SAĞLIK
Bakan’dan Aile Hekimliği Açıklaması
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "7 bölgemize 7 farklı tip projeyle 2-3 aile hekimliği, 4-5 aile hekimliği ve 5-6 aile hekimliği olan yerlerde sosyal destek uzmanı, psikolog, diyetisyen desteği, aile diş hekimliği desteği vererek saygın, güçlü fiziki mekanlar yapacağız" dedi.
Bakan Müezzinoğlu, bakanlık tarafından Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen "Sağlık Bakanlığı Koordinasyon Değerlendirme ve Planlama Toplantısı'nı" değerlendirdi.
Toplantıda Türkiye'nin gelecekteki sağlık vizyonunu, şehir hastanelerinin yönetim vizyonunu, sağlıkta şiddete gelinen nokta ve bundan sonraki süreçte çözüm önerilerinin görüşüldüğünü belirten Müezzinoğlu, anne, bebek ölümlerindeki son durum, alınması gereken tedbirler, aile hekimliğinin fiziki mekan ve hizmet anlayışına ilişkin konuların tartışıldığını söyledi.
Katılımcılardan ilginç tespit ve önerilerin geldiğini dile getiren Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarından alın terinden ziyade beyinlerini daha çok çalıştırmalarını istediklerini kaydetti.
- Aile hekimliğinde nöbet tutulması
Aile hekimlerinin hizmet sunum standardı ve kalitesi konusunun da değerlendirildiğini bildiren Müezzinoğlu, aile hekimlerinin sorunlarından birinin fiziki mekan olduğunu kaydetti.
Hekimlere sunulan "fiziki mekanı kendiniz bulun, ücretini biz size veriyoruz" anlayışının standardı belli olmayan bir fiziki mekan sorununu doğurduğuna işaret eden Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"7 bölgemize 7 farklı tip projeyle 2-3 aile hekimliği, 4-5 aile hekimliği ve 5-6 aile hekimliği olan yerlerde sosyal destek uzmanı, psikolog, diyetisyen desteği, aile diş hekimliği desteği vererek saygın, güçlü fiziki mekanlar yapacağız. Bu yapıların olduğu merkezlerin 12 saat gündüz mesailerini haftanın 7 gününe planlıyoruz. Yani pazartesiden gelecek, pazartesiye kadar."
Bakan Müezzinoğlu, hekim sayısının 2-3 yılda daha çok artırdıklarında ve hekim sayısına düşen hasta sayısını 3 bin 500'lerin altına indirdiklerinde 5-6 aile hekimin olduğu merkezlerde vatandaşın sabah 8'den akşam 8'e kadar aile hekimine ulaşmasının sağlanacağını ifade ederek, bunu 2 yıl içinde hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.
Bunun bir nöbet hizmeti gibi değil, aile hekimliğinin kurumsal gücü ve hizmet standardı olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, "Bunu başardığımız zaman görecekler ki aile hekimliği toplumun karşısına çok daha güçlü, çok daha saygın bir birinci basamak hizmeti sunan noktaya gelmiş olacak" diye konuştu.
- "Sağlıklı yaşam kültürü bir tarz olmalı"
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, sağlık alanındaki önemli projelerden birinin de sağlıklı yaşam kültürünün teşviki projesi olduğunu anlattı. Sağlıklı yaşam kültürünün 77 milyon insana benimsetilmesi gerektiğinin altını çizen Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
"Sağlıklı insanın, sağlıklı yaşam felsefesi, anlayışı tarzı olmalı. 'Sigara içiyorum, alkol alıyorum, canım istediği her şeyi yiyorum, kilom 110, hiç fark etmez ben sağlıklıyım' diyen bir anlayış değil, benim sağlıklı bir yaşam sürdürebilmem için kötü alışkanlıklardan uzak duran, harekete önem veren, boğazından geçen sağlıklı yudumların ne olduğunu bilen, ilaç almak zorunda kaldığında da bilinçli ve akılcı kullanan bir sağlık okur yazarlığı, bilgilenmeyi ve sağlıklı yaşam kültürünü 77 milyon insanımıza yaygınlaştıracak bir sistematiği tartışıyoruz."
Her gün 1 milyon 100 bin hastanın sağlık kuruluşlarından hizmet aldığını, refakatçilerle 2,5 milyon insanın sağlık kuruluşlarına geldiğini anlatan Müezzinoğlu, sağlıklı yaşam kültürüne ilişkin okullarda, sağlık kuruluşlarında bilgilendirici etkinlikler yapılacağını ifade etti.
- 300 bin bisiklet dağıtılacak
Bakan Müezzinoğlu, bir metre bisiklet yolu yapan belediyelere bisiklet projesi kapsamında 300 bin bisikletin ihalesine çıkacaklarını kaydetti. Müezzinoğlu, "Standartları belirlenmiş düzeyde 'ben şu yolu yapacağım' diyen belediyeler, bize müracaatını yapacak ve projesini verecek. Nisan veya mayısa kadar başarabilenlere bisiklet dağıtım kampanyasını başlatacağız" dedi.