SAĞLIK
Bir doktorun maliyeti ne kadar?
Kalite standartları yüksek bir sağlık hizmetininverilebilmesi için, iyi eğitim almış sağlık profesyonelleri gerekiyor. Daha kaliteli eğitim vermek için gösterilen çabalar neticesinde tıp eğitimi maliyetleri ise her geçen gün artıyor.
Medimagazinden Dr. İbrahim Ersoyun haberinegöre, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA)nde yapılan bir çalışmada, sağlık sistemi bünyesindekompleks bir yapı içerisinde verilen tıp eğitimine yönelik gider yerlerinin ve gider çeşitlerinin belirlenerek, geleneksel maliyetlendirme yöntemleri ile toplam ve öğrenci başına maliyetlerinin hesaplanması amaçlandı. Bu amaçla, öğretim elemanları ve eğiticilerin öğrenciler ile direkt temas süreleri dikkate alınıp normal maliyet yöntemi kullanılarak tıp fakültesi maliyetleri hesaplandı.
GATA Sağlık Hizmetleri Yönetimi Bilim Dalı Doktora Öğrencisi Hüseyin Abuhanoğlu ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmada, GATAnın 2009-2010 eğitim-öğretim yılı eğitim programları ile mali ve idari işlerin takip edildiği birimlerden ulaşılan veriler kullanıldı.
Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisinde yayımlanan araştırmada, altyapı giderlerinden temizlikgiderlerine, laboratuvar giderlerinden elektrik-su giderlerine kadar tüm harcamalar ayrı ayrı hesaplandı.
Araştırmada 542 öğrencinin eğitim gördüğü 2009-2010 eğitim-öğretim yılında tıp fakültesinde bir öğrencinin bir sınıftaki ortalama maliyetinin 32.944,77 TL olduğu tespit edildi. Bu tutar, o yılki dolar kuru üzerinden hesaplandığında ise bir sınıftaki bir öğrencinin maliyeti ortalama 21 bin 832 dolara denk geliyor.
MALİYET SINIFLARA GÖRE DEĞİŞİYOR
Maliyet hesaplarına sınıflar bazında bakıldığında ise maliyeti en yüksek sınıflar sırasıyla 5, 4, 3, 6, 2 ve 1. sınıf olarak sıralandı.
Araştırmacılar, eğitim ve araştırma hastanelerinde sağlık hizmetinin sunumu yanında verilen eğitim vearaştırma hizmetlerinin eğitim hastanesinin genel maliyetlerini yükselttiğini belirtirken, sağlık hizmetlerinindüşük maliyetle kaliteli olarak sunulabilmesi için bu tür hastanelerde verilen eğitim hizmetlerinin ayrıcafinanse edilmesi gerektiğini ifade etti.
Araştırma sonucunda tıp fakültesi maliyetlerinin kurumun misyonuna, bulunduğu coğrafyaya göre farklılık gösterebildiği belirtilirken, tıp eğitimine yönelik giderlerin ayrı izlenebilmesi için gerekli tedbirler alındığında maliyetlerin tam olarak belirlenebileceği ifade edildi.