GENEL
Atanamayan İMD Sorununu Erdoğan Çözer...
Ataması yapılmayan İş ve Meslek Danışmanları sorununun çözümüne katkı sunmak amacı ile muhalefet partileri tarafından TBMM'ye yağmur gibi soru önergeleri verilirken sorunun çözümü noktasında başrol oynaması gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çözüm noktasında adım atmaktan kaçınıyor.
Sistem ise kendi içerisinde sürekli sertifikalı işsiz danışman ordusu yaratmaya devam ediyor ve '' İş ve Meslek Danışmanlığı sistemi '' bu hali ile nereye yol alıyor kimse bilmiyor.
Başbakan Erdoğan başta olmak üzere, kabine üyesi bakanların neredeyse yarısına yakını ile birebir görüşmeler gerçekleştiren, sendika genel başkanları, kurum daire başkanları ve genel müdürleri ile de görüşen sorunlarını anlattıkları dosyaları ilgili mercilere ileten İş ve Meslek Danışmanları ise 2012 yılına ait KPSS puanları yanmadan atanmak ve göreve başlamak istiyor.
Altıncı Kez Soru Önergesi Verildi
Ataması yapılmayan öğretmenler sorunu gibi içinden çıkılmaz bir hal alma noktasında hızla ilerleyen ve sayıları 7 binli rakamlara ulaşan, ataması yapılmayan İş ve Meslek Danışmanlarının durumu ile ilgili olarak, CHP Manisa milletvekili Özgür Özel, MHP Kütahya milletvekili Alim Işık, CHP İzmir milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, CHP Bursa milletvekili Sena Kaleli ve CHP İstanbul milletvekili Binnaz Toprak yazılı önerge vererek konuyu TBMM gündemine taşımışlardı.
Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili Mahmut Tanal, memurunyeri.com sitesinin haberine göre sınavı kazandıkları halde atamaları yapılmayan ve 1 yıldır seslerini hükümet yetkililerine duyurmaya çalışan işsiz İş ve Meslek Danışmanlarının sorunlarını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sordu. Bu önerge ataması yapılmayan İş ve Meslek Danışmanları ile ilgili olarak verilen 6. yazılı soru önergesi olarak da kayıtlara geçti.
Tanal'ın soru önergesinde şu sorular yer aldı :
1- İlk kez 2011 yılında çıkartılan bir uygulamada Sakarya Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezleri tarafından dağıtılan AB uyum yasası kapsamında geliştirilmiş İş ve Meslek Danışmanlığı sertifikalı İş ve Meslek Danışmanı sayısı kaçtır? Bu uygulamadaki eğitime katılım koşullan nelerdir? Kimler bu eğitime katılabilir?
2- Bu sertifikalar nerelerde geçerlidir? Bu sertifikaların geçerlilik süresi nedir? Özel sektörde geçerli midir? Geçerli ise geçerli olduğu çalışma alanı ve yasal zorunluluk var mıdır?
3- İş ve Meslek Danışmanlarının atamaları neye göre yapılmaktadır? Ne kadar zamanda yapılmaktadır? Atamalar için herhangi bir sınav var mıdır? Sınav varsa sınavı kazandığı halde atanamayan varmıdır? KPSS puan şartı var mıdır? Varsa taban puan kaçtır? KPSS puan türü veya türlerinin geçerlilik süresi nedir? Bu meslek gurubunda çift yıl KPSS puanları atama için geçerli midir?
4- 2011 yılından bu yana İş ve Meslek Danışmanlarının atanan sayısı kaçtır? Atanamayan sayısı kaçtır? Atamalar en son ne zaman yapılmıştır? Neye göre yapılmıştır? Atanamayan İş ve Meslek Danışmanları olduğu halde bu eğitimler verilmeye devam ediliyor mu?
5- 2014 Ocak ayı itibarı ile tüm il ve ilçelerde faaliyet gösteren İŞKUR bünyesindeki İş ve Meslek Danışmanı sayısı kaçtır? Görev yapan İş ve Meslek Danışmanları hangi hizmetleri yürütmektedir?
6- Eğitim verildiyse neden atama yapılmıyor? Bu kadrolara atama yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız ne zaman atama yapmayı düşünüyorsunuz?
7- Atanamayan İş ve Meslek Danışmanlarını nerde istihdam etmeyi düşünüyorsunuz?
