EMNİYET
Albaylara Emekliliğe Teşvik İçin 57 Bin Tl
Tasarı ile TSK Personel Kanunu'nun kadrosuzluktan emeklilik hükümlerine tabi olan ve 30 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla subaylıktaki 28, 29 ve 30. hizmet yıllarını dolduran personelden, 29 Şubat 2016 tarihi itibarıyla emekliye ayrılma talebinde bulunanlara teşvik edici mahiyette ekstra emeklilik ikramiyesi ödenmesi öngörülüyor.
Torba kanun tasarısında yer verilen bu düzenlemenin, ordudaki albay sayısının toplam askeri personel sayısının yüzde 16’sına ulaşması dolayısıyla alındığı belirtiliyor.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, torba kanun tasarısındaki "Albayların fazla emeklilik ikramiyesi ödenerek emekliye sevk edilmesiyle" ilgili madde üzerindeki soruları yanıtlarken, yapılan düzenlemeyle, kadrosuzluktan emekliye hak kazanmış albaylara, istekleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere ek emeklilik ikramiyesi ödenerek Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılma imkanı getirildiğini söyledi.
Bakan Yılmaz TSK bünyesinde halen 6 bin 102 albayın görev yaptığını belirterek, bu sayının toplam personel sayısının yüzde 16’sına tekabül ettiğini bildirdi. Olması gereken oranın ise yüzde 8 olduğunu belirten Yılmaz, “Fransa’da yüzde 7, ABD’de yüzde 6’ya yakın, İngiltere’de yüzde 4. Bu düzenlemeden bütün albaylar yararlanırsa, bin 75 personel yararlanmış olacak. Bu albaylardan 1986 girişli olanlar 308 kişi, 1987 girişli olanlar 346 kişi, 1988 girişli olanlar da 421kişi. Bu albayların Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki sayıları, giriş yılına göre 27 ve 29, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki sayıları ise 28, 24 ve 55. Gerek birliklerin birleştirilmesi gerek Silahlı Kuvvetler’deki reform gerçekleştiğinde, albay sayılarını ideal sayıya düşüreceğiz. Bunun üzerindeki çalışma devam ediyor. 2017’deki Yüksek Askeri Şura’da bununla ilgili karar alınacak.” dedi.
İsmet Yılmaz albay rütbesindeki yığılmanın sebebi olarak ise, “1985-1990’larda harp okullarına daha çok öğrenci alınması bu dönemde yığılmaya neden oldu. Eskiden her yüksek lisans için bir ilave kıdem veriliyordu, bu da yığılma yaptı. En son Yüksek Askeri Şura’da (kış şurası), ‘Yasal düzenlemeyle emeklilik özendirilirse uygun olur’ kararı alındı. YAŞ’ta karar alınarak resen emekli etme imkanı vardı ancak kurumsal vefa kapsamında bu yöntemin uygun olacağı düşünüldü.” ifadelerini kullandı.