GENEL
Başkanlık Sistemi Masaya Yatırıldı
Başkanlık sisteminin Amerika örneğinde olduğu gibi aynı sonuçları doğurmayacağına değinen Bayraktar; Başkanlık sisteminde demokratik temsil açısından yapılan iddiaların irdelenmesi gerekir.Devlet başkanının tarafsız olabilme durumu, siyasi kimliğinden arınarak sadece başkanlığını yürütebilme yetisini de beraberinde getirmelidir diyen Gonca Bayraktar son zamanlarda ekonomik istikrar olarak Başkanlık sisteminin Türkiye’de gerekli olduğu tartışılıyor.2002’den bu yana Ak Parti Hükümetinin başarılarının devam edebilmesi için Başkanlık sistemi başarıların devamını getirecektir söylemleriyle sistemin gerekliliği tehdit unsuru olarak kullanılıyor dedi.
‘Başkanlık sistemi tehdit algısını da beraberinde getirmektedir. Başkanlık sistemi gerçekleşmezse başarıların da devam etmeyeceği söylemi büyük bir tehdittir diyen Bayraktar Burhan Kuzu’nun koalisyon algısına da değindi.’ Geçmiş dönemlerde koalisyon hükümetlerinin zararlarını gördünüz söylemiyle koalisyon ’un başarısızlık ve kaos ortamı olduğunu söylemiştir. Kuzu’ya göre Başkanlık sisteminin olması ileri görüşlülüğü ve çağdaşlığı da konu ediniyor. Bu algılara katılmadığını dile getiren Dç.Dr Gonca Bayraktar Başkanlık sisteminin başarılı olabilmesi için merkez sağ ve merkez sol hükümetlerin oluşa bilmesi gerekiyor.Tepeden kuralla anayasaya madde koyarak bu kuralı baştan değiştirmeliyiz diyen Bayraktar başkanlık sistemiyle birlikte eş zamanlı seçimlerin söz konusu olması gerekir.Ayrı zamanlarda yapılan seçim sistemi ayrışmalara sebep olur dedi. Siyasi kavramlar içerisinde tartışılan Başkanlık sistemi eksileri hatırlatıp okları başkanlık sistemine yöneltmekte ve tek çıkış yolu bu dedirtmektedir.Başkanlık sistemiyle birlikte demokrasi dışı müdahaleler olabilir mi görüşleri de tartışılan konular arasında dedi.
Parlamenter sistemin hastalıklarına da değinen Bayraktar; Siyasi istikrarsızlığın dünya da bütün örnekleri araştırılmalı.Zayıf koalisyon,Hızlı karar alamama, Askeri darbeler gibi gizli tuzakların da iyi irdelenmesi gerekir dedi.Tartışılan konuların içinde Askeri darbelerin olmaması için Başkanlık sistemi dikte edilir.Hükümet sisteminde bütün siyasi yapılar, belirleyici faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Koalisyona evet diyenler içinse koalisyon dönemindeki sıkıntılar hatırlatılır.
Başkanlık Sistemine Hayır diyenlerin Özal dönemindeki başarısızlıkları savunduğunu belirten Bayraktar; İki dönem görev yapacak olan Başkan, sistemi daha çok dejenere edecektir.Başkanlık sisteminin aksine seçimle iş başına gelen hükümet,daha fazla iş yapabilirse daha çok seçilecektir dedi.
Başkanlık sisteminde ABD modelinden başka hiçbir ülkede başarı sağlanmamıştır fikri hakim diyen Bayraktar; Diktatörlüğe dönüşme ihtimali en hızlı olan sistem başkanlık sistemidir korkusunuda sürekli hatırlatılmaktadır dedi. Amerika’da 13 koloninin ilk söylediği aramızda bir hükümdar yaratmayalım söyleminin getirdiği tedirginliğini de hatırlatan Bayraktar bu sistemin içinde olan dünya örneklerinin iyi incelemeyiz ama farklılığımızı da dikkate alarak konuya yaklaşmalıyız dedi. Farklılıklarımız içinde olan tarihimiz, geleneklerimiz, diktatörlüğün engelleyicisidir bunu da unutmamız gerekir dedi.
Bir ülkede seçimin olması demokratik ülkedir fikrini bize vermez.Demokratik seçimlerin saç ayaklarına uyum demokrasinin işleyişidir ifadelerini kullanan Bayraktar Bürokratik vesayetten kurtulan sistemde demokrasinin varlığından söz edile bilir ’ dedi. Yönetimde istikrar temsilde adalet kavramlarının hakedilirnitelikte olması gerektiğine vurgu yapan Bayraktar son olarak gücü ele geçirme yarışında seçim meydanlarındaki söylemlerin ahlaki yapıya kavuşmasını özlemle bekliyorum dedi.