SINAVLAR
Ali Demir: YSG soruları erişime açılacak
ÖSYM Başkanı Ali Demir, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın sınav sorularının tamamının açıklanması yönündeki kararlarına uyacaklarını söyledi. Ancak soruların tamamı sınav sonrasında değil, sonuçlar açıklandıktan sonra görülebilecek.
Anayasa Mahkemesi'nin ve Danıştay'ın 2014 YGS sorularının açıklanması yönünde kararları bulunduğunu ifade eden Demir, ÖSYM'nin hak arama hürriyetine engel olmadığını belirterek "Bugüne kadar, soru kitapçığını görmek isteyen tüm adaylar, ÖSYM'ye geldiler ve kendi soru kitapçıklarını incelediler, sorularımız hakkında inceleme isteyen merciler, bu incelemelerini yaptılar. Dava açmak isteyenler davalarını açtılar incelemelerini yaptırdılar" diye konuştu.
"Soruların yayınlanması dershanelerin ekmeğine yağ sürüyor"
Soruların internet üzerinden yayınlanması ve kitaplar halinde basılarak dağıtılmasının, dershanelerin ekmeğine yağ sürdüğünü ve ön plana çıkdığını anlatan Demir, şunları söyledi:
"Biz, bu uygulamayı engellemek adına böyle bir karar almıştık. Ama asla hak arama hürriyetine ve şeffaflığa zede vuracak bir uygulama değildi. Fakat bugün görüyoruz ki daha henüz Anayasa Mahkemesi'nin, gerekçeli kararı açıklanmaksızın, daha henüz Anayasa Mahkemesi neden bu kararı verdiğini açıklamaksınız, Danıştay bir yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu yürütmeyi durdurma kararı bir mahkeme kararıdır. ÖSYM buna mutlaka saygı duyacaktır ve bunu uygulayacaktır. Bunun tartışması olamaz. ÖSYM'nin Danıştay'ı tanımama, Anayasa Mahkemesi'ni tanımama diye bir lüksü söz konusu olamaz. Ben ÖSYM Başkanı olarak buna asla müsaade etmem. Bunu kararı uygulayacağız. "
Demir, 2014 yılındaki soruların yayınlanıp yayınlanmamasına ilişkin Yönetim Kurulunca bir komisyon oluşturulduğunu, çalışmaların neticesinin de kamuoyuyla paylaşılacağını sözlerine ekledi.
Olumlu ama ara çözüm
Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, sorular hiç açıklanmasaydı hukuken sıkıntılar doğabileceğini belirterek, "Doğru bir gelişme. Sonuçlar açıklandıktan sonra soruların açıklanması olumlu ama ara bir çözümdür. Bu topluma güven vermek lazım. Şeffaf ve açık olmaktan korkmamak lazım. Hata yapmakta suç değil hatayı kabullenmemek kötü. Sorularda hata olabileceği risk olarak görüyorlarsa her zaman olabilir. Bundan çekinmemek lazım" diye konuştu.
Eğitim Sen Başkanı Kamuran Karaca ise "Öğrencilerin sınav soruların görmesi kendilerini değerlendirmeleri açısından gerekli. Yanlışlarını bilmeden gelen puana razı olmak durumunda kalmamaları lazım. Soruların açıklanmayışı yanlış soruların tespitini de zorlaşıyordu. "
Anayasa Mahkemesi ve Danıştay ne demişti?
ÖSYM'nin 2013 Temuz ayında yapılan değişiklikle sınav sorularını açıklaması, soru havuzu oluşturduğu gerekçesiyle Bilgi Edinme Kanunu kapsamından çıkarmıştı. CHP, uygulamayla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi 4 Aralık 2014’te,verdiği kararda soru ve cevapların, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışında bırakılmasını öngören kanun hükmünü iptal ederek, yürürlüğünü durdurmuştu.
Bu arada Ankara Barosu da uygulamayı Danıştay’a taşımıştı. Davayı esastan görüşmeye başlayan Danıştay 8. Dairesi, ÖSYM kararının 'hak arama özgürlüğü', 'adil yargılanma hakkı' ve 'mahkemeye başvuru hakkını' doğrudan veya dolaylı olarak ihlal ettiği sonucuna vardı. Danıştay 8. Dairesi, söz konusu kararın açıkça hukuka aykırı olduğuna ve uygulanması durumunda telafisi güç veya olanaksız zararlara neden olabileceğine hükmetti.