SAĞLIK
Asistan hekim olmanın ‘zorluğu’
Sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde önemli bir sorumluluk üstlenen asistan hekimler büyük bir iş yükü altında eziliyor. Sorunlarına çözüm bulabilmek için uzun süredir direnen asistan hekimlerin sıkıntıları Meclis gündemine taşındı. Tıp fakülteleri ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim araştırma hastanelerinde uzmanlık eğitimi gören asistan hekimlere, uzun zamandan beri fazla nöbet tutturulduğu, çoğunlukla, nöbet paralarını geç aldığı veya hiç alamadığı konularında meclis araştırma komisyonu kurulması için önerge verildi.
MECLİS’E TAŞINDI
Asistan hekimlerin sorunlarını dillendiren CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve arkadaşları Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talebiyle Meclis’e önerge verdi. Önergede, tıp fakültesi eğitiminin zorluklarından, eğitim bittikten sonra girilen sınavlardan söz edilerek, şunlar kaydedildi: “Türkiye’deki tüm tıp fakülteleri ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim araştırma hastanelerindeki hekimlik hizmetleri ağırlıklı olarak asistan hekimlerin emeği ile yürütülüyor. Son yıllarda asistan hekimlerin, iş yerindeki sorunlardan şikayet ederek değişik hastanelerde greve gitmek zorunda kaldıkları görülüyor. Buralarda asistan doktorların hizmetin aksamaması için insanüstü gayretlerle çalıştıkları görülüyor”
ÇÖZÜM ÜRETİLMELİDİR
Asistan hekimlerin birçok konuda sorunları olduğunu ve sorunların sağlık sisteminin gelecekteki insan gücü planlamasını tehdit ettiğini ifade eden önergede şöyle denildi: “Son yıllarda hekim sayısındaki artışa rağmen tıp fakültelerindeki asistan sayısı ihtiyaca göre artmamıştır. Asistan doktorlara, ‘eğitim gereği’ bahanesiyle yasal sınırlar dışında nöbetler tutturulmakta ve angarya yüklendiği görülmektedir. Asistan eğitimi, tali bir görev ve asistanlara bir lütuf olarak görülüyor. Özellikle eğitim ve araştırma hastanelerinde asistan sayısı hasta sayısına göre giderek azaldı. Hastane yöneticileri, ‘hizmet aksar Bakanlık baskı yapar’ korkusu ile hizmetin kalitesine bakmadan, asistanların özlük haklarını gasp ederek, baskıyla iş gördürüyor.” Tıpta uzmanlık eğitiminde yaşanan sorunların ortaya konulması, sebeplerinin bulunması ve çözüm üretilmesinin önemine vurgu yapan milletvekilleri, “ülkemizde tıp eğitiminin geleceği ve halk sağlığının kalitesi açısından hayati önemdedir. Bu önemli gerekçelerle TBMM araştırma komisyonu kurarak konuyu ele almalı ve çözüm üretmelidir” denildi.
TTB, BAKANLIĞI GÖREVE ÇAĞIRIYOR
Türk Tabipleri Birliği Genel Başkanı Beyazıt İlhan ise yaptığı değerlendirmede asistan hekimlerin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunun altını çizdi. İlhan, asistan hekimlerin sorunlarını şöyle anlattı: “Uzmanlık eğitimi almak için geldikleri eğitim hastanelerinde, sağlıkta dönüşüm programının bir parçası olarak; işletmecilik ve kar odaklı sağlık sisteminin tüm angaryasını omuzlayan, 36 saat çalışan ama emeklerinin karşılığı ücreti alamayan asistan hekimlerimizin ciddi sorunları var. Başta yeterli eğitim alamama, angaryaya dönen çalışma süresi ve çalışma şartları, şiddete ve mobbinge maruz kalma, yetersiz ve değişken ücret uygulaması. Türkiye’nin dört bir yanında benzer sorunları olan asistan hekimlerin sorunlarının bir an önce çözülmesi için Türk Tabipleri Birliği olarak Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz.” Birgün