8- Açık belirlenmeden eğitime katılan iş ve meslek danışmanlarının sayısı neye göre belirlendi? Burada eğitim alan iş ve meslek danışmanlarına herhangi yetkili makam tarafından atanabilmeleri konusunda söz verildi mi? Verildi ise bu sözleri verip yerine getirmemek ile nasıl bir genel veya ulusal çıkar vardır?
9- Türkiye de resmi işsizlik rakamı nedir? İşsiz İş ve Meslek Danışmanı sayısı nedir? Başarı ve istihdam için daha fazla İş ve Meslek danışmanı yetiştirilmeli midir?
10- Her okulda 1 tane İş ve Meslek Danışmanı projesini duydunuz mu?
Plansızlığın Bedelini Gençler Ödüyor
Gelinen noktada İş ve Meslek Danışmanlığı sistemi hayata geçirilirken planlamada yapılan hataların bedelini sayıları 7 bine ulaşan ve iş imkanı yaratmamasına rağmen, üniversite mezunları arasında işsizliğin zirve olduğu bir dönemde, kamuya istihdam edilebilme umudu ile binbir fedakarlıkla sınavlara giren gençler ödüyor.
Bu kadar başarılı olan ve tutan bir projenin, ülke ekonomisinine sağladığı katkılar ortada olmasına rağmen, İş ve Meslek Danışmanlığı sınavları bir düzen içerisine sokulmadan ve önlem alınmadan yapılmaya devam ederse bu sorunun daha da kronikleşerek içinden çıkılmaz hal almasından endişe ediliyor.
Öyle ki sınavları yapmaya yetkili iki üniversitenin 2014 yılının Eylül ayında bir kez daha İş ve Meslek Danışmanlığı sınavı yapmaları bekleniyor.
Bakan Çelik, SYDV Konusunda Bakan İslam'ı Neden Bilgilendirmiyor
İşsiz İş ve Meslek Danışmanları SYDV bünyesinde geçici istihdam görevlisi unvanı ile danışmanlık hizmeti verilecek olmasına da itiraz ediyorlar. ''77 milyonluk ülkede 3 bin 800 İş danışmanı ile hizmet vermeye çalışan bir İŞKUR var. Buna rağmen başarılı ve tutan bir proje var. Madalyonun bu tarafında ise 7 bin işsiz İş ve Meslek Danışmanı atama bekliyor, iş arıyor. Maliyeti 1.000 lirayı bulan bu sınavlar ise devam ediyor. Sürekli sertifika dağıtılıyor, işsiz danışman ordusu yaratılıyor. Fayda bunun neresinde. Böyle olunca kim kazanıyor, Çalışma Bakanımız neden Aile Bakanımızı SYDV projesi için bilgilendirmiyor ve bizlere sahip çıkmıyor. Gerçek İş ve Meslek Danışmanları varken neden geçici istihdam görevlisi yaratılıyor'' diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.
Sonuç olarak bakıldığında ise verilen soru önergelerinin cevapsız kalması, ilgili bakanlığın adayların dilekçe ve mektuplarını yanıtsız bırakması, muhalafetin onlarca soru önergesi vermesine rağmen sorunu çözecek tek makamın sahibi olan bakan Faruk Çelik'in sorunları görmezden gelerek işsiz İş ve Meslek Danışmanlarına kulak tıkaması, bu sorunun bakanlık tarafından değil Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından çözülmesi gerektiği durumunu da ortaya koyuyor.
Bu Sorunu Başbakan Erdoğan Çözer
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu tarafından da sahip çıkılarak dile getirilen ve önemsenen ataması yapılmayan İş ve Meslek Danışmanlarını takip ediyoruz açıklaması ile de sahip çıkılan akabinde de Başbakan Erdoğan'a da iletilen önemli konular arasında yer alan bu sorun, Başbakan Erdoğan'ın vereceği talimat neticesinde çözülecektir.
2012 KPSS puanlarının geçerlilik süresinin bitmesine 2 ay kadar zamanın kaldığı bir ortamda, ülke menfati ve çıkarları doğrusunda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın vereceği talimat ile bu gençlerin önce kendilerinin istihdama kazandırılması ve ardından da orta vadede Türkiye'nin % 5 işsizlik oranlarına ulaşma stratejisi noktasında bu hedefe ulaşmak için sahada görev alması noktasında adımların bir an önce atılması gerekiyor.