GENEL
Boşuna ödemeyin! Mal sahibi olsanız bile
Evi, iş yeri veya arsası olup bundan kira geliri elde edenler, mart ayı içerisinde beyanname verip, ayın sonunda da vergisini ödeyecek.
Kira geliri beyanları gerçek veya götürü gider yöntemlerinden biri seçilerek yapılıyor. Ancak bazı durumlarda da mal sahibi gelir vergisi ödemiyor veya emsal kira bedeli ödüyor. Kanunda emsal kira bedelinin uygulanmayacağı, yani bu durumda hiç vergi ödenmeyen durumlar belirtiliyor.
İşte vergi ödemeyeceğiniz durumlar...
BEDELSİZ KİRALAMA -
Evinizi üstsoyunuza, altsoyunuza (anne, baba, çocuk) ya da kardeşlerinize bedelsiz olarak kiraya vermişseniz, - Evinizi koruması amacıyla bedelsiz olarak arkadaşınızın kullanımına bırakırsanız, - Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede oturması durumunda, - Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalarda vergi ödemezsiniz. Öte yandan evinizi, bedelsiz olarak arkadaşınızın kullanımına bırakırsanız emsal kira bedeli ödersiniz. Bu noktada evin korunma amacıyla kiralanması durumu dikkat çekiyor.
Ayrıca anne, baba, çocuk veya kardeşlerden her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmiş ise bu konutların yalnız birisi hakkında emsal kira bedeli hesaplanmaz. Kardeşler evli ise de eşlerden sadece biri için emsal kira bedeli hesaplanmaz.
EMSAL KİRA BEDELİ NEDİR
Yukarıda belirtilen vergi ödenmeyen durumlar dışında, kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, 'emsal kira bedeli' esas alınır. Bedelsiz olarak kiraya verilen bina ve arazilerin emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır. Bina ve arazide emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedelidir. O bina ya da arazi için kira takdiri veya tespiti yapılmamışsa; emsal kira bedeli,emlak vergisi değerinin yüzde 5'idir. Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin yüzde 10'udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanunu'nun servetlerin değerlemesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin yüzde 10'udur.
5 YIL İÇİNDE EV ALANLAR ÖDEMİYOR
Gerçek gider yönteminde ev sahipleri bazı indirimlerden faydalanıyor. Vergiden düşülebilecek birçok gider arasında en çok dikkat çeken ise, kiraya verdiğiniz konutu, son 5 yıl içinde satın aldıysanız, evin satın alma bedelinin yüzde 5'ini kira gelirinizden düşebilmeniz. Örneğin, 2010'da 200 bin TL'ye aldığınız ev için, 2014'te 10 bin TL kira tahsil ettiniz. 200 bin TL'nin yüzde 5'i olan 10 bin TL'yi, kira gelirinizden düşünüz. Arada hiç fark kalmadığından kira vergisi ödemeyeceksiniz.