GENEL
Bankalar kumbara hesaplarına bile para kesiyorlar
Aldığı ücretlerle tüketicileri bezdiren bankalar, çocukların birikimlerine de göz dikti. Miniklerin kumbara hesaplarından bile para kesiyorlar
06 Aralık 2013, Cuma
Hesap başına ücrete son veren düzenleme yılbaşından itibaren yürürlüğe girerken, uyanık bankalar çocuklar için açılan hesaplara da el attı. Çocuğa para biriktirmek için açılan hesaplardan bile 'işletim ücreti' adı altında aylık yada 2 ayda bir 8-10 lira arasında para kesiliyor. Çocukların kumbarasındaki 100 liralık birikimin 8 lirası bankanın kasasına gidiyor. Ayrıca cep telefonuna gönderilen kredi ödeme bilgilendirmeleri için karttan kesilen tutar da 3 liraya çıktı. Kredi kartı taksitlerine sınırlama getiren yönetmelik, 1 hafta sonra yürürlüğe girecek. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), tedbirlerin esnetilmesi konusundaki talebini yazılı olarak BDDK'ya iletmeye hazırlanıyor. Bankalar, taşıt başta olmak üzere ihtiyaç kredilerinde esneklik istiyor. Kredi kartı konusundaki disipline itirazlarının bulunmadığını bildiren bankalar, vadelerin optimal seviyeye çekilmesi çağrısı yapıyor.
KALEM SAYISI AZ AMA...
Tüketici kredileri, kredi kartı sözleşmeleri, aidatlar konusunda yeni yaptırımlar getiren Tüketici Yasası ve BDDK'nın düzenlemeleri yılbaşında yürürlüğe giriyor. BDDK, kart pazarına yönelik yaptırımları artırınca, uyanık bankalar başka alanlardan karına kar katmak için harekete geçti. 20'ye yakın ücret ve komisyon kalemine son verildi ancak işletim ücreti başta olmak üzere birçok kalemde para alınıyor.
PES DEDİRTEN ÖRNEK
Örneğin; çocuğunuza üniversite yıllarında destek için bir hesap açıp, parasının birikmesini istiyorsunuz. Ya da çocuğunuzun kumbarasında biriktirdiği parayı her ay götürüp adına açtığınız hesaba yatırmak istiyorsunuz. Banka, çocuğunuzun adına açtığınız hesaptan 8-10 lira arasında değişen işletim ücreti alıyor. Bankadan, yapılan kredi ödemeleri, kredi bilgileri için gelen SMS ile bilgilendirmeler için de 2-3 lira kredi kartlarından kesilmeye başladı. SMS bilgilendirme ücretinin yüksekliğinden dert yanan vatandaşlar, bu konudaki şikayetlerini de BDDK'ya iletti.
(Takvim)