GENEL
Binlerce kişiye iş kapısı
5 Mart'ta Cumhurbaşkanı'nın eşi Emine Erdoğan'ın açılışını yapacağı Suruç Suriyeli Kampı'nda, ilçe koordinatörlüğü dev bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. 1 milyon metrekarelik alana kurulan kampın hemen yanı başında yer alan 700 bin metrekarelik araziyi Suriyeliler için tarıma açmayı planlayan koordinatörlük, bu projeyle göçmenleri istihdam ederken, yıllardır boş kalan arazinin de ekilip biçilmesini sağlayacak. Arazinin sulama işlemi ise kamptaki atık su tesisinden elde edilen suyla yapılacak.
100 METREKARELİK ARAZİ
7 bin çadırın yer aldığı ve 35 bin göçmenin konaklayacağı kampta, her bir ailenin 100 metrekare alanda ekip biçmesi planlanıyor. Göçmenlere tarım eğitimi verilerek, bölgede bilinçli uygulamaların hayata geçmesi isteniyor. Sabah'ın haberine göre, elde edilen ürünlerle Suriyeliler kendi yiyeceklerini ekip biçerken, hem uğraş edinip, hem de ekonomiye katkı sağlamış olacak. Projenin ilgili bakanlıklara sunulduğunu belirten yetkililer, yasal prosedürün oluşması halinde çalışmayı hemen başlatabileceklerini aktardı.
KİŞİ BAŞI 85 TL VERİLİYOR
Yetkililer, "Suriyelilerin bir alanda çalışması, orayı ekip biçmesi mevcut yasalara aykırı. Ancak küçük bir düzenlemeyle bu hayata geçirilebilir. Bu sayede, yıllardır atıl duran toprak ekilip biçilirken, Suriyeliler de çalışma fırsatı bulacak. Arazi için su da harcanmayacak. Kampta kullanılan su arıtılacak" dedi. Sulama problemi nedeniyle 30 yıldır ekilmeyen arazi topraklarının çok verimli olduğunu belirten yetkililer, iklim koşulları nedeniyle tahıl ürünleri ve sebzenin rahatlıkla yetiştirilebileceğini vurguladı. Yetkililer, "Yasal zeminin oluşması halinde, Suriyeliler buradan elde edilen ürünleri satabilirler de. Devlet, buradaki göçmenlere sadece market alışverişi için kişi başına aylık 85 TL veriyor. Toprağı ekerek kendileri kazanırsa bu paraya da gerek kalmaz" diye konuştu.
PSİKOLOJİLERİ DÜZELİR
Projeyi heyecanla karşılayan Suriyeli göçmenler de "Burada sıkılıyoruz, iş versinler, eker biçeriz" dedi. Kampta 5 aydır doktorluk yapan Mahsun Akdeniz, şunları anlattı: "Savaştan kaçıp geldiler. Hepsinin psikolojisi bozuk. 10 metrekarelik çadırda yaşıyorlar. Böyle bir uğraş hem onların psikolojilerini düzeltir hem de sağlık problemlerinden çok daha çabuk kurtulurlar. Çünkü en sık gördüğümüz rahatsızlık mide ve bağırsak ağrıları. Bu gibi sorunlar genellikle psikolojik travmalarda görülür."
GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIRIZ
Ahmed Nabu:
Kobani'den geldim. Orada çiftçilik yapıyordum. Burada çok sıkılıyoruz. Kimse kimseyi tanımıyor. Genç insanlarız ama boş boş oturuyoruz. Toprakla uğraşmayı çok özledik.
Medine Hammed:
Kobani'den geldik. Kocam şekerciydi. Ülkemize dönene kadar buradayız. O zaman bize kapılarını açan Türkiye'ye çalışarak fayda sağlamak istiyoruz. Burada iş verilsin eşim de ben de çalışırız.
İshak Hatip:
2 yıl önce Halep'ten geldim. Orada oto döşemecilik yapıyordum. Burada ne iş olsa yaparım çünkü çok sıkıldım.
Muhammed Berkel:
5 aydır Türkiye'deyim. 25 Ocak'tan beri bu kamptayım. Suriye'de arazim vardı, pamuk, buğday ve tahıl ekip biçiyordum. Burada çok sıkılıyorum. Bu proje hayata geçerse gece gündüz çalışırım. Orada 10 dönüm araziden 4 ton pamuk alıyorduk. Buralar daha verimli.