GENEL
Asker kaçaklarına GBT kıskacı
Askerlik süresinin düşmesiyle birlikte asker kaçağı ve bakayaların durumu da yakın takibe alındı
23 Kasım 2013, Cumartesi
Zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmeyen yoklama kaçağı ve bakayaların kimlik bilgilerinin UYAP, GBT, ve GİYKİMBİL sistemlerine girilmesine ilişkin alt yapı çalışması tamamlandı. Böylelikle 520 bin yoklama kaçağı ve 70 bin bakaya kimlik bildiriminde yakalanarak askere alınacak.
Altyapı çalışması tamam
Bedelli askerlik ve 15 ay uzun dönem askerlik süresinin 12 aya düşürülmesi gibi düzenlemelerin ardından asker kaçağı durumundakiler için aranma faaliyetlerini yoğunlaştıran Milli Savunma Bakanlığı, yoklama kaçağı ve bakayaların silah altına alınması için İçişleri Bakanlığı ile protokol imzalamıştı. Protokol kapsamında 2008 yılında Genel Bilgi Toplama’dan (GBT) aramaları düşürülen asker kaçağı ve bakayaların yeniden GBT’ye girmelerinin sağlanması öngörülüyordu. Dün Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 4 Aralık 2012 tarihinde imzalanan “Yoklama Kaçağı ve Bakayaların Kolluk Kuvvetlerince Aranmasına” yönelik protokole istinaden kişilerin sorgulanmasına yönelik altyapı işlemlerinin tamamlandığı bildirildi.
24 saat içinde teslim edilecek
Kolluk kuvvetleri tarafından yoklama kaçağı ve bakaya olarak belirlenenlerin yakalanarak en geç 24 saat içinde yetkili askeri mercilere teslim edilmelerinin sağlanması gerektiği hatırlatılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Yoklama kaçağı veya bakaya durumunda olanlar, mesai saati içinde, en yakın askerlik şubesine, düzenlenecek tutanağa istinaden teslim edilecektir. Acil durumların bulunduğu hallerde MSB’nin gönderdiği form düzenlenerek bir nüshası kendisine verilmek suretiyle bırakılacaktır.” Yoklama kaçağı ve bakayaların kimlik numaralarının sadece GBT sistemine değil, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ve Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme Sistemi’ne (GİYKİMBİL) de girildiği, böylece tatil köyleri, otel ve hastanelerde kalanlara da ulaşılabilecek.
590 BİN KAÇAK VAR
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, halen 520 bin yoklama kaçağı ve 70 bin bakaya bulunduğunu açıklamıştı. Bu kapsamda herhangi bir kimlik bildiriminde bulunmaları halinde 590 bin asker kaçağı alıkonularak askerlik şubelerine teslim edilecek. Yoklama kaçağı ve bakaya durumuna düşen vatandaşlar yakalanmaları halinde yargı süreci başlatılmayacak ve hapis cezaları söz konusu olmayacak. Ancak vatan borcunu yerine getirip tezkere olduktan sonra yüklü para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar.
PARA CEZASI 46 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR
MSB’nin yeni ceza tarifesine göre 1 yıla kadar kendiliğinden gelen veya yakalanarak getirilen yoklama kaçakları 118 TL idari para cezası ödeyecekler. Bu ceza miktarı, 1 yılın aşılmasının ardından bin 187 TL’den başlayıp 20 yıla kadar askerden kaçabilenlerde 46 bin 355 TL’ye kadar çıkıyor. Eğer kişi kendiliğinden teslim olursa ceza miktarı da hayli düşüyor.
Polis ve sporcu da var
Kanun uyarınca kişi askerlik şubesince sevkedildiği kıtaya gecikmeksizin katılırsa hakkında verilen idari para cezası yarıya kadar da indirilebiliyor. Kişi yakalanmasına karşın kaçmakta ısrar ederse yargı süreci başlatılacak. 590 bin asker kaçağının yanı sıra toplam 2 milyon 140 bin kişi de askerlikten tecilli durumda bulunuyor. Bunlardan 279 bin 318 kişi yurt dışında bulunduğu için, 338 bin 954 kişi eğitiminden, 108 bin 101 kişi birden fazla tabiyetten, 2 bin 856 kişi hapisten, 2 bin 660 kişi hastalıktan dolayı, 208 kişi de TUS ertelemesinden yararlanarak tecilli. Ayrıca 6 bin sporcu ile 56 bin 305 polis de tecil hakkını kullananlar arasında.(Haber 10)