EMNİYET
AYM'den ordudan atılan subaya 'hak ihlali' kararı
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde astsubay olarak görev yapan T.T., Urfa'da görev yaptığı sırada iddialara göre uyuşturucu kullanıyordu ve askerlere de veriyordu. Bu iddialar üzerine T.T., savunması bile alınmadan, hiçbir yargı kararı olmadan Milli Savunma Bakanlığı'ndaki komisyon tutanakları ve gizli ibareli hazırlanan ihbar tutanakları gerekçe gösterilerek 2007'deki YAŞ'ta ordudan ihraç edildi.
İtiraz yolu açılınca...
2011 yılında askeri kararlara itiraz yolunun açılmasıyla birlikte T.T., ilk olarak Milli Savunma Bakanlığı'na itirazda bulundu. Ama bakanlık itirazı reddetti. Bunun üzerine Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) dava açtı. AYİM, Kasım 2012'ye duruşma tarihi verdi. Duruşma günü ise savunma almadan davayı reddetti. Ancak avukat Kadir Gündoğan'a incelettirilen ve karara esas gösterilen dosyada olmayan gizli belgelerin de olduğu kararın gerekçesinde ortaya çıktı. Gerekçeli kararda "bir adet gizli zarfın iadesine" şeklindeki ibare üzerine T.T. ve avukatı bu belgeleri görmek istedi. Ancak gizli ibareli belgeler incelettirilmedi.
Son çare AYM
Bunun üzerine T.T. 2013 yılında Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. AYM, geçtiğimiz ay dosyayı karara bağladı ve 'gizli belgelerin' incelettirilmemesinin adil yargılama hakkının ihlali olduğuna karar verdi. Kararında, adil yargılama hakkının unsurlarından biri olan silahların eşitliği ilkesinin çiğnendiğini belirten AYM, "Eşitlik, davanın taraflarının usuli haklar bakımından aynı koşullara tabi tutulması ve taraflardan birinin diğerine göre zayıf bir duruma düşürülmeksizin iddia ve savunmalarının makul bir şekilde mahkeme önünde dile getirme fırsatına sahip olması anlamına gelir" dedi.
'O belge bize gösterilmedi'
T.T.'nin avukatı Kadir Gündoğan, "İhraç, tamamen gizli ibareli belgeler ve ifadelerle verilen bir karardı. Ama bunlar bize hiç gösterilmedi. Nihayetinde AYM bizi haklı buldu. Şimdi o belgelere bakacağız" dedi. vatan