GENEL
Arkeologların Önündeki İstihdam Duvarını Kaldırın!
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Ülkenin kültür politikası gittikçe vahim bir hal alıyor. Sit alanları satılıyor, yıkılıyor, defineciler tarafından yağmalanıyor. Tüm bunlar olurken arkeolojiye gönül vermiş yaklaşık 12 bin mezun işsizlikle mücadele ediyor. Her yıl üniversitelere 2850 arkeolog adayı başlıyor, bunların yüzde 1 dahi atanamıyor. Örgün eğitim yetmezmiş gibi işsizler ordusu için hazırlanan ikinci öğretim arkeoloji bölümleri de açıldı. Bu kadar mezuna iş imkânı sağlanamazken neden bu kontenjanlar ya da neden bu kadro azlığı? En verimli çağlarımızda hayatımız ve mesleğimiz elimizden alınıyor. Artık adil ve mezun sayısı göz önüne alınarak belirlenen atamalar istiyoruz. Bölümümüzün bu kadar istihdam sorunuyla karşı karşıya kalması mezunların umutsuz ve mutsuz olmasına neden oluyor. Özel sektörde çalışma imkânı bulamayan bir mesleğin Bakanlık adına kısıtlı imkânlar yüzünden desteklenememesi kültür başkenti olan ülkemizde kültürün sadece lafta değerli olduğunu apaçık göstermektedir.
Sadece Kültür Bakanlığı bünyesinde istihdam olanağı bulabilen Arkeologlar, merkezi atamalarda da istedikleri kadroları alamamakta hatta 2014 yılı Haziran atamasında 9 kişi, Kasım atamasında ise sıfır Arkeolog kadrosu ile bu sıkıntılı mesleğin iyice kötüye gittiğini bizlere apaçık göstermektedir. Arkeologlar öğrencilikleri boyunca kazılarda bedava çalışıp kültürel miras ortaya çıkarıyor, bu kültürel miras kültür turizmine katkıda bulunuyor.
2014’te müze ve ören yerlerinden 435 milyon lira kazanıldı. Arkeologlar ülke gelirine katkıda bulunuyor biz bütçeye yük değil kültürel turizm ile ülke gelirine katkıda bulunuyoruz. Arkeologların önündeki istihdam duvarını kaldırın, hem ülke kazansın hem de biz arkeologlar. Arkeologlar sadece Kültür ve Turizm Bakanlığında çalışabiliyor ve herhangi bir özel işte veya Kültür ve Turizm bakanlığı dışındaki kamu kurumlarında çalışamıyor. Nisan atamasında adaletli bir arkeolog istihdamı istiyoruz. Koskoca Kültür ve Turizm Bakanlığında 507 arkeolog var. Anadolu gibi zengin kültürel mirasa sahip bir coğrafyada 507 arkeolog çok azdır. Bunu en iyi ortaya koyan 8 yılda 230 arkeoloğun atanmış olmasıdır.
Bizler, Sayın Bakanımız Ömer Çelik’in de dile getirdiği gibi bir ülkenin tarihsel hikâyesinin tanıtımı için olmazsa olmaz olan müzelerin sayısının arttırılmasını buna bağlı olarak arkeolog istihdamının artmasını bekliyoruz.
Taleplerimiz
1-Maliye Bakanlığında bekletilen 234 teknik sözleşmeli kadroya onay verilmesi ve söz verildiği üzere 150’sinin -KPSS şartı aranarak - arkeologlara ayrılması.
1-23 Ekim 2014'te Resmi Gazetede yayımlanan 62 arkeolog kadrosunu verilen sözler çerçevesinde kısıtlamaya gidilmeden Nisan merkezi atamalarda kullanılması.
3-Çanakkale Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına alınacak sözleşmeli personelin en az 100 tanesinin arkeologlardan seçilmesi.
İstihdam İçin Çözüm Önerilerimiz1-Tüm belediyelerde KUDEP’lerin kurulması.
2-Arkeolojinin Arazi Teşkilatının kurulması.
3-İl Özel İdareleri, MTA, Karayolları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gibi kurum ve kuruluşlarda arkeolog kadrosunun zorunlu olması.
4-MEB’de Arkeoloji derslerinin seçmeli ya da zorunlu olması ve bu derslere arkeologların girmesinin sağlanması.
5-Sayın Bakanın dillendirdiği kültür endüstrisinin hayata geçirilmesi.
** Soru, görüş ve talepleriniz için tıklayınız