kolaylaştıracak yeni Tüketici Yasası yarın yürürlüğe giriyor. Vatandaşı bezdiren ücret ve komisyonlara sınırlama getiren yasa ile ücretsiz kredi kartı dönemi de başlıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), aidatsız kartın ücretini yapılan alışveriş ya da taksitlere gizli komisyon şeklinde yansıtan bankalar hakkında işlem yapacak. Böylece, bankalar ücretsiz karta yapılan iki ya da üçten fazla her taksit için bir komisyon koyarak yıllık aidat ücretinin faturasını çıkaramayacak.
UYMAYANA 5 MİLYON LİRA CEZA
Sabah gazetesinin haberine göre; Yasa, vatandaşa büyük haklar getirirken cezai yaptırımları da artırdı. Yeni yasa ile bankalar tüketicilere bu haftadan itibaren zorunlu olarak yıllık üyelik aidatı ve benzer isim altında ücret tahsil etmedikleri kart verecek. Aykırı davrananlara da bir ay süre verilecek. Bu süre sonunda düzenlemeye uymayan kuruluşlara 5 milyon liraya kadar ceza kesilecek. Gümrük Bakanlığı, yasa kapsamında ilgili yönetmelikleri de bu hafta yayımlayacak.
GARANTİ SÜRESİ GENİŞLİYOR
Yasayla değiştirilen mallarda garanti süresinin en az bir yıl olması öngörülüyor. Tüketicinin ürünle ilgili "onarım hakkını" seçmesi halinde satıcı işçilik masrafı, parça bedeli ve başka bir ücret isteyemeyecek. Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, satıcı, bedelin tümünü derhal tüketiciye iade etmek zorunda olacak. Malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi durumunda satıcı veya üretici, azami 30 iş günü içinde, talebi yerine getirecek.
Gerçeği yansıtmayan indirimli satışlar yasaklanıyor
Malların güvenli kullanımına ilişkin bilgilerin Türkçe olması zorunlu olacak.
Kamuoyunda 'saadet zinciri' olarak bilinen piramit satış yöntemi yasaklanacak.
Bazı ilçelerde birden fazla oluşturulacak olan Tüketici Hakem Heyetleri ile birlikte 3 bin TL'ye kadar çıkan, tüketici uyuşmazlıklarını çözümlemesi kolaylaşacak.
Vatandaş imzaladığı elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet gibi abonelik sözleşmesini feshedebilecek.
Fesihte vatandaştan bedel talep edilemeyecek. İnternetten yapılan abonelikler yine internet üzerinden bitirilebilecek.
'KREDİ KARTIMI AİDATSIZA ÇEVİR'
Bankalar aidatsız kredi kartı çıkarmak zorunda. Bankaya giderek 'kartımı aidatsızla değiştirin' demek mümkün olacak.
Hangi hizmetlerden ücret, komisyon ve masraf alınacağı, BDDK tarafından belirlenecek.
Sözleşmedeki yazılar 12 puntodan küçük olmayacak, okunabilir düzeyde olacak.
Sözleşme şartları tüketici aleyhine değiştirilmeyecek.
Sözleşme dışında, herhangi bir hizmet kalemi adı altında ek bedel istenemeyecek.
Bankalar artık her işlem için tüketiciden ücret talep edemeyecek, kredi için açılan hesaptan hesap işletim ücreti alamayacak.
Tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmasına son veriliyor.
DEVRE TATİLDE CAYMA SÜRESİ 14 GÜNE ÇIKTI
Kapıdan yapılan satışlarda ve mesafeli satışlarda 7 gün, devre tatilde ise 10 gün olan cayma süresi 14 güne çıkarılıyor.
Talimat olmadan bankalar, kredili mevduat yapamayacak.
Yapı ruhsatı alınmadan, ön ödemeli ev satışı yapılamayacak.
Büyük projelerde bina tamamlama sigortası zorunlu olacak.
Tüketici, 14 gün içinde ön ödemeli konut satışından cayma hakkına sahip olacak.
Aboneliğe son verme isteği, zamanında yerine getirilmezse, tüketiciden bedel alınmayacak.
DAVA ARTARSA KARAR TEŞMİL EDİLEBİLİR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kanun ile ilgili düzenlediği basın toplantısının ardından soruları yanıtladı. Yazıcı, 'hesap işletim ücreti'nin tamamen yasaklandığını söyledi. Yazıcı, her bankanın farklı sayılarda faiz dışı gelir kalemi olduğunu belirterek "Bunlar kaça iner, bilemiyorum. Bu konuda uzman kuruluş BDDK" dedi. Kart aidatı ve dosya masraflarının iadesi konusunda ise bireysel davanın devam edeceğini belirten Yazıcı, eğer bu yönde açılan dava sayısı artarsa bu yönde alınan kararların genele yayılmasının (teşmil) mümkün olacağını söyledi